Инж. Николай Чомаковски: В „Пайп Систем” винаги правим всичко със страст и ентусиазъм

Ние сме първата фирма, която дава нотариално заверена гаранция със срок 10 години

Прочетена: 357

Мартин Славчев

Инж. Чомаковски, поздравления за рождения ден на „Пайп Систем”, 13 години от създаването на компанията. Разкажете ни как стартирахте и как се разви тя през годините, за да се превърне в лидер на пазара?

Стартирах компанията като на шега. Отворих малък склад за търговия с материали за ВиК инсталации. Не бях правил някакво предварително проучване за пазара. Постепенно, поради нуждите на инвеститорите, започнахме да се занимаваме и със същинското изпълнение на обектите. Така вече не се ограничавахме само с доставката на материалите, а с цялостното изграждане на инсталациите. С много работа и експерименти постигнахме успех. Разбира се, не всички наши начинания са били съвсем успешни, но това никога не ни е отказвало, защото така се трупа полезен опит. Винаги сме правили всичко със страст и ентусиазъм. И така стигнахме до момента, в който нескромно можем да заявим, че сме лидер на пазара в нашата сфера. Но това е още по-задължаващо. Защото за да продължиш напред, трябва да работиш много. Често цитирам думите на Айнщайн, който казва, че животът е като карането на колело – спреш ли да се движиш, губиш равновесие. Опитвам се да предам тази нагласа и на колегите в компанията. Това, че сме направили нещо вчера или миналата година, не трябва да ни спира да се развиваме. Защото движението прави даден човек или компания силни. В общи линии това е моята рецепта за успеха.

Изпълнили сте стотици обекти. Кои бяха най-значимите и най-предизвикателните, по които сте работили?

Да, имаме над 500 изпълнени обекта. Значимите са много. Казвал съм го и преди, че за мен изпълнението на всеки обект е като раждането на дете. Отглеждаш го и го пускаш в живота.
Един от най-предизвикателните обекти беше военната база „Ново село”. Влязохме там в момент, в който все още не бяхме на това ниво, на което сме сега. Имаше и една нагласа, че там не се плаща навреме, а изискванията са много високи. Точно тези високи критерии обаче ме заинтригуваха. Успяхме да си свършим работата и дори получихме референции от една от най-големите фирми в Европа, която беше главен изпълнител – Bilfinger Berger. На този обект аз и екипът на компанията научихме много уроци. Човек не трябва винаги да остава само в зоната си на комфорт, а да приема новите предизвикателства. Защото преодоляването на всяка трудност е трупане на опит, който ни води до следващото ниво. Така вече 13 години с „Пайп Систем” се изкачваме по стълбичката на успеха.

Върху кои други знакови обекти сте работили?

Участвали сме в изпълнението на почти всички имиджови обекти в България: двата най-големи мола – Paradise Center и Sofia Ring Mall, IKEA, Капитал Форт, множество жилищни сгради, магазини на Kaufland, фабрики, Завода за механично-биологично третиране на отпадъци и др. Работили сме с най-сериозните инвеститори и предприемачи на пазара. В момента изпълняваме близо 80 обекта на територията на цялата страна. Стремим се да дадем на инвеститорите най-добрата цена, не вземаме аванс, дори голяма част от обектите финансираме на 100%, и се опитваме да съобразим срока изцяло с възложителя.

Освен задължителната гаранция по време на строителството ние сме първата фирма, която дава нотариално заверена гаранция със срок 10 години, а не стандартните 5 години, както е по Закона за устройството на територията (ЗУТ). Това не е наше задължение, но въпреки това го правим в услуга на клиента.

За „Пайп Систем” е характерно, че винаги се стреми да бъде в крак с най-новите тенденции в строителния бранш. Разкажете ни какви са последните услуги и продукти, които предлагате за Вашите клиенти? Какви са предимствата на пълния инженеринг?

Ние искаме да влезем на обектите още на етап проектиране, но не за да залагаме определени материали, а за да предложим най-доброто решение. Подготвяме нашия проект и го представяме на инвеститора. След това участваме на търг, в който са поканени няколко фирми. Ако предложим най-добрата цена и бъдем избрани – сключваме договор и изпълняваме обекта. Вече казах за допълнителната гаранция, която даваме, но при желание на инвеститора също поемаме и поддръжката на обекта на максимално коректна цена. В общи линии това е концепцията за пълния инженеринг – проектиране, изпълнение и поддръжка. Полагаме доста усилия за този подход към нашите клиенти.

