Инж. Любомир Шербетов: Щом строителството тръгне нагоре, това ще се усети и в цялата икономика

Областните представителства трябва да бъдат по-полезни на своите членове

Прочетена: 84

Мартин Славчев

Инж. Шербетов, Вие бяхте избран за председател на ОП на КСБ – Велико Търново, за втори мандат. Моля, представете се накратко, както и компанията, която ръководите, и опита Ви като член на КСБ.

Преизбирането ми за председател на ОП на КСБ – Велико Търново, е чест за мен и доказателство, че това, което сме свършили с екипа на Областния съвет, е било добро и полезно за нашите членове. Осъз­навам отговорността, стояща пред мен, а именно да ръководиш Областното представителство на Камарата на строителите в България, която е най-сериозната браншова организация в страната. Затова аз и моят екип ще се постараем да поддържаме това високо ниво и във Велико Търново.

Моето призвание да стана строител започна още в строителния техникум в Търново. С група приятели решихме да се запишем да учим там. Впоследствие това се оказа моя съдба за цял живот, за което, разбира се, и до момента не съжалявам. В периода 1975 – 1980 г. завърших ВИАС (сега УАСГ), специалност „Хидромелиоративно строителство”. След дипломирането си започнах работа в бившето „Водно стопанство“, което впоследствие претърпя множество трансформации – беше приватизирано и днес носи името „Водстрой ВT” АД. И досега продължавам професионалната си дейност в тази структура.

Тръгнах от най-ниското ниво като помощник технически ръководител. После преминах през длъжностите технически, групов технически, главен инженер, зам.-директор, а от 1992 г. съм изп. директор. През 1998 г. се извърши успешна приватизация на предприятието и оттогава сме в частния сектор. За съжаление за голяма част от хората думите „частник” и „частно” все още звучат грозно. Аз мисля, че това е една наслада от труда, защото по този начин не разчиташ на никого, само на себе си. Екипът, с който успяхме да направим „Водно стопанство“ частно, продължава да е гръбнакът на „Водстрой ВТ” АД. Гордея се с тях, защото и в хубавите, и в тежките моменти винаги са били до мен.

Какво е състоянието на строителния сектор във Вашата област, колко са фирмите, вписани в Регистъра, колко са членове на Камарата? Как се отразиха промените в Устава за членството в организацията? Как осъществявате диалога и обратната връзка със строителните фирми от Вашия регион?

Състоянието на строителния сектор в област Велико Търново едва ли е по-различно от това в останалата част на България. След последните плащания през 2015 г. по приключващи проекти по оперативните програми от предходния програмен период се забелязва силна стагнация на обществените поръчки. Все още не сме навлезли в реалното изпълнение на обектите от новия период 2014 – 2020 г., а голяма част от компаниите разчитат на тях поради простия факт, че общините разполагат с ограничени бюджети за строителство.

Вписаните фирми от областта в Централния професионален регистър на строителя са 133 на брой, разпределени в съответните категории. Членовете на Камарата в момента са 45, а преди промените в Устава за членството в организацията бяха 34. Не бих казал, че след това изменение броят се е увеличил драстично. Все още, когато кандидатстват, хората питат каква е ползата от членството в КСБ. Ние обясняваме, че това е структура, която обединява цялата строителна гилдия. Комуникативността между фирмите членове е много по-голяма, отколкото просто да си вписан в Регистъра. Редовно организираме честване на Деня на строителя и други неформални срещи, последната от които беше през миналия месец. Обратната връзка с фирмите се осъществява именно на подобни събирания. Членовете са своевременно информирани за разискваните теми на всички съвещания на УС на национално ниво. По този начин се получава една сплотеност, която се харесва и оценява от всички, които са част от КСБ.

Кои са най-значимите обекти, които се изпълняват на територията на ОП, кои са проектите, които се очаква да се реализират през новия програмен период? На какво разчита браншът за работа през 2017 г.?

