КСБ връчи строителните „Оскари“ за 2016 г.

Прочетена: 615

Свилена Гражданска
Ренета Николова

Камарата на строителите в България (КСБ) връчи отличията на най-добрите компании в сектора. Това стана на традиционния Бал по повод Деня на строителя – 26 октомври, който тази година съвпадна и с 10 години от създаването на КСБ. Събитието се проведе в „София хотел Балкан“. Домакин бе председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Николай Станков.

Сред официалните гости бяха президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, Велик Занчев – зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, инж. Светослав Глосов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ и почетен председател на КСБ, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, главният архитект на София Здравко Здравков, Стамен Янев, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, инж. Галина Василева, ръководител на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“, Евгений Иванов, изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“, проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, ректор на ВСУ „Любен Каравелов“, проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ, инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища“, експерти от държавни ведомства и др. Събитието събра водещи строителни фирми.

Поздравителни адреси изпратиха премиерът Бойко Борисов, Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Нено Димов, министър на околната среда и водите, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и други.

При откриването на церемонията водещият на събитието Драгомир Симеонов изчете поздравителния адрес от премиера Бойко Борисов. „Приемете искрените ми поздрави по случай Деня на строителя и 10-годишнината от създаването на Камарата на строителите в България. Признателен съм за труда, усилията и таланта, които ежедневно влагате в работата си, за човечността, проявявана във Вашите благотворителни дейности тогава, когато е имало най-голяма нужда от подкрепа. Сигурен съм, че никой в Хитрино няма да забрави, че бяхте сред първите, подали ръка на бедстващите“, пише в поздравителния адрес от министър-председателя. „България има нужда от активни, работещи организации, които дават реални резултати. Вярвам, че доброто партньорство между държавата и бизнеса са предпоставка за още по-успешното развитие на строителния бранш, на инфраструктурата и на живота в страната ни. Днес, на Димитровден, искам да Ви пожелая най-вече здраве, спокойствие и повече радост в семействата, успехи в работата“, се казва още там.

„Приемете поздравленията ми по повод 26 октомври – професионалния празник на българските строители и традиционния Годишен бал на представляваната от Вас браншова организация. За съжаление не мога да присъствам на тазгодишното събитие, тъй като създалата се бедствена ситуация в някои райони на страната налага моята лична ангажираност за предприемане на мерки и оказване на помощ на жителите на бедстващите населени места. Сигурен съм, че като колеги и Вие сте съпричастни с проблемите на хората в регионите и ще съдействате за подобряване на инфраструктурата в засегнатите населени места“, пише в адреса до КСБ министър Нанков. „През последните години Камарата доказа своята роля на консолидиращ и конструктивен фактор в отношенията между бизнеса и изпълнителната власт. Надявам се и в бъдеще да продължим партньорските отношения и съвместната работа по оптимизирането на нормативната уредба в стратегически области – приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, подчертава той. „Строителният отрасъл е един от водещите сектори в икономиката и съм уверен, че и през следващите години той ще бъде този, който ще осигурява нови работни места и икономически растеж на страната”, отбелязва още министър Нанков.

„За мен е голяма чест и удоволствие възможността да приветствам всички Вас в качеството си на председател на УС на КСБ на Димитровден – Деня на строителя. Още повече, че през 2017 г. отбелязваме и 10-годишния юбилей от създаването на Камарата на строителите в България. С повечето от Вас тук се познаваме отдавна и всички знаем как беше изградена КСБ и колко усилия бяха положени от бранша, за да бъде приет Законът за Камарата на строителите, който от своя страна стана предпоставка за формиране на правилата в сектора. Наред с Камарата като нейна неотделима част създадохме Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС), който е уникален и получава висока оценка от европейските ни колеги. У нас той доказва с всеки изминал ден своята полезност“, заяви при откриването на Годишния бал инж. Николай Станков, председател на УС на КСБ. „Успяхме да създадем и нашата медия – в. „Строител“, която се превърна в разпознаваема марка и в символ на висококачествена журналистика“, подчерта той.

