Велико Търново проведе тържество в чест на св. Димитър и 832 години от въстанието на Асен и Петър

Прочетена: 39

Петя Борисова,
ОП на КСБ –
Велико Търново

И тази година по традиция Димитровден във Велико Търново съвместно бе отбелязан от община Велико Търново, Националния военен университет „Васил Левски”, Регионалния исторически музей, Великотърновска Света митрополия и Областното представителство на Камарата на строителите в България в старата българска столица. Празникът започна с литургия в църквата „Успение Богородично”, където беше осветена хоругва с образа на свети Димитър. С литийно шествие иконата на св. Димитър бе прeнесена до църквата музей „Св. Димитър Солунски”, в която на Димитровден през 1185 г. е обявено въстанието на болярите Асен и Петър, благодарение на което се възстановява българската държава със столица Търновград.

Официални гости на тържеството бяха областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, председателят на ОП на КСБ – Велико Търново, инж. Любомир Шербетов, директорът на ОДМВР Димитър Машов, както и представители на различни институции и организации.

Кметът инж. Даниел Панов откри празника с приветствено слово. „Преди 832 години тук, в църквата „Св. Димитър“, братята Петър и Асен се противопоставят на властите на византийския император, провъзгласяват въстание и възстановяват българската държава. Те поставят и началото на процеса, който ще доведе до учредяването на Търновската епископия и по-късно до обявяването на града за столица на Второто българско царство. Този храм се превръща във важна част от историята не само на българската държавност, но и от духа на народа ни“, заяви той и отбеляза, че на 26 октомври почитаме майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, инженерите, архитектите, проектантите и конструкторите.

„С огромно удоволствие искам да поздравя всички, които носят името на свети Димитър, както и строителите с техния професионален празник в лицето на инж. Шербетов”, каза инж. Панов. „Благодаря на КСБ за успешната и ползотворна работа през годините не само за това, че са част от организацията на празника, но и за значимите обществени ангажименти, които традиционно поемат и с чест изпълняват пред нашата общественост. Благодаря за това, че достойно продължават традициите на славното и безсмъртно дело на уста Кольо Фичето“, подчерта той. Кметът отправи към цялата строителна гилдия пожелание за здраве, удовлетвореност от свършената работа и много поводи за гордост от онова, което са съградили с ума, ръцете и душата си.

В словото си инж. Любомир Шербетов, председател на ОП на КСБ – ВеликоТърново, подчерта, че за поредна година заедно с честванията по повод отбелязването на въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на българската държава се отбелязва и професионалният празник на гилдията.

„През 2017 г. празнуваме и 10 г. от основаването и обединяването на всички строители под шапката на КСБ. През тези години ние показахме, че можем да бъдем както партньор, така и коректив на държавата, общините и всички институции”, подчерта той. Инж. Шербетов поздрави всички присъстващи, колеги архитекти, инженери и работници в сектора, като им пожела здраве, благоденствие и успехи в личен и служебен аспект.

„Липсата на достатъчно средства по европейските проекти накара фирмите да съкратят работниците си или да се преструктурират. Много от кадрите заминаха за чужбина, за да могат да изхранват себе си и семействата си”, каза той. „Наред с другите проблеми в бранша – сивата икономика, вътрешната задлъжнялост и взаимоотношенията главен изпълнител – подизпълнител, през 2018 г. ще се изправим и пред проблема с недостига на квалифицирани кадри. През следващата година минимум 1 млрд. лв. ще влязат чрез европейски проекти у нас. Тогава наистина ще се сблъскаме с проблема“, обясни председателят на ОП на КСБ – Велико Търново. Инж. Шербетов изрази радостта си, че въпреки ниските резултати годината е била без тежки трудови злополуки. „Оптимист съм и вярвам, че всички ние ще успеем да се справим с предизвикателствата и ще докажем, че можем да построим всичко, което се постави пред нас“, завърши той.

Празникът продължи с благодарствен молебен от отец Славчо Иванов. В двора на църквата бе осветен курбан за здраве, осигурен от ОП на КСБ – Велико Търново, и председателя на ОП на КСБ – Велико Търново, инж. Любомир Шербетов, по повод Деня на строителя. Тържествата завършиха с народна музика и танци, изпълнени от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.11.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.