Председателят на КСБ инж. Николай Станков и Искра Михайлова, председател на КРР на ЕП, обсъдиха предстоящи съвместни инициативи

Прочетена: 76

Свилена Гражданска
Ренета Николова

Председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (УС на КСБ) инж. Николай Станков и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие (КРР) на ЕП, обсъдиха актуалните теми, касаещи бранша, и предстоящи съвместни инициативи на среща в централния офис на Камарата. На нея присъстваха и изп. директор на КСБ инж. Иван Бойков, и прокуристът и главен редактор на вестник „Строител“ Ренета Николова. Една от темите бе прилагането на плана „Юнкер“ у нас. „Необходимо е да направим нужното да използваме възможностите по инициативата в България. Трябва да се научим да работим по нея“, заяви Искра Михайлова и добави, че зам.-председателят на Европейската комисия с ресор „Работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност“ Юрки Катайнен подчертава многократно на различни форуми, че българските малки и средни предприятия вече се възползват активно от възможностите по плана за кредитиране на бизнеса.

Председателят на регионалната комисия поясни, че до юни т.г. Европейският парламент трябва да приеме пакет от законодателни мерки „омнибус“. Друга тема на ЕП ще е удължаване на срока на действие на плана „Юнкер“. През декември се очаква Европейската комисия да представи новата финансова рамка, като през 2018 г. ще се работи за приемане на регламентите.

„Затова е важно сега да водим разговор за бъдещето на кохезионната политика на ЕС след 2020 г.“, подчерта Михайлова. Темата ще е водеща в третия форум, организиран от нея и Камарата на строителите в България, като специално внимание ще бъде отделено на възможностите за прилагане на финансовите инструменти.

„Навлизането на публично-частното партньорство (ПЧП) е от изключително значение за бизнеса. Камарата ще изготви съвместно с представители на научните среди сериозен анализ на ПЧП – добри световни и европейски практики, нормативни решения и предложения как този опит може да бъде използван в България“, заяви председателят на УС на КСБ инж. Николай Станков.

„Трябва да се възползваме по-активно от възможностите, които Европейският фонд за стратегически инвестиции предоставя”, каза още председателят на Камарата и даде пример с Полша, където с подкрепа на Фонда се изграждат социални жилища. „Франция също има подобен проект“, допълни той и подчерта, че у нас през последните години браншът разчита основно на средствата от кохезионната политика. „Имаме две нулеви години от програмния период 2014 – 2020 г., за съжаление се очертава и тази да е такава“, заяви изп. директор инж. Иван Бойков и добави, че е налице забавяне на обявяването на търговете в транспортния и водния сектор. „Нужно е засилване на работата по оперативните програми“, каза още инж. Бойков.

По време на срещата бяха обсъдени и предизвикателствата пред страната ни, свързани с предстоящото Председателство на ЕС през 2018 г.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.02.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.