Ръководството на КСБ проведе работна среща с министър Николай Нанков

По време на разговорите бяха обсъдени актуалните за строителния бранш теми, свързани с НПЕЕМЖС, типовите договори и нормативната уредба в сектора

Прочетена: 85

Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе работна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. КСБ беше представена от председателя на УС инж. Николай Станков, изп. директор инж. Иван Бойков, зам.-председателя на КСБ и председател на ОП – Бургас, инж. Николай Николов, председателя на секция „Високо строителство” към КСБ и член на УС инж. Любомир Качамаков, председателя на секция „Инфраструктурно строителство“ към КСБ и член на УС Мирослав Манолов. На срещата присъстваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова и прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова.

По време на разговорите бяха обсъдени актуалните за строителния бранш теми, свързани с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС), въвеждането на типови договори и процедури при възлагането на обществени поръчки за пътните проекти, професионалното образование и обучение, нормативната уредба, регламентираща отрасъла, и реализацията на големите инфраструктурни проекти.

„Вече е сформирана междуведомствена работна група, която ще разгледа методиката на Националната програма за енергийна ефективност. Предстои работата на включените в групата експерти да стартира“, обяви министър Николай Нанков. Той посочи, че НПЕЕМЖС трябва да се оптимизира, като се промени методиката и в нея се предвиди по-строг контрол.

„За тази цел с новия Устройствен правилник на министерството е създаден нов отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция „Жилищна политика“, която осъществява методическото ръководство на програмата“, обясни Нанков. Регионалният министър напомни, че бъдещето на НПЕЕМЖС зависи от дебатите, които ще бъдат проведени в Народното събрание.

Зам.-министър Малина Крумова посочи, че Камарата на строителите в България също може да даде насоки за добри практики по отношение на качеството на изпълнение. Тя засегна и проблема с неквалифицирания персонал и неспазването на изискванията за безопасност, които са констатирани при реализацията на отделни обекти.

„Стоим зад програмата. Тя има социален ефект, давайки работа предимно на малките и средните фирми. Членовете на Камарата спазват изискванията на законодателството, за съжаление проблемът с недостига на достатъчно квалифицирани кадри в бранша става все по-сериозен“, коментира председателят на УС на КСБ инж. Николай Станков. Той акцентира, че професионалното образование и обучение трябва да осигурят необходимите кадри за строителния бранш.

Министър Нанков информира представителите на КСБ, че през октомври т.г. ще бъде обявен търг за проектиране на оставащия за изграждане участък от АМ „Хемус“. „Стартираха обществените поръчки за скоростния път София – Калотина и за тунел „Железница“ на АМ „Струма“. В края на годината се предвижда да бъде обявен и търгът за избор на изпълнител за пътя Ботевград – Мездра“, посочи регионалният министър.

Двете страни се обединиха около мнението, че въвеждането на типови договори и процедури при възлагането на обществени поръчки ще намали възможностите за обжалване на търговете и ще съдейства за по-доброто изпълнение на проектите.

По темата за нормативната уредба, регламентираща строителния бранш, министър Нанков посочи, че ще се върви в посока по-голяма електронизация на заявяване на услуги от администрацията, като се предвижда справки от регистрите да се извършват по служебен ред.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.09.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.