КСБ и в. „Строител” откриха четвърта изложба

Прочетена: 63

Свилена Гражданска

„За четвърта поредна година Камарата на строителите в България (КСБ) и вестник „Строител“ със съдействието на Столичната община (СО) организираме изложбата „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“. Имам удоволствието да я открия за първи път като председател на Управителния съвет на КСБ. Особено съм щастлив, защото през 2017 г. освен традиционния повод за изложбата – празника на строителя – Димитровден, ние отбелязваме и 10-годишния юбилей от създаването на КСБ. Ето защо тази година експозицията е малко по-различна. Освен авторските творби на екипа на в. „Строител“ и фотоси, заснети с квадрокоптер на обекти, изпълнени през 2017 г., ние показваме знакови строителни проекти, реализирани в София през последните десет години“, заяви инж. Николай Станков. Той заедно с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова откриха експозицията, която е разположена на пешеходния мост над бул. „България“ до Националния дворец на културата. До 14 ноември включително гражданите и гостите на София ще могат да видят как градът се променя благодарение на реализацията на различните строителни проекти и съхраняването на културно-историческото ни наследство.

„Искам да подчертая доброто ни сътрудничество със Столичната община (СО), което е доказано през годините. СО е била и продължава да бъде един от основните възложители за сектора. Благодарение на кмета Йорданка Фандъкова и на нейния екип имаме добър диалог и постигаме резултати, които са видими и можем да покажем“, подчерта инж. Станков и посочи, че на паната на изложбата може да се види как София се променя благодарение на строителните дейности, които се реализират, като същевременно се опазва културно-историческото наследство. Сред знаковите обекти за 2017 г. са Боянското училище, Западната порта на Сердика, новата сграда на Софийския районен съд, модернизирани и обновени улици и булеварди, детски градини и др.

„За първото полугодие на настоящата година секторът отчита ръст на годишна база. Отрасълът излиза от кризата и очаквам през следващата година нови идеи и повече реализирани обекти на територията на София, които да покажем през 2018 г. на петата поредна изложба“, подчерта председателят на УС на КСБ. „Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова за нейните неуморни усилия за развитието на столицата, на екипа на вестник „Строител“ за неговия професионализъм, демонстриран през годините, на фотографа на изданието Румен Добрев, чиито са много от фотосите, както и на всички съпричастни към експозицията“, допълни той.

„Благодаря на председателя инж. Николай Станков, на членовете на КСБ, на в. „Строител“ за това, че вече традиционно за четвърта поредна година с изложбата на най-знаковото място за открити експозиции успяват да направят съпричастни гражданите на София с най-големите строителни постижения в нашия град. Макар да се забелязва развитието на столицата, когато е съсредоточено и събрано на едно, това представлява своеобразен отчет за нашата работа през последните 10 години и в частност за 2017 г.“, заяви кметът Фандъкова. „Столичната община е най-големият възложител, защото ние успяваме да намерим финансиране и да защитим добри проекти, за да можем да продължаваме да развиваме града. А обектите са във всяка една сфера – от строителството на детски градини през обновяването на училища до изграждане и обновяване на паркове и др. През 2017 г. осъществихме първия археологически парк – Западната порта на Сердика. Обновяваме и изграждаме улици, булеварди, кръстовища на две нива, метро. На изложбата на отделно пано е представено въвеждането в експлоатация на тунелопробивната машина за третия лъч на подземната железница в началото на тази година“, отбеляза Фандъкова. „София се развива. Названието на изложбата е много знаково и показателно – можем да видим доказателства за това, че заедно със строителството на нови обекти и с развитието на града и в отговор на очакванията на младите хора успяваме да запазим културно-историческото наследство. Името на експозицията показва и огромните предизвикателства пред нас. Работата ни поставя въпросите по какъв начин се разпределят и приоритизират задачите на СО и как се изпълняват. Благодарна съм на Камарата на строителите в България, защото те разбират все по-високите изисквания на СО и на гражданите за внимание към детайлите. Фирмите трябва да запазят доброто име на българския строител“, каза кметът.

„Поздравявам българските строители с Димитровден. Те са наследници на Кольо Фичето. Нека да докажат, че се справят, а ние като възложител сме показали, че плащаме само за добре свършена работа. За радост имаме много такива примери и разчитам да продължи доброто ни сътрудничество с КСБ. Специални поздрави за в. „Строител“, чийто екип е изпълнител на тези авторски фотографии. Мисля, че са много добре направени“, подчерта Фандъкова.

„В непрекъснат диалог сме с гражданите. Имаме специални планове за всеки един район и предстои да проведа срещи с жителите на „Витоша“, „Манастирски ливади“ и др. Очаквам районите кметове да планират добре предстоящите дейности, особено в такива райони, в които има по-сериозни проблеми. Нужно е да приоритизират задачите и да ги защитават, за да може постепенно въпросите да се решават“, каза още кметът Фандъкова.

Изложбата се реализира с подкрепата на „Джи Пи Груп“ АД.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.10.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.