В Западна Европа е много разпространено например дадена фирма да поеме услугите, свързани с цялата електромеханична част на проекта – всички инсталации, освен ВиК и отопление, вентилации и електро. Това е нашата нова цел, ние също ще се опитаме да го направим, в началото с помощта на наши партньори. Поставили сме си за цел да наложим този подход в рамките на следващите три години. За това трябва да се предизвика и интересът на инвеститорите.

Как преценявате конкуренцията във Вашата сфера?

Когато говорим за ВиК и пожарогасене, като че ли в последните години нямаме сериозна конкуренция. Винаги съм отговарял на въпроса кои са нашите конкуренти с „Всички, но в същото време и никой“. Като цяло конкуренти могат да бъдат както една малка бригада от двама-трима души, които идват на обекта с една кола, нямат офис, нито осигуровки, абсолютно нелегални, така и една голяма компания.

Навремето, когато стартирах бизнеса във ВиК сектора, много приятели ми казваха, че това е най-подценената специалност в строителния процес от гледна точка на обема. Смятаха, че няма поле за развитие. Но с годините доказахме, че именно с работа в този сектор успяваме да направим доста сериозен обем. На трудов договор в „Пайп Систем“ са близо 250 души. Средно месечно от началото на годината през нашите обекти минават между 400 и 500 души с подизпълнителите. През миналата година реализирахме оборот в размер на 23 млн. лв. През тази година сме си поставили за цел да имаме ръст от поне 10%. Така че когато човек намери правилния подход към нещата и се движи в правилната посока, хубавите неща се случват. Доказахме го за тези 13 години.

За всяка успешна компания екипът е много важен. Как в „Пайп Систем” създавате добър екип?

Аз винаги съм имал сантимент към хората, а не към материалното и машините. За мен най-голямата инвестиция е тази в човешкия ресурс, в хората, които работят. Дори много пъти сме имали спорове дали трябва да влагаме средства в създаването на складове, бази или в закупуването на механизация. Винаги съм бил противник на това. Не че нямаме възможност, а защото смятам, че трябва да се обръща повече внимание на хората. Техниката винаги можеш да я вземеш под наем. Дори по този начин можеш да си направиш по-добре финансовата сметка, когато калкулираш точно какви машини ще са ти необходими за изпълнението на даден обект. В крайна сметка трябва или да си шеф на фирма за механизация, или да си мениджър, който ръководи своя екип.
Постоянно развиваме служителите, които работят в „Пайп Систем“. Държим и от тях да не спират да израстват в кариерата. Защото го има и този момент, когато някой достигне до дадено ниво и си казва „това ми стига“. При мен този вариант не е възприет. Трябва винаги да се стремим да се развиваме. Казвам на колегите, че винаги трябва да се опитваме да ставаме по-добри, да сме търсени на пазара. И ако аз не мога да ги задържа, това ще е сигнал към мен, че не правя нещо както трябва. Но не искам чиновници. Искам хора, които са професионалисти. Предпочитам някой да работи във фирмата една година и след това да потърси ново предизвикателство, отколкото да не се развива за пет години. Искам хора, които се доказват, борят се, стремят се да стават все по-добри. А моята задача е да им осигуря условия за работа и заедно да постигаме просперитет.

Как оценявате актуалната ситуация в строителния сектор, какви са основните предизвикателства пред бранша?

Някои колеги казват, че има бум в строителството. За „Пайп Систем“ това е нещо нормално, защото ние винаги сме имали работа. Споменавал съм го и преди, ние не се занимаваме с обществени поръчки, защото явно нямаме опит в тази област. Предпочитаме да се занимаваме с частни инвестиции. Според мен една фирма, която е добре организирана и структурирана, не се влияе от конюнктурата на пазара. Ние стартирахме 2004 г., минахме през т. нар. криза 2009 – 2011 г. През този период не сме спирали да се развиваме. Ако човек иска да се адаптира и да намери своето място на пазара, той го прави. Защото строителство винаги ще има. Зависи само кой ще го изпълнява. За това никога не съм се притеснявал от ситуацията в сектора. Защото за нас пазарът е достатъчно добър. И преди, и сега, вероятно и за в бъдеще. Това зависи единствено от нашите действия, а не толкова от външните фактори. Иначе действително, когато се кача на някоя от по-високите сгради в София, виждам, че крановете са значително повече в сравнение с по-предишните периоди. Дай Боже, тази тенденция да продължи, защото така ще има работа за всички. Виждам само позитивни неща пред строителния бранш.

