Продължава усиленото изграждане на къщите в Хитрино

Хората от селото се събраха за традиционния ритуал при поставяне на покрив на нов дом

Прочетена: 112

Емил Христов
Георги Сотиров

Строежите на новите къщи в Хитрино продължават близо до жп прелеза, основно ремонтиран от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Въпреки че бе събота, когато екипът на вестник „Строител“ пристигна в общинския център, на обектите се работеше усилено. Майсторите от „Мидия инфраструктурно строителство“ ООД завършваха своята къща и ни бяха поканили на курбан, което е израз на многогодишно взаимно уважение на строителите от Бургас и на журналистите от нашия вестник. Само ще припомним, че още в четвъртия брой на стартиращия преди осем години в. „Строител” пишещите тези редове запознаха колегията със собственика на фирмата Димитър Янакиев в интервю за днешния и за утрешния ден на строителния бранш.
„Живот за Хитрино”… На пръв поглед няколко неща сега правят впечатление в селото. Първото е, че строителите от фирмите на Камарата на строителите в България (КСБ), които работеха и в събота, коректно изпълняват решението си за своя сметка да построят десет къщи.

Очаква се около
Димитровден

или малко по-късно новодомците да влязат в дарените сгради. Според народните представи от Димитровден започва зимата, а поговорката гласи: „Георги носи лято, Димитър — зима“. Според легендата св. Димитър язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. „Дойде ли Димитър, идва и снегът“, казва народът. Димитровден е и празникът на българските строители.

Янакиев ни посочва информационните табели на градежа. Става ясно, че двете къщи, които неговите момчета строят на калкан, се финансират от „Мидия инфраструктурно строителство“ ООД, от „Билдникс” ЕООД на инж. Николай Николов, зам.-председател на Управителния съвет на Камарата и председател на ОП на КСБ – Бургас, и от „АТ инженеринг 2000” на инж. Илиян Терзиев, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – София.

Ще припомним, че лично премиерът Бойко Борисов направи първа копка на строителството на 11 нови къщи в разрушеното от адската експлозия на влакова цистерна село на 10 декември м.г. Тогава загинаха 7 човека, а над 35 бяха ранените…

Днес Хитрино някак е притихнало в ежедневието си. Малко са хората по улиците, които са към 800 постоянно живеещи. Поздравяват се, познават се, но при среща бързо отминават.
Влаковете продължават да пресичат Хит­рино.

Хората от селото
се събраха

пред обекта на „Мидия“ точно в 12 часа, когато Евгений Господинов, техническият ръководител, се изкачи на покрива, покри с нова риза кръста Господен и се обърна към Янакиев, към колегите си и към местните. Позната е тази традиционна благословия на къщата, която отправят майсторите, съседите и роднините на бъдещите новодомци. Обичаят е познат като „викане на нова къща“ и е едновременно признание за строителите и поздравление към стопа­ните.

„Да векувате, стопани, така както ще векува и къщата, построена от нас”, обърна се той и заговори и за житата в нивята, и за плодородието в градините, и за животните в оборите, за живота.
После стана ясно, че Евгений Господинов е и майстор на курбана, който фирмата на Янакиев даде за берекет, живот и здраве и на хората от Хитрино, и на неговите служители.
Строителите винаги помагат…

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.10.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.