КСБ подкрепи новата политика на европейските строители

Асоциацията на международните контрактори избра управителен съвет

Прочетена: 100

Инж. Джани Антова, КСБ
Копенхаген

Камарата на строителите в България (КСБ), представлявана от делегация начело с председателя на УС на КСБ инж. Николай Станков, подкрепи кандидатурата на Филип Десой за втори мандат като президент на Асоциацията на Европейските международни контрактори (EIC). Идващ от директорска позиция в белгийската компания Besix, Десой беше издигнат за този пост от националната строителна камара в Брюксел и подкрепен от европейските си колеги за още две години управление. Делегацията на КСБ, съставена от инж. Николай Николов, зам.-председател на УС и председател на ОП на КСБ – Бургас, изп. директор инж. Иван Бойков, почетния председател на Камарата инж. Светослав Глосов и инж. Джани Антова, началник-отдел „Международна дейност и управление на проекти“, взе участие в заседанието на Общото събрание на EIC, което се проведе в датската столица Копенхаген. Форумът освен че беше отчетно-изборен, постави на дискусия и гласуване съществени предложения за промени в устава на организацията.

В съответствие с член 4 от устройствения документ на EIC управителното тяло предложи изменение и допълнение в частта, която разглежда формите на членство на националните камари в Асоциацията. Според него се предвижда въвеждане на опция „фирмено членство“. Плюсовете и минусите на тази промяна, както и евентуалното въздействие върху структурата на EIC, бяха подробно обсъдени през последните дванадесет месеца в рамките на УС, както и с федерациите членки и със сродната организация – Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC). В резултат на проведените дискусии бе регистриран широк консенсус сред членовете на УС на EIC и федерациите членки, че една внимателно разработена възможност за корпоративно членство ще има положително влияние за по-нататъшното развитие на Асоциацията.

В основните причини за това допълнение беше посочен отливът на членска маса, датиращ от началото на 2000 г., започнал с оттеглянето на норвежката асоциация през 2003 г., последвана от представителя на Великобритания през 2014 г. и вероятното напускане на Швейцария до края на тази година. Съществен момент е и обединението на двете италиански федерации в една, което означава по-малък финансов приход за EIC. От друга страна, концепцията за асоциирано членство показва добри резултати след макар и трудната начална фаза и УС на Асоциацията смята, че подобно положително развитие би било възможно и при корпоративното членство.

В мотивите си за предложението вносителите поясниха, че то ще предоставя
възможност на строителна фирма от европейска държава, която не е представена в EIC като обикновен член, да придобие статут на корпоративен член.

Допускането ще се решава от УС, въз основа на негова преценка, като се вземат предвид международният оборот, географският обхват, областта на специализиране и корпоративната отговорност на компанията заявител. Фирмените членове като група от национални компании ще имат право да излъчат един делегат от държава с право на глас. В съответствие с новото предложение УС може да покани представител на корпоративен член, който да участва в заседание на УС като наблюдател за всеки отделен случай. Формулировката на направеното предложение се стреми да гарантира, че фирменото членство ще продължи само дотогава, докато няма национална федерация. В случай че такава реши да се присъедини или да възобнови своето членство, тогава корпоративното трябва да приключи.

Авторите на предложението подчертаха, че движещата сила зад въвеждането на корпоративното членство в EIC не е била внасянето на допълнителен финансов ресурс за организацията, а разширяване на мрежата й от международни компании в страни, в които членството в Асоциацията не стои на дневен ред пред националните структури, а в същото време отделни фирми проявяват интерес към присъединяване. Като приоритет за EIC беше отчетена необходимостта в нея да се включат още държави чрез новата възможност. В рамките на дебатите стана ясно, че сродната организация FIEC също е обмисляла приемането на отделни компании като „подкрепящи членове“, на които да предостави опцията да се присъединят дори и да има национална федерация член на организацията, но без да се ползват с допълнителни права. Представителят на FIEC препоръча въвеждането на нови категории членство и в трите строителни организации – FIEC, CICA и EIC, като поясни, че особено добро решение за представителността и финансовата стабилност на EIC е мобилизиране на заинтересовани компании, които да убедят своята национална федерация да остане или да стане пълноправен член на Асоциацията.

На форума бе изразено мнението, че работната група по окончателния вид на текста е представила добре обмислено и навременно предложение, което може да доведе до включване и на други международни контрактори освен настоящите членове на EIC, в резултат на което промяната в устава беше гласувана с изискуемото мнозинство от три четвърти от присъстващите делегати.
На заседанието на ОС на EIC беше одобрен и новият членски състав на Съвета на организацията.