Освен главен изпълнителен директор на компанията Вие сте и член на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ)? Кои според Вас трябва да са основните приоритети на браншовата организация днес?

Напоследък доста разсъждавам върху този въпрос. Камарата на строителите в България върши страхотна работа за подобряване на комуникацията между строителните фирми и държавата. Европейските фондове и бюджетните средства са много важни за компаниите от бранша. Но също така има и голям пазар, който не е свързан с обществените поръчки. Нямам точна статистика, но смятам, че частните инвестиции в България не са малко. За това смятам, че Камарата трябва да има и по-голям ангажимент в тази насока, към фирмите членове, които не работят по обществени поръчки.

Другото нещо, което би било полезно, е да се засили контролната функция на КСБ, ако трябва дори да се създаде някакъв вътрешен контролен орган, който да извършва проверки по обектите. По този начин ще се види дали тези фирми, които работят на строителните площадки, са изрядни. Смятам, че това ще бъде полезно за бранша, ще доведе до своеобразен естествен подбор, който ще остави на пазара фирмите, които наистина са добри работодатели и плащат данъци, осигуровки, спазват законите.

Вие координирате комуникацията между КСБ и Българската агенция за инвестиции (БАИ). По какъв начин си сътрудничат двете организации? Какви са начините да се привлекат повече частни инвестиции в сектора?

Поставили сме си за цел от месец септември да започнем по-сериозна комуникация. Идеята ни е първо да изчистим вижданията си за това кой какво прави от двете страни и след това ще започнем да преценяваме как можем да си бъдем полезни и да помогнем за привличането на повече частни инвестиции в сектора. Трябва да се обръща много сериозно внимание на частните инвеститори, които идват в България и са готови да вложат средства у нас. През годините съм бил свидетел как компании са оттегляли своите намерения за стартиране на проекти в страната заради административни пречки или ако са ги започвали, са се сблъсквали с редица бюрократични изисквания. В крайна сметка, ако дойде външен инвеститор, той ще вложи определени средства и по този начин ще има повече работа за българските фирми, които ще изпълнят строителството на обектите. Някой сега сигурно ще каже, че те искат проектите да бъдат изпълнявани на много ниски цени. Аз имам много голям опит с работата със западни инвеститори от гледна точка на изпълнението на проекти и мога да заявя, че не съм имал проблеми с разплащането. Трябва само да се изпълняват поставените условия. За това е нужно да работим в тази насока. България е атрактивна страна и тук могат да бъдат реализирани голям брой чужди инвестиции. Надявам се, че съвместната работа между КСБ и БАИ ще помогне за това, аз лично ще работя като член на ръководството на Камарата в тази насока.

Какво е мнението Ви за в. „Строител”?

Вестник „Строител“ е медия, която определено си заслужава адмирациите. Той не е наследник на нещо старо, каквито са повечето случаи. Официалният орган на КСБ е създаден от нулата и днес вече е най-качествената, най-разпознаваемата и най-добре информиращата медия в нашия бранш. „Строител“ достига до всички фирми в строителния бранш, до държавните учреждения и до над 70 посолства. Изключително коректно се отразяват всички новини в сектора. Никога не съм забелязал дори нотка на жълтина, а както знаете, не само в България жълтите новини продават медиите. Поздравления за екипа на в. „Строител“, защото знам колко усилия са необходими, за да стане нещо разпознаваемо, търсено и лидер в своята област! Пожелавам Ви все така да продължавате да се развивате!

Наскоро и Вие имахте рожден ден. Какво си пожелахте?

Ако пак трябва да перифразирам Айнщайн – да не спирам да се движа. Защото така човек постига равновесие, развива се и се чувства доволен от живота. Това пожелавам и на всички колеги и на читателите на в. „Строител“!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.08.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.