Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Спас Попниколов разговаря с ръководството на КСБ

Реализацията на АМ „Струма“ следва да е национална кауза, заяви министърът

Прочетена: 56

Емил Христов,
Ренета Николова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Спас Попниколов обсъди с представителите на Изпълнителното бюро на Камарата на строителите в България (КСБ) актуалните за бранша теми и очакванията за 2017 г.

На срещата от страна на КСБ присъстваха председателят на Управителния съвет инж. Николай Станков, почетните председатели инж. Симеон Пешов и инж. Светослав Глосов, зам.-председателите инж. Илиян Терзиев и инж. Николай Николов и членовете на ИБ на организацията – инж. Любомир Качамаков, инж. Благой Козарев и инж. Светослав Любомиров, председателят на Контролния съвет Валентин Николов и изп. директор инж. Иван Бойков.

Спас Попниколов представи накратко приоритетите си като служебен министър – основно в областта на провеждането на изборите, подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и текущите задачи на МРРБ. Като най-важен ангажимент, който би могъл да има позитивно развитие за краткия мандат на служебния кабинет, министър Попниколов очерта постигането на напредък по изграждането на автомагистрала „Струма“ и обяви, че за него реализацията на този проект с европейско финансиране следва да е национална кауза. „Ще търся подкрепата ви по инициатива за пътната безопасност, която скоро ще обявя публично“, допълни още той, обръщайки се към представителите на КСБ.

От ръководството на Камарата апелираха за по-бързото стартиране на търговете и информираха служебния министър, че са изработени стандартизирани документи за изпълнението на ОП „Околна среда 2014 – 2020“, които могат да бъдат използвани като пример и за другите оперативни програми. От своя страна министър Попниколов изрази желание типовите контракти да бъдат предоставени за запознаване и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Двете страни обсъдиха и развитието на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Министър Попниколов беше информиран, че в КСБ е създадена работна група, ръководена от зам.-председателя на УС инж. Николай Николов, която изготвя и в края на месеца ще може да представи подробен анализ на програмата. От Камарата предвиждат резултатите от доклада да бъдат обсъдени на експертно ниво на специално организирана среща, на която ще бъдат поканени всички участници в процеса на санирането.

С оглед на промените, които се очакват по отношение на кохезионната политика след 2020 г., участниците в срещата се обединиха около тезата, че темата за ПЧП става все по-актуална, но не е достатъчно позната и популяризирана у нас. „Това ще бъде една от сферите, в които можем да си сътрудничим много по-активно“, коментира инж. Станков.

Той изрази задоволство от факта, че министерството се ръководи от човек с опит в бранша и увери министър Попниколов, че МРРБ може да разчита на експертната подкрепа на Камарата по различни инициативи.

Председателят на КСБ инж. Николай Станков отправи официална покана към министър Попниколов да посети Камарата.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.02.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *