ОП на КСБ – Благоевград, дискутира предизвикателствата пред местните фирми

Прочетена: 57

Елица Илчева

Председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Николай Станков бе гост на Общото годишно събрание на ОП на КСБ – Благоевград. Той запозна строителите от Пиринско с информацията от Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, като подчерта сериозното присъствие на представители на различните държавни институции. „Камарата и в. „Строител“ стават все по-добри в провеждането на тези събития, за което свидетелства вниманието, което ни оказват институциите“, каза инж. Станков. Той обяви, че се очаква същинското строителство за настоящия програмен период тепърва да започне. „Всички се надяваме да бъде избран изпълнител и за лот 3.2 на АМ „Струма“. Там рискуваме като държава да изгубим много пари“, каза инж. Станков. Той допълни, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да продължи. За първото полугодие на 2017 г. строителството има ръст от над 20% на обемите, сградното изпреварва инфраструктурното заради забавянето на европейските проекти.

Той сподели и факта, че проблемът с кадрите става все по-сериозен. „Смятам да бъде организирана делегация от КСБ, която да посети страни като Молдова и Украйна, където да представи възможностите за работа, които осигуряват българските строители. Туризмът вече постигна успехи с привличане на кадри отвън. Това, разбира се, минава и през промяна в законодателството за облекчаване на процедурите“, обясни председателят.

Членовете на КСБ от своя страна споделиха с инж. Станков най-сериозния си проблем – борбата със сивата икономика в района, и получиха от него съвет да организират срещи с регионалните структури на РДНСК, кметовете от областта и др. Включени са и срещи с ръководствата на други областни представителства с цел обмяна на добри практики.

Общото събрание прие отчета на ОП, представен от председателя инж. Петър Байкушев, както и програмата за следващата отчетна година. С нея се акцентира върху срещи, на които проблемите на строителите в региона ще се поставят пред институции и бенефициенти.

Областният председател сподели с колегите си, че е подкрепил инициативата за създаване на специалност „Пътно строителство“ в професионалната гимназия в Благоевград. „Мисля, че с това, което предстои в региона в следващите 5-6 години, нуждата от такова обучение ще е още по-осезателна“, каза Байкушев, но сподели, че провежданите от КСБ безплатни курсове по професионална квалификация не се радват на сериозен интерес от членовете.

За 2016 г. в ОП на КСБ – Благоевград, са проведени 3 заседания на Областния съвет. 65 са членовете на областното представителство от над 200 фирми, регистрирани в ЦПРС, като има двама нови, които предстои да бъдат вписани. Байкушев напомни на участниците в събранието, че трябва да се сложи край на практиката фирмите да оставят годишното потвърждаване за последния момент, а дори и за след изтичане на срока, което директно ги отписва от ЦПРС.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.10.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.