Състоя се втората среща на професионалните гимназии в Дряново

Събитието се проведе под патронажа на КСБ

Прочетена: 62

Мартин Славчев

Втората среща на професионалните гимназии в Дряново – „Достойни наследници на Кольо Фичето“, се състоя на 5 май. Събитието се проведе под патронажа на Камарата на строителите в България (КСБ). Организатори са община Дряново и историческият музей в града. Сред официалните гости бяха кметът инж. Мирослав Семов, председателят на Областното представителство на КСБ в Габрово Богомил Петков и зам.-председателите на Националния клуб на строителите ветерани (НКСВ) инж. Виктор Шарков и инж. Иван Стоянов.

Ученици от Випуск 2017 от пет училища – Професионална гимназия по строителство – Габрово, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” – Бургас, ПГСАГ „Ангел Попов” – Велико Търново, ПГСАГ „Никола Фичев” – Плевен, и ПГСАГ – Шумен, символично бяха удостоени с чин „майстор” пред къщата музей и паметника на великия български строител. Те получиха специално изработени престилки и сандъче с инструменти.

До моста на Кольо Фичето в Дряново бе направена първа копка за полагане на основен камък за изграждане на архитектурен парк „Камъкът – вечен”. В ритуалната зала на общината беше изнесена презентация на тема „Нов шанс на старите строителни материали камък, дърво, кирпич”. Бяха обявени условията за участие в конкурса „Архитектура на възраждането – представи, идеи и мечти”, организиран от ЕМО „Етър” – Габрово. Представени бяха и възможностите за европейско финансиране в подкрепа на младите хора в България.

„Много ми е приятно днес да съм сред вас, защото нашият град има рядката възможност да бъде родното място на един велик българин. Кольо Фичето, чрез изграденото от него, е оставил своето наследство за всички нас. Няма нищо по-символично от това вие младите хора, които имате бъдеще в строителната професия, да сте част от настоящото събитие и успешното завършване на вашето средно образование да настъпи именно в Дряново. Посланието, което отправяме към вас, е да продължите великите дела и традициите на майстор Никола. Заповядайте отново на това място след една година с приятели и колеги, за да видите какво сме започнали да градим заедно, да им обясните какво представляват различните техники в строителството и да бъдете съпричастни с продължението на вече станалото традиционно събитие. Благодарим ви, че сте с нас и ви желаем „На добър час”, заяви кметът на Дряново инж. Мирослав Семов.

„За мен е голямо удоволствие да ви приветствам с „добре дошли” в Дряново. Като председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България изпитвам огромна чест, поглеждайки назад във времето, когато КСБ помогна да бъде реставриран мостът на Кольо Фичето. Защото народ, който не познава миналото си, няма бъдеще. Избрали сте достойна и престижна професия. Носете я в сърцата си с чест и гордост, за да пребъде делото на майстор Никола. Каквото и да ви кажа, ще бледнее пред неговите думи: „Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора”, каза Богомил Петков, председател на ОП на КСБ – Габрово.

Изграждането на архитектурния парк „Камъкът – вечен”, чиято първа копка бе част от програмата на събитието, цели да допринесе за запазване и популяризиране на изчезващи познания и занаяти, свързани с метода на строителството, представляващи местно културно наследство. За построяването му ще се използват традиционни строителни техники, естествени материали – камък, дърво, глина, кирпич, характерни за архитектурата на Дряновския край. Дейностите предвиждат поставянето на четири демонстрационни дървени конструкции, върху които ще бъдат представени методите на строителството и информационно-образователни табели.

Архитектурният парк „Камъкът – вечен” ще е мултифункционален, част от туристическите обекти на Дряново. Достъпът до него ще е свободен и ще предоставя възможности за отдих и почивка.

Презентация на тема „Нов шанс на старите строителни материали камък, дърво, кирпич” бе изнесена от арх. Донка Колева. „Свидетелство за нашата идентичност e културното ни наследство. Грижата за неговото опазване е високоотговорна дейност, която непрекъснато се развива. Всички дейности по опазване на културното наследство изискват непрекъснат надзор, намеса и контрол на изпълнението. За качествено опазване и съхранение е необходимо да се спазват процесите на планиране, програмиране и финансиране, изисква се редовна поддръжка, преразглеждане и подобряване на субстанцията на обектите. За всяка значима културна ценност се изисква постоянно наблюдение и намеса на интердисциплинарен екип от професионалисти на високо експертно ниво.Реставрационно-възстановителните процеси при обновяване на културните ценности – стари сгради и археологически обекти, се извършват по класическите строителни прийоми и при максимално придържане към старите строителни техники и естествени материали. Опазването на културните ценности е колективен процес с много участници партньори. То изисква разумен баланс между стимули и ограничители, висока квалификация на специалисти и сътрудничество на местното население”, сподели тя.

Беше представен и
предстоящият конкурс

„Архитектурата на Възраждането – представи, идеи и мечти за хармония”, организиран от Етнографски музей на открито (ЕМО) „Етър”. Сред неговите цели са:
 Създаване на колекция от умалени образци на българската възрожденска архитектура – жилищни и обществени сгради, технически съоръжения, стопански постройки и др.;
 Насърчаване интереса на младите хора към изучаване на културно-историческото наследство на страната ни по време на Българското възраждане;
 Запознаване на обществеността с особеностите на българската възрожденска архитектура посредством създаването на изложба от събраните в хода на конкурса макети;
 Идентифициране на традиционни практики и различия на възрожденските сгради в отделните региони на страната ни;
 Създаване на условия за многостранно развитие на младите хора чрез интегриране на знания, умения и способности в областта на историята, архитектурата и приложното творчество.

В конкурса могат да участват младежи от 14 до 19 години в следните направления:

1. Макет на реално съществувал/съществуващ обект от периода на Възраждането. Към макета трябва да има приложена историческа справка за обекта – снимки, документи и др.;
2. „Моята възрожденска къща” – творчески проект на макет на възрожденска къща, свободна интерпретация.

Всички макети трябва да бъдат изработени в мащаб 1:50. При изработването им трябва да са използвани само естествени материали (дърво, хартия, камък, глина, слама и др.). В конкурса могат да участват индивидуални и/или екипни проекти.

Наградите в първата категория са 100 лв. за първо, 75 лв. за второ и 50 лв. за трето място, а във втората – съответно 80 лв., 55 лв. и 30 лв. Всички наградени получават едногодишна абонаментна карта за посещение на ЕМО „Етър” и участие в тридневен практически архитектурен пленер през 2018 г.

Срокът за приемане на конкурсните работи е 30 септември 2017 г.

Обявяването на победителите и награждаването ще бъде в Деня на строителя – 26 октомври.

Възможностите за европейско финансиране в подкрепа на младите хора в България бяха представени от Областен информационен център – Габрово. Беше обявено, че от финансови инструменти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020” са осигурени 70 млн. лв., включително 12,5 млн. лв. за младежи до 29 г. Средствата са насочени главно към стартирането на микропредприятия на безработни, младежи до 29 г., хора с увреждания, за самонаемане на лица (вкл. работещи), както и за стартиращи и развиващи се социални предприятия.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.05.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *