Изп. директор на КСБ инж. Иван Бойков проведе работна среща с кмета на Хитрино

Строителството на къщите, изграждани от фирми – членове на КСБ, се изпълнява с добри темпове

Прочетена: 76

Мартин Славчев

Изп. директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Иван Бойков проведе работна среща с кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил. Тя се състоя на 14 септември в сградата на общината на селото.

„Бих искал да благодаря на ръководството на КСБ, на председателя инж. Николай Станков, на изп. директор инж. Иван Бойков, както и на всички фирми – членове на Камарата, които се включиха във възстановяването на щетите след трагедията в Хитрино. Те бяха съпричастни към случилото се, дойдоха на място още в първите дни след инцидента и изпълниха това, което бяха поели като ангажимент”, заяви за в. „Строител” Нуридин Исмаил.

„С кмета на община Хитрино коментирахме напредъка на работата по възстановяване на щетите след трагедията. Знаете, че Камарата на строителите в България извърши обследване на 47 засегнати къщи и изгражда безвъзмездно 10. Видяхме всички сгради, които се изпълняват. Строителството върви с добри темпове, като при някои вече е достигнало ниво втори етаж и покрив. Предполагам, че до края на октомври всички обекти ще бъдат затворени и ще може да се работи и вътре. Вече няма никакви административни пречки и остава ние като организация да си свършим работата. След няколко месеца Хитрино ще има съвсем нов облик. Ние от Камарата ще изпълним това, което сме обещали на хората”, коментира изп. директор на КСБ инж. Иван Бойков.

По думите на кмета на общината доскоро всички ангажирани с процесите по възстановяването на Хитрино са се занимавали с административни въпроси, свързани с реализацията на проектите. След приключването на всички процедури строителството е започнало и в момента напредъкът е видим.

„Някои от къщите вече имат покриви, на други им се правят фасадите. Фирмите – членове на КСБ, които безвъзмездно изграждат къщите в Хитрино, работят много добре, с високо качество и с бързи темпове. Грубият строеж на шест от къщите вече е изпълнен на 80%. Дейностите по една от сградите ще започват сега, но искам да отбележа, че закъснението не е по вина на строителя. Останалите четири къщи са готови на 40%. Хората са изключително доволни от реализацията на проектите“, заяви Нуридин Исмаил.

Кметът сподели още, че с осигурено финансиране от Министерството на труда и социалната политика в Хитрино се изграждат други 13 къщи.

„За пет обекта общината има сключени договори и те са на „кота нула”, основите се отливат. Очаква се до дни да се сключат контрактите за още пет сгради. Проектите на останалите три са почти готови. При тях има малко забавяне в остойностяването и документацията, която трябва да бъде представена от собствениците. Надявам се в най-скоро време и тяхната реализация да стартира“, обясни Нуридин Исмаил. Той съобщи още, че частичните ремонти на пострадалите обекти в Хитрино също вървят с добри темпове. Вече са възстановени по-силно засегнатите, които са останали без покриви. В рамките на месец ще се подпишат всички договори за частични и основни ремонти, които все още не са сключени.

„Имаме и около 12 проекта в Хитрино, с които кандидатствахме за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Досега вървеше кореспонденцията и представянето на необходимите документи. Надявам се в рамките на месеца да подпишем и тези договори. След това ще проведем процедурата за избор на изпълнители. Дано сроковете да са кратки и да няма обжалване. Ако всичко мине без проблеми, следващата година всички проекти ще бъдат реализирани успешно и селото ще бъде напълно възстановено”, каза още кметът.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.09.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.