„Много или малко са десет години – зависи от гледната точка. През периода Камарата се утвърди като най-авторитетната браншова организация, защитаваща интересите на сектора. Станахме незаобиколим фактор в обществения живот. Уважаван и търсен партньор сме за институциите“, каза инж. Станков и добави, че по традиция на Димитровден се прави равносметка. „Тази традиция се е формирала преди десетилетия, когато началото на зимния сезон всъщност е бележило края на активното строителство. Сега технологиите радикално промениха ситуацията, но традициите остават. 2017 бе една напрегната година, преодоляхме много предизвикателства и постигнахме резултати. Активно защитавахме и ще продължим да защитаваме Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, защото тя дава работа на много наши малки и средни фирми, отделно има сериозен икономически и социален ефект върху обществото“, отбеляза председателят на УС на КСБ. „Доказателство за това, че заедно сме силни и можем да създаваме правила, са и разработените с Министерството на околната среда и водите типови тръжни документи в сектор „Води“. Надявам се и другите институции да последват този пример и с тях да подготвим подобни проекти. Ще продължаваме да разработваме предложения за промяна в нормативната уредба, касаеща строително-инвестиционния процес в страната, с цел подобряване на микроклимата“, съобщи той и добави, че е стартирала работата по решаване на кадровия проблем в бранша, като освен за по-добра квалификация на работниците у нас Камарата ще се стреми и към облекчаване на процедурите за внасяне на кадри от страни извън ЕС. „По отношение на строителството през 2017 г. за първи път от много години секторът бележи ръст. Доста проекти се реализираха през 2017 г., част от които можете да видите на изложбата, която организирахме заедно с в. „Строител“ и с любезното съдействие на Столичната община. Експозицията е разположена на моста над бул. „България“ при НДК“, информира инж. Станков.

„През 2017, както през всичките десет години, сме били много активни и сме участвали в различни благотворителни инициативи. Включихме се при преодоляване на последствия от бедствия и аварии, при ремонт и изграждане на църкви, манастири, училища, паметници. Тук е моментът да благодаря на всички колеги, които участваха в тези инициативи, за това, че го направиха, за тяхната достойна обществена позиция, а на първо място и за техните огромни сърца“, заяви той. „Ще реагираме адекватно на случилото се в област Бургас. Вече с някои членове на

Изпълнителното бюро на КСБ успяхме да разговаряме по въпроса. Изразяваме съпричастност към трагедията, сполетяла Бургаска област“, добави председателят.
По думите му 2018 г. се очаква да бъде много активна година за сектора. Предстои да бъдат обявени много обществени поръчки и да започне реализацията на редица проекти от настоящия програмен период.

„Нека всички заедно, влагайки нашите умения и професионализъм, изпълнявайки тези обекти, да работим за една по-красива, по-модерна и по-привлекателна за инвеститорите България. Скъпи колеги, бих желал да благодаря на всички Вас за проявения професионализъм през годините и за неуморните Ви усилия. Големите и малките победи на нашия бранш през всичките тези 10 години не биха били възможни без Вас, колеги – членовете на КСБ и вписаните в ЦПРС. Пожелавам на всички Вас и на Вашите семейства здраве, щастие и късмет. Нека всички заедно да вървим по пътя напред към достигане на още по-високи професионални успехи“, каза председателят.

След това инж. Станков връчи почетния знак на Камарата на двамата почетни председатели на КСБ инж. Симеон Пешов и инж. Светослав Глосов по повод 10-годишния юбилей и за техния цялостен принос за създаването, развитието и утвърждаването на организацията през годините.

„Благодаря на всички. Създаването на Камарата стана благодарение на един голям екип – главно на председателите на Областните представителства. Особена благодарност искам да изкажа на инж. Иван Бойков и на доц. д-р инж. Георги Линков. Без Вас Камарата нямаше да бъде създадена. Тази награда е за нас тримата. Благодаря“, заяви инж. Пешов.

„Камарата е на 10 години, но като си помисля, че 6 от тях съм бил председател на КСБ, ми се струват много. Камарата винаги е била за мен кауза и такава ще си остане. Имах пример и добър съветник преди мен – това е другият почетен председател на КСБ – инж. Симеон Пешов. Убеден съм, че това, което сме постигнали с него като председатели, Николай ще го продължи достойно и Камарата все повече ще издига своя авторитет. Благодаря на всички, с които през тези години работихме – членовете на УС, председателите на Областните представителства и др.“, каза инж. Глосов.
За 10-годишнината на Камарата беше разрязана и голяма торта от тримата председатели.

По време на Годишния бал бяха връчени строителните „Оскари“ за 2016 г. В класацията участват само компании, вписани в ЦПРС и изпълнили процедурата по чл. 20, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите за 2016 г. към 2 октомври 2017 г. Общият брой на вписаните в Регистъра е 4516. От тях 345 са вписани в ЦПРС с приоритет пета група „Отделни видове СМР” и не подлежат на класиране. В класацията, на основание чл. 8, ал. 3 от Правилника, не участват четири компании, на които последователно през 2014 и 2015 г. са присъдени златни награди. Това са „Главболгарстрой“ АД, „Лирекс БГ“ ООД, „Трейс Груп Холд“ АД и „Виктория Транс – 2007“ ЕООД.