Досегашният ковчежник, Пер Ниелсен, след 15 години работа на този пост обяви своето оттегляне не само от позицията, но и като член на Съвета. Той заяви, че след 35-годишен опит като международен контрактор иска да се отдаде на заслужена почивка. Ниелсен се обърна към колегите си с думите: „Ако аз съм допринесъл с нещо, то работата в EIC ме е обогатила с още повече“. Нови представители в Съвета на EIC излъчиха италианската, датската и португалската федерация, а на тези на холандската, френската, турската и австрийската бе гласувано доверие за още един мандат.

В датската столица европейските строители одобриха представения финансов отчет за 2016 г. и приеха предложения бюджет и размера на членския внос за 2017 г. От подготвените документи и направените пояснения става ясно, че организацията е с разумно нисък бюджет. До голяма степен това се дължи на факта, че федерациите са представени на високо експертно ниво в работните групи и значителна работа в тях се върши от фирмите. Приходната част основно се дължи на членския внос и на паричния поток от спонсори. Финансовият успех за 2016 г. се дължи най-вече на направените икономии и на допълнително привлечените асоциирани членове. Възможността за асоциирано членство в организацията се открива през 2013 г., когато се присъединяват 8 компании, чиято заетост е свързана със строителния сектор и се отличават със значителна международна дейност. Миналата година броят им е нараснал до 11, а асоциираните тази година членове са 14. Статутът им позволява да присъстват на заседанията на ОС, но без право на глас.

В рамките на Конгреса на EIC се проведе семинар на тема „Устойчиви решения за урбанизираните зони –

Бизнес възможности за EIC в контекста на целите за устойчиво развитие“. Джереми Скинер и Матю Мейзнод, ръководители на Дирекция „Икономически растеж и инфраструктура“ в местната управа на Лондон, представиха стратегическия план за инфраструктурни инвестиции в метрополиса с население над 8 млн. души. Градът е един от водещите в света с най-бързоразвиващите се индустрии, в близост до европейския пазар, богата културна история и с високо ниво на финансови и професионални услуги, които има капацитета да предоставя. В същото време Лондон не може да се похвали с най-добрата инфраструктура, от която очевидно се нуждае. В светлината на растежа на мегаполиса новият инфраструктурен план до 2050 г. предвижда:

• 1,5 млн. нови жилища
• Нови учебни територии, еквивалентни на 600 нови училища
• Около 70% увеличение на капацитета на обществения транспорт и допълнително пренасочване на жителите към придвижване пеша и на велосипеди
• 20% увеличение на капацитета на енергоснабдяването
• Допълнително инвестиране и съществени регулаторни и културни промени, които адекватно да отговорят на климатичните промени
• Подобрена дигитална свързаност
• Нов тунел, който ще реши проблема с преливането на каналите в града – Thames Tideway Tunnel

Във втората част на семинара в Копенхаген особено интересна беше презентацията на тема „Адаптиране на водната инфраструктура на Хамбург към климатичните промени“, представена от Кристиан Гунар, ръководител на направление „Развие на системи“ в Hamburg wasser и специалист по стратегическо планиране и предварително проучване за водоснабдителни системи и изхвърляне на отпадъчната вода, нови концепции за преливни системи и пречиствателни инсталации. Hamburg wasser е втората по големина компания в Германия в сектор „Водоснабдяване и канализация“. Тя предоставя услуги в големия град и прилежащите райони, както и консултантски дейности за страни от третия свят. Хамбург е растящ пристанищен град и природните дадености, както и икономиката на града налагат инженерен и управленски подход, а за да се преодолеят последиците от наводненията, с които често се сблъсква градът, са необходими значителни инвестиции. През последните 15 години по програмата на Hamburg wasser за опазване на водите са инвестирани 10 млрд. евро, а за периода 2011 – 2019 г. са предвидени 70 млрд. евро.

Нарастващата гъстота на града е също толкова голямо предизвикателство за управлението на отводнителните и инфилтриращи системи, както и климатичните промени. Конвенционалните решения все още са необходими и приложими в определени случаи, но често трудни за изпълнение в технически, пространствен и финансов аспект. Затова е важно сътрудничеството между водоснабдителните дружества и ангажираните с градското планиране лица за успешно адаптиране на стратегия към зелена инфраструктура, отчете Кристиан Гунар.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.04.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *