Проведе се втора работна среща на уставните членове на FIEC

Прочетена: 101

Мария Желева
Гл. експерт,
отдел МДУП, КСБ
Франкфурт, Германия

На 4 септември във Франкфурт, Германия, се състоя втората работна среща на уставните членове на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC). По време на форума бяха обсъдени теми, касаещи бюджета на FIEC за следващите три години, метода за формиране на членския внос, разпределението на вноските между федерациите членки и учредяването на нова организация на FIEC със седалище гр. Брюксел, Белгия. Камарата на строителите в България (КСБ) е единствената от държавите в Централна и Източна Европа със статут на уставен член. Това означава, че има пълни права, вкл. право на глас и възможност за председателстване на комисия, подкомисия или определена работна група. На срещата присъства Мария Желева, гл. експерт в отдел „Международна дейност и управление на проектите“ (МДУП) към КСБ.

Киетил Тонинг, избран за президент на FIEC, встъпващ в длъжност през 2018 г.: Стремим се към по-голяма връзка между европейската строителна индустрия и EК и ЕП 

Г-н Тонинг, каква беше целта на срещата на уставните членове на FIEC?
Задачата бе да положим основите на устойчивостта на Европейската строителна федерация.

Това беше втората подобна дискусия на уставните членове на FIEC. Колко често възнамерявате да се срещате?

Да, първата среща в този състав беше през март миналата година, когато бяхме в процес на преглед и оценка на дейността ни. Осъществихме доста от целите си, но все още имаме какво да постигаме по отношение на групите членство, както и по приноса на членовете към бюджета и разпределението му между отделните федерации членки. Колко често ще се срещаме, ли? Нямам отговор, форумът в този формат не се планира. Той се свиква при необходимост, тогава когато имаме важни въпроси за обсъждане, и при съгласие от страна на уставните членове. Затова не сме планирали трета работа среща.

Кога резултатите от дискусията във Франкфурт ще излязат публично?

Въпросите, които обсъждахме, ще бъдат включени в дневния ред на следващата среща на Управителния съвет, който ще се проведе в Брюксел на 19 септември т.г. Някои от темите ще бъдат повдигнати и по време на Общото събрание, което ще е на 1 декември т.г.

Една от темите в дневния ред беше създаването на ново дружество на FIEC в Брюксел. Какво доведе до това решение?

Всичко започна с това, че Френската федерация за жилищно строителство (FNTP) – една от учредителките на FIEC, осъзна, че Европейската федерация е регистрирана във Франция на адрес, който не съществува вече. Това е стар адрес на FNTP, който вече го няма. Първоначално, преди година, беше сменена регистрацията на актуалния им FNTP адрес – rue de Berri. Мисля, че оттук започнаха дебатите защо адресната регистрация на FIEC е в Париж, след като дейностите й се извършват изцяло в Белгия, както и служителите й са наети по Белгийския трудов кодекс.
Кога ще започне да функционира това дружество?

Следващата година би трябвало да сме приключили с прехвърлянето на активите.

Какви са актуалните предизвикателства пред FIEC до края на годината?

Според мен в момента сме изправени както пред вътрешни, така и пред външни предизвикателства. Вътрешните са тези, които обсъждахме на срещата – членство, членски внос, справедливото разпределение на приноса към бюджета на FIEC между отделните федерации членки и финансовите аспекти на организацията. Работим за по-голяма връзка между европейската строителна индустрия и Европейската комисия и парламента. В тази посока се прави много. Аз лично съм ангажиран с въвеждането на строително-информационното моделиране, т.нар. BIM, както и с индустрия 4.0, които са изключително важни теми днес, предвид свободното движение на хора в ЕС и по-честото командироване на работници. Има много важни въпроси за обсъждане на европейско ниво. Ние сме изготвили списък с приоритетни области, които разглеждаме всяка година и следим дали има достатъчно ресурси, ангажирани с темите, важни за федерациите членки.

Какви са прогнозите за развитието на сектора през следващата година и какви са основните задачи пред европейската организация?

Това е малко по-труден въпрос. Между отделните държави има различия и това е едно от предизвикателствата пред FIEC. Федерациите членки са изправени пред разнообразни препятствия, затова се стремим да намерим общ подход. Понякога проблемите на едни страни са в полза на други. Невинаги е лесно да се намери едно решение, което удовлетворява всички.

На 26 септември ще се проведе Седмият дискусионен форум за строителството, организиран от КСБ и в. „Строител”. За съжаление, поради натоварената Ви програма, Вие няма да присъствате, но възможно ли е да участва представител от изданието на Норвежката асоциация на контракторите (EBA), която е най-голямата асоциация в групата на Федерацията на строителните индустрии (BNL)?

От името на в. „Строител“ ще предам поканата на колегите и се надявам да успеят да дойдат.

По какъв начин биха могли да си взаимодействат най-добре двете издания?

Мисля, че е много добре да споделят идеи и да се срещат по-често. Норвежките организации от BNL преди пътуваха често с делегация в чужбина, поне един път годишно. След време осъзнахме, че това е много работа за федерациите, за изданието на EBA обаче тази дейност е по-подходяща. Сега те имат по-активна роля и свобода да определят кои теми са интересни за проучване. Съвсем наскоро те бяха в Берлин, а сега ще им предложа да посетят и София.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.09.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.