Общият брой на фирмите, участващи в класирането, е 4167. В Първа група попадат 3159 фирми, изпълняващи строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения, във Втора – 245, работещи по обекти от транспортната инфраструктура, в Трета – 475, ангажирани в сферата на енергийната инфраструктура. В Четвъртата са 288 компании, специализирани в благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда.

Победителите са определени от тричленна комисия на основание декларираната информация от годишните отчети за 2016 г. в електронната система на ЦПРС и по определени показатели за оценка, съгласно чл. 3, ал. 2 от Правилника за годишната класация. Комисията е оглавена от инж. Любомир Качамаков – член на ИБ и на УС на КСБ и член на Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД. Зам.-председател е инж. Таня Каменова, председател на ОП на КСБ – Перник, а член – Георги Грънчаров, ръководител на звено „Регистър“.
Сред критериите за оценка с най-голяма тежест е „Нетни приходи от продажби за последната финансова година“, за който компаниите получават 15 т. „Средносписъчен персонал за последната финансова година“ носи 10 т., а „Дълготрайни материални активи за последната финансова година“ – 5 т.

Председателят на УС на КСБ инж. Николай Станков връчи наградите в Първа група – строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения. Златното отличие в раздел „Големи строители“ бе за „Геострой“ АД, сребърното за – „Водстрой 98“ АД, а бронзът – за „ИСА 2000“ ЕООД. Първа награда при „Средните строители“ бе за „ДВ строй консулт“ ООД, втората за – „Лъки строй 2011“ ЕООД, а третата – за „Интерхолд“ ЕООД. Златото при „Малки строители“ получиха „Арете строй“ ЕООД, среброто – „ЗСК монтажи“ ООД, а бронза – „Бул строй инвест“ ЕООД.

„Строителството е основен отрасъл за икономиката на страната и това се доказва от факта, че над 5000 строителни компании са регистрирани у нас“, заяви Велик Занчев, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Професионалната организация, която тази година празнува своя десети рожден ден, е една от най-влиятелните в страната и за този период се утвърди като важен партньор на държавата в развитието на стратегическата инфраструктура“, добави той и подчерта, че Камарата представлява интересите на компании с над 11 млрд. лв. годишен оборот. По думите му фирмите, които членуват в нея, са едни от най-големите работодатели в България и осигуряват заетост на повече от 200 000 човека.

„Голяма част от активността в сектора в последните години се дължи на инфраструктурните проекти с европейско финансиране. В изминалия програмен период отбелязахме ръст в изграждането на едни от най-мащабните обекти за страната“, допълни Занчев и посочи, че българският строителен бранш показва изключително високо ниво на професионализъм.
Той заедно с инж. Николай Станков връчи наградите във Втората група – строежи от транспортната инфраструктура. Златната награда в раздел „Големи строители“ получи „Джи Пи Груп” АД. Сребърното отличие отиде при „Хидрострой” АД, а бронзът бе за „ГБС – Инфраструктурно строителство” АД. За най-добри „Средни строители“ бяха отличени „Пътстрой Варна” ЕООД, „Крам комплекс къмпани” ЕООД и „Тони Тодоров“ ООД. При „Малки строители“ наградените фирми са „Строителна компания Пътстрой инвест” ООД, „ЕИВ” ЕООД и „Агробилд” ЕООД.

„Честит празник на всички! Честита годишнина! През десетте години Камарата на строителите в България не просто защитава интересите на бранша, а и се грижи за това той да има добър престиж. Благодаря за доброто партньорство на КСБ и на в. „Строител“, заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. „През тези години изпълнихте много обекти в нашия град. Надявам се да не се спрете по традиция на Димитровден, защото имате още доста работа в София. За следващата година сме Ви подготвили също много задачи. Пожелавам Ви да сте здрави Вие и Вашите семейства и да имате много нови успехи, защото те са успехи и за града, и за държавата. Ние ще продължим да бъдем независимо от всякакви кризи един от най-големите инвеститори и партньори, но със сигурност и един от най-взискателните. Мисля, че Вие го разбирате добре, защото това очакват нашите съграждани“, подчерта тя. Кметът Фандъкова и инж. Николай Станков отличиха най-добрите в Четвърта група – строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителството и опазването на околната среда. „Станилов“ ЕООД взеха златото при „Големите строители“. Среброто получиха „Инфраструктурно строителство“ АД, а бронза – „Пайп Систем“ АД. В раздел „Средни строители“ най-високото отличие бе за „Саварона“ ЕООД. На второ място се класираха „Мико – Д“ ООД, а на трето – „Берус“ ООД. При „Малки строители“ златото отиде за „Вера Строй“ ЕООД, среброто – за „Аквапро“ ООД, а бронзът – за „Дар-55“ ЕООД.

Отличията в Третата група – строежи от енергийната инфраструктура бяха връчени от инж. Николай Станков. При „Големите строители“ златната награда бе за „Атоменергоремонт“ АД, среброто – за „Металик“ АД, а бронзът – за „Хидроенергийна компания“ АД. Най-големия приз при средните фирми получи „Енергоимпорт-експорт“ ООД, последвана от „Елемон“ ООД и „Белви“ ООД. В раздел „Малки строители“ златната награда получи „Технотерм инженеринг“ ЕАД, „Пеев – Румен Пеев“ ЕТ взе среброто, а бронза – „Ему – Перник“ ЕООД.
След официалната част за настроението на гостите се погрижи група „Акага“.

Строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения

ГОЛЕМИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – ГЕОСТРОЙ АД

Инж. Цветослав Петков, „Геострой“ АД: За мен и за фирма „Геострой“ АД е чест да получим тази висока оценка от колегите от Камарата на строителите в България. Искам да благодаря на екипа на „Геострой“ АД за положените неимоверни усилия, за да държа сега тази награда. Не трябва да забравяме и нашите партньори, които в трудни моменти не ни предадоха и заедно успяхме да завършим много обекти. Пожелавам здраве на колегите и техните семейства с настъпващите празници. Много успехи през идващата нова година.

Сребърна награда – ВОДСТРОЙ 98 АД

Живко Недев, „Водстрой 98“ АД: Особено ми е приятно да държа тази награда. Благодаря на Камарата, че ни забелязва. Тя има най-точната информация какво правят фирмите. За нас е особена чест доверието, което ни оказват. Надявам се, че това, което са оценили, ние ще продължим да го надграждаме. Отличието е за целия екип и за партньорите ни. Желая весели празници на всички Вас и успешна нова година.

Бронзова награда – ИСА 2000 ЕООД

Деян Инджов, „ИСА 2000“: Бих искал да Ви поздравя по случай празника на строителя. И да Ви пожелая успех.

СРЕДНИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – ДВ СТРОЙ КОНСУЛТ ООД

Тодор Иванов, „ДВ строй консулт“ ООД: Благодаря за голямата награда, с която удостоихте нашата фирма. Честит празник на всички строители и следващата година да бъде по-успешна от 2017 г.

Сребърна награда – ЛЪКИ СТРОЙ 2011 ЕООД

Габриела Ганева, „Лъки строй 2011“ ЕООД: Благодаря от името на екипа на „Лъки строй 2011“ ЕООД за отличието. За нас е чест. Приятен празник!

Бронзова награда – ИНТЕРХОЛД ЕООД

Десислав Герданов, „Интерхолд“ ЕООД: Благодаря на Камарата на строителите в България за високата оценка. Пожелавам весел празник на всички. Много успехи!

МАЛКИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – АРЕТЕ СТРОЙ ЕООД

Пламен Трифонов, „Арете строй“ ЕООД: Няма да скрия изненадата си от получаването на наградата. Приемаме отличието за признание за упорития труд, който вложихме. Благодаря Ви много.

Сребърна награда – ЗСК МОНТАЖИ ООД

Инж. Кольо Колев, „ЗСК монтажи“ ООД: Благодаря за наградата. Благодарности за всички наши партньори, възложители, подизпълнители и главни изпълнители, без които нямаше да можем да постигнем целите си. Честит празник на всички!

Бронзова награда – БУЛ СТРОЙ ИНВЕСТ ЕООД

Емил Наков, „Бул строй инвест“ ЕООД: Честит празник! Благодаря за доверието и наградата. Пожелавам по-успешна следваща година на всички колеги.

Строежи от транспортната инфраструктура

ГОЛЕМИ СТРОИТЕЛИ

Златна награда –ДЖИ ПИ ГРУП АД

Владимир Житенски, „Джи Пи Груп“ АД: Това е поредна награда, която получаваме, но за нас тя е изключително важна, защото е от Камарата на строителите, от гилдията, което за нас е много висока оценка. Това е отличие за 2000 човека, които копаят денонощно и искрено им благодаря и им се покланям! Това е моят екип, без който тази награда и многобройните ни успехи нямаше да са факт.

Желая на всички много здраве и, дай Боже, да честваме 50-годишнината на Камарата и да се съберем всички отново заедно! Да сте здрави и весел празник!

Сребърна награда – ХИДРОСТРОЙ АД

Живко Недев, „Хидрострой“ АД: Благодаря Ви за наградата. Ще вложим още повече усилия, за да се придвижим малко по-напред в следващата класация. Уверявам Ви, че това, което правим, го правим от сърце и душа и с високо качество. Благодаря и весел празник!

Бронзова награда – ГБС – Инфраструктурно строителство АД

Иван Митрев, „ГБС – инфраструктурно строителство“ АД: Благодаря за наградата. Пожелавам на всички хубав празник. Приемам това отличие като оценка и ново предизвикателство.

СРЕДНИ СТРОИТЕЛИ

Златна награда – ПЪТСТРОЙ-ВАРНА ЕООД

Сребърна награда за КРАМ КОМПЛЕКС КЪМПАНИ ЕООД

Бронзова награда за ТОНИ ТОДОРОВ ЕООД

МАЛКИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – Строителна Компания Път Строй Инвест ООД

Сребърна награда – ЕИВ ЕООД

Бронзова награда –АГРОБИЛД ЕООД

Строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда

ГОЛЕМИ СТРОИТЕЛИ

Златна награда – СТАНИЛОВ ЕООД

Павел Станилов, „Станилов“ ЕООД: Благодаря за хубавата награда. Честитя на всички строители и колеги Димитровден. Пожелавам успешна нова година!

Сребърна награда – ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО АД

Антон Софронов, „Инфраструктурно строителство“ АД: Желая Ви весел празник и следващата година да е по-успешна за всички!

Бронзова награда – ПАЙП СИСТЕМ AД

Инж. Николай Чомаковски, „Пайп Систем“ АД:

Това е една много приятна изненада. Благодаря на комисията и на Камарата. Досега разчитахме на голямата награда на нашите партньори – да са доволни и благодарни, не е лошо обаче да получаваме и такива призове. Благодаря на всички партньори за доверието и на екипа на „Пайп Систем“, защото работим много.

СРЕДНИ СТРИТЕЛИ:

Златна награда – Саварона ЕООД

Сребърна награда – МИКО – Д ООД

Бронзова награда –БЕРУС ООД

Венко Великов, „Берус“ ООД: Благодаря на Камарата на строителите за отличието. Желая на всички колеги здраве, щастие, успехи и безаварийна работа!

МАЛКИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – Вера Строй ЕООД

Велин Велев, „Вера строй“ ЕООД: Благодаря на организаторите за тази награда, която е трета поредна за нас. Първия път си мислехме, че е станала грешка, един път грешка, два пъти грешка, но третият вече е тенденция. Отличието е особено ценно за нас. Благодаря на всички колеги и служители за неуморната работа. Честит празник! Желая много успехи през новата година и преди всичко високи резултати, включително финансови.

Сребърна награда –АКВАПРО ООД

Бронзова награда – Дар – 55 ЕООД

Строежи от енергийната инфраструктура

ГОЛЕМИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – Атоменергоремонт АД

Симеон Симеонов, „Атоменергоремонт“ АД: Желая на всички здраве и честит професионален празник! Благодарен съм и се гордея, че за втори път получаваме наградата в тази група. Това е признание и задължение за поддържане на високо ниво.

Сребърна награда – МЕТАЛИК АД

Бронзова награда – ХИДРОЕНЕРГИЙНА КОМПАНИЯ АД

СРЕДНИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – ЕНЕРГОИМПОРТ – ЕКСПОРТ ООД

Сребърна награда – ЕЛЕМОН ООД

Бронзова награда –БЕЛВИ ООД

МАЛКИ СТРОИТЕЛИ:

Златна награда – Технотерм инженеринг ЕАД

Александър Кожухаров, „Технотерм инженеринг“ ЕАД: Благодаря за наградата и се надявам следващата година да бъде още по-добра.

Сребърна награда –ПЕЕВ-РУМЕН ПЕЕВ ЕТ

Бронзова награда – ЕМУ – ПЕРНИК ЕООД

Емил Стоилов, „Ему – Перник“ ЕООД: Благодаря за връчената награда. Благодаря на служителите на компанията, които са работили за постигането й. Пожелавам на всички честит празник и наздраве!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.11.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.