Сериозните обекти, които се изпълняват в момента, са малко на брой. Можем да споменем разширението на завода за дървени плоскости, в който се инвестират над 100 млн. лв. Доста местни фирми работят там като подизпълнители. Всички ние очакваме това, което преди време съобщи бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, че от средата на 2017 г. ще започне усилено строителство. Наистина, надяваме се в този период да стартират голяма част от проектите по оперативните програми. Специално при нас се забелязва увеличаване броя на издадените разрешения за строеж и повишаване обема на жилищното строителство, което допреди година беше в стадий на затишие. Така че човек винаги трябва да е оптимист – такива сме аз и моите колеги.

Всички знаем, че кризата в страната започна първо от строителния бранш, а след това се усети и във всички останали сектори. Щом строителството тръгне нагоре, това ще се усети и в цялата икономика, което ще е добре за държавата като цяло. Силно се надяваме този обещан период да се окаже не утопия, а да бъде изпълнен от политиците. Вярвам, че след вота на 26 март ще имаме стабилно правителство и няма да се налага да влизаме в една спирала на непрекъснати избори.

Как оценявате взаимодействието с местната власт, с регионалните структури на останалите браншови организации?

Комуникацията с кметовете на общините от област Велико Търново е на добро ниво. Срещите се осъществяват регулярно. Наскоро имаше разговори между наши членове и ръководството на община Горна Оряховица, по време на които бяха засегнати проблемите, които съществуват пред местните фирми. От своя страна кметът ни представи инвестиционната програма и очакванията за тази година. Смятаме да организираме подобни срещи с кметовете на всички общини от областта.

Осъществяваме добра комуникация и с регионалните структури на останалите браншови организации – КИИП, КАБ. Поддържаме добри контакти и с Клуба на строителите ветерани. Те винаги са били канени на наши мероприятия.

Кои са най-честите проблеми, с които местните фирми се сблъскват, и как виждате ролята на Камарата за тяхното решение?

Трудностите, с които ние се сблъскваме, са подобни на тези в останалите области в страната. Въпреки промените в Закона за обществените поръчки корупционните практики при прилагането на ЗОП все още не са изчистени докрай. Според мен именно тук Камарата трябва да се намеси, за да може те или да бъдат изкоренени, което действително е много трудно, или поне намалени до минимум.

Друг проблем е все още съществуващият сив сектор в нашия бранш. Въпреки борбата, която подехме на местно ниво заедно с РДНСК, с инспекцията по труда, има още какво да се направи. Тук е моментът да спомена и критерия „най-ниска цена”. Даването на толкова голяма тежест на този критерий е грешка, защото с най-ниска цена не можеш да постигнеш добро качество. Липсата на квалифицирани кадри и междуфирмената задлъжнялост също са сериозни въпроси, които трябва да решим.

Кои според Вас в сегашния момент са най-важните приоритети на КСБ, накъде трябва да насочи усилията си браншовата организация, така че да е най-полезна на своите членове? Как виждате на местно ниво реализацията на основните политики на КСБ през настоящата година?

Според мен един от най-важните приоритети на КСБ трябва да бъде издигане ролята на Областните представителства. Те трябва да бъдат по-полезни на своите членове. Мисля, че е редно да има по-голяма самостоятелност в работата на
ОП-тата.

Какво е мнението Ви за в. „Строител“, имате ли препоръки?

Мнението ми за в. „Строител” през всички години, в които работим заедно, не се е променило. То винаги е било положително. Чрез вестника не само Камарата, а и професията строител намира своето отражение. Изданието стига не само до всички фирми, вписани в ЦПРС. Той се чете и от всички институции, свързани със строителството. Срещал съм вестника на най-различни места. Развитието на в. „Строител” е положително. Бих искал да пожелая на екипа да продължава да работи по същия начин и да постига много нови успехи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.03.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *