„Ай Ви Сейлингс” ООД спечели „Златен отвес 2017”

Специална диплома беше присъдена на кмета на община Варна Иван Портних

Прочетена: 208

Мартин Славчев

„Ай Ви Сейлингс” ООД спечели голямата награда в тазгодишния конкурс за строителство и реконструкция „Златен отвес 2017“. Отличието бе получено за изграждането на жилищна сграда на ул. „Иван Вазов” №9 във Варна. Събитието, проведено за 16-и път по повод професионалния празник на бранша Димитровден, постави и началото на Строителна изложба – Варна, която може да бъде посетена до 4 ноември. Организатор е ОП на КСБ – Варна, с медийното партньорство на в. „Строител”.

Гости на официалната церемония бяха зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов, зам. областният управител Илиян Карагьозов, главният архитект на Варна Виктор Бузев, председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов, представители на Варненския свободен университет и Националния клуб на строителите ветерани (НКСВ). Поздравителен адрес от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан бе прочетен от Негово благоговейнство Димитър Стоев.

„Имам честта за поредна година да открия традиционния конкурс „Златен отвес 2017” и Строителна изложба – Варна. Неслучайно тези събития се организират около професионалния празник на бранша Димитровден – денят, в който новите домове са били освещавани, майсторите и дюлгерите са получавали заслуженото заплащане и признание за труда си. На този форум ние, строителите от морската столица, правим своята равносметка за изпълнените през годината проекти”, заяви инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Варна.

„Разбира се, нашата професия се е променила много през вековете. Но аз съм уверен, че уважението към строителите се е запазило в нашия народ, а призванието да създаваш, да градиш се предава от поколение на поколение българи. Днес всички ние сме наясно с трудностите и ограниченията пред бранша. Но на това събитие искам да акцентирам върху бъдещето и увереността ни, че строителството е основополагащ отрасъл в икономиката на България и е необходимо да продължаваме да полагаме усилия за затвърждаване авторитета на професията.

Усилията ни трябва да бъдат насочени към внедряване на повече нови технологии и към използване на иновациите за оптимизиране на процеса“, акцентира той.

„Необходимо е да продължим съвместните си усилия в лицето на КСБ за повишаване квалификацията на нашите служители. Грамотите и наградите за изпълнените през 2017 г. проекти, които ще бъдат връчени по оценка на компетентното жури, освен удовлетворение от работата ни са и голяма опора за строителните фирми. Отговорност, която ни ангажира да използваме активно възможността съвместно с общинската и областната управа да променяме облика на Варна и начина, по който хората живеят в града. Уважаеми колеги, пожелавам Ви вяра и упорство по Вашия професионален път. Честит празник”, каза инж. Димитров.

„За мен е изключителна чест да бъда тук. КАБ, КСБ и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране работим усилено през последната година, за да подобрим атмосферата в страната и да намалим бюрократичния процес. Нашата цел е в България да има хубави сгради, които да могат да се строят по-бързо и по-качествено. Мисля, че единствено заедно можем да успеем в тази трудна и важна задача. Всички ние, проектанти, архитекти, инженери, строители, оставяме след себе си здания, а не папки с документи. И трябва да се фокусираме върху това готовите обекти да бъдат качествени и сигурни, за да радват поколенията след нас“, подчерта председателят на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов. „Смятам, че традицията за провеждането на ежегодна изложба, която да показва завършени сгради, е изключително важна. По този начин се вижда нивото както на строителния бизнес, така и на проектантския. Провеждането на конкурса „Златен отвес” трябва да продължи, като неговото значение и престиж нарастват с всяка изминала година”, добави той.

Първата награда в категория „Жилищни сгради – еднофамилни и многофамилни” спечели „Димитров билдинг” ООД за многофамилна жилищна сграда на ул. „Атанас Манолов” №1 във Варна. Второто място зае „Комфорт” ООД за жилищна сграда „Санара прима” на ул. „Тодор Каблешков”, местност Манастирски ливади – изток в София, а трето – „ГБС Варна” АД за луксозна жилищна сграда с контролиран достъп на ул. „Дойран” №2 във Варна. Дипломи за участие в тази категория получиха „Клиф инвест” ООД и „Диметра” ЕООД.

Категория „Хотели и ваканционни комплекси” бе спечелена от „Комфорт” ООД за изграждането на хотелски комплекс „Аква хаус” в кк „Св. св. Константин и Елена”. На второ и трето място се наредиха съответно „Планекс” ООД за ремонт на хотел „Нимфа” в кк Златни пясъци и „Комфорт” ООД за хотел и басейн „Терма еко” в с. Кранево, община Балчик.

„Планекс” ООД спечели първото място в категория „Административни, офис, промишлени и търговски сгради“ за строителството на едроплощен хипермаркет „Кауфланд” във Варна. Втората награда бе за „Монтажи Варна” АД с обект инсталация за изгаряне на опасни отпадъци и получаване на топлинна енергия в Разград. На трето място се нареди „Монтажи Варна” АД за цех за изработване на корабни корпуси в с. Езерово, община Белослав.

В категория „Спортни и развлекателни обекти, обекти от социалната сфера, образованието и здравеопазването” начело бе „Александрид” ООД за многофамилна жилищна сграда с фитнес център, търговски център с магазин за промишлени стоки и кафе, общежитие, ателиета и подземен гараж на ул. „Студентска” №1А във Варна. Второто място беше за „Експрес гаранцион” ООД за външен открит плувен басейн в с. Кранево, община Балчик.
„Инжстройинженеринг” ЕООД спечели първото отличие в категория „Обекти от инфраструктурата и благоустройството” за модернизацията на железопътната отсечка Пазарджик – Стамболийски, част от трансевропейската жп мрежа.

„Експрес гаранцион” ООД се нареди на първото място в категория „Саниране на обществени и жилищни сгради”. Отличието беше присъдено за проектиране и СМР на жилищна сграда в Шумен. Втора и трета награда получиха „БГ ленд ко” ООД за „Изпълнение на инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на здание с административен адрес: район „Приморски“, кв. „Левски“, ул. „Мадара“ №28, бл. 7” и „Нектон 2” ООД за ремонт на 6-етажна сграда, пристанище Варна–изток.

Първото място в категория „Реставрация на обекти – недвижими паметници на културното наследство” получи фирма „ИСС Инженеринг” ООД за реставрация на фасадите на офис сграда на ул. „Преслав” 13 във Варна. В тази категория бе и обектът на „Ай Ви Сейлингс” ООД, който спечели статуетката „Златен отвес 2017”.

„Преди време ме попитаха, защо съм избрал строителството за своя професия. Отговорих – защото искам да изграждам красиви здания. Освен че действително се получи хубав обект, вложихме някои от най-модерните технологии”, сподели Валентин Димов, управител на компанията и член на УС на КСБ.

„Бих искал да поздравя всички участници в конкурса за куража, вярата и силата, с която работите. Честитя на „Ай Ви Сейлингс” ООД спечелването на голямата награда. При изпълнението на този проект бе открита част от римската стена, която е в невероятно добро състояние. Това направи сградата още по-интересна и привлекателна”, заяви главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Специална диплома в категория „Представител на местната власт” беше присъдена на кмета на община Варна Иван Портних. Отличието бе за последователните и системни усилия за опазване и реставриране на недвижими паметници на културата в морската столица. Дипломата прие зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов. „Благодаря от името на кмета Иван Портних. Тази награда показва, че общината се стреми да запази културно историческото наследство на града. Пожелавам весели празници на всички представители на строителния бранш”, каза инж. Иванов.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.11.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.