Министър Нанков провери възстановителните работи в Хитрино

Девет от десетте къщи, с чийто строеж се ангажираха фирми - членове на КСБ, са почти готови, предстои връчване на ключовете

Прочетена: 266

Емил Христов

„Изключително съм благодарен на Камарата на строителите в България (КСБ), че изпълниха обещаното в Хитрино. Девет от десетте къщи, с чийто строеж се ангажираха фирми – членове на КСБ, са почти готови и собствениците им могат да посрещнат зимата в нови жилища. Институциите също реагираха адекватно и една година по-късно се виждат резултатите.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който направи проверка на извършваните дейности в Хитрино. Заедно с него бяха кметът на общината Нуридин

Исмаил, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Николай Станков.
Дарители на къщите са: ПП ГЕРБ, ГБС, „Джи Пи Груп“, „АТ Инженеринг 2000“, „Планекс“, „Билдникс“, „Мидия“, „Трейс Груп Холд“, „Хидрострой“, „Геотехмин“, „Геострой“, „Автомагистрали-Шумен“ и „Кристална вода“.

„С публичен ресурс се възстановяват и още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, изграждането на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова реализацията им се забавя. Вещноправни процедури са причина за отлагане на дейностите по някои от разрушените или пострадали жилищни сгради“, допълни Нанков. Според министъра Общественият съвет е най-адекватният начин за разходване на публичен ресурс. „Нито държавата, нито местната администрация, нито кметовете могат да удовлетворят по-добре потребностите на хората“, подчерта Николай Нанков и допълни, че

този съвет по най-обективен начин разпределя средствата и може да откликне на всяка нужда.
Нанков напомни, че след трагедията държавата е осигурила финансов ресурс за възстановяване на публичната инфраструктура и е подпомогнала общината за няколко важни обекта, сред които е и водопроводът до с. Тимарево. „През октомври започна рехабилитацията на 9 км от пътя Хитрино – с. Тимарево – с. Струйно“, каза още министърът.

Хитрино – година след взрива

Министър Нанков изказа благодарност към фирмите – членове на КСБ, че са успели в кратки срокове да изградят домове за най-тежко пострадалите при инцидента

На 10 декември 2016 г. влак с цистерни се взривява в центъра на Хитрино, докато преминава през нощта, загиват 7 души, 29 са тежко ранени, 24 къщи са разрушени напълно. Година след трагедията селото гледа към бъдещето. Строежът на 9 от 10-те къщи, дарени от фирми членове на Камарата на строителите в България (КСБ), е завършил, а до дни собствениците ще получат ключове за новите си домове.

Екипът на вестник „Строител“ пристигна в общинския център, за да отрази проверката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на възстановителните работи. Той бе придружен от кмета на селото Нуридин Исмаил, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, кмета на Шумен Любомир Христов, председателя на Управителния съвет на КСБ инж. Николай Станков.

По време на обиколката си министър Нанков изказа специална благодарност към фирмите членове на КСБ за това, че са успели в кратки срокове да изградят домове за най-тежко пострадалите при инцидента. „9 от сградите вече са почти готови и собствениците им ще могат да посрещнат зимата в нови домове. С публичен ресурс се правят още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, изграждането на още три е започнало. Държавата направи всичко необходимо и действаше своевременно“, подчерта министър Нанков.
„От Обществения съвет и ръководството на общината ме запознаха с това как са определени категориите пострадали в Хитрино, как са разходвани досега средствата – както за възстановяване на щети на частната инфраструктура, така и на публичната, а и какво предстои“, допълни той.

„След разговора с кмета Нуридин Исмаил установихме, че основният проблем да се бави строителството на другите къщи е, че там няма акт за собственост или са много собствениците“, подчерта Нанков. По думите му най-разумният начин да се изразходва отпуснатият за строителство ресурс е създаденият Обществен съвет. „Факт е, че като има публични средства, винаги има и недоволни. Това, което кметът декларира, е, че никой не е получил по-малко пари от тези, които са определени от Обществения съвет. Не трябва да остава горчивият вкус, че има субективно разпределение на средствата. Затова съм тук и ще разговарям с хората, за да чуя техните претенции. Нито общината сама по себе си, нито кметът, нито Общинският съвет, нито държавата биха могли да удовлетворят в по-добра и обективна степен потребностите на хората от Обществения съвет“, обясни министърът.

„Първата задача и отговорност на държавата след взетите мерки относно къщите беше възстановяване на публичната инфраструктура в селото. В Хитрино тя осигури ресурс не само за еднократни помощи, но и за реконструкция на щетите по частната собственост. Даде се възможност на общината да разработи предложения и да кандидатства по европейски програми“, посочи министър Нанков.

Инж. Николай Станков, председател на УС на КСБ: Като Камара можем само да се гордеем с нашите колеги 

Колегите реагираха веднага след трагедията, а малко след приключването на административните процедури се справиха в кратки срокове със строителството. Забавяне от страна на строителите, които изграждаха домове, няма. Всички ние като КСБ и като гилдия можем само да се гордеем с нашите колеги, които построиха и дариха домове на пострадалите семейства. Къщите отговарят на европейските изисквания и съвременните стандарти. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков също даде висока оценка за построените домове. Предстои и връчването на ключовете на собствениците. Искам да спомена и Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на геодезистите, които се присъединиха към нашата инициатива и дариха своя труд безвъзмездно, изготвяйки необходимата документация.

Нуридин Исмаил, кмет на общината: Цяла България видя отдадеността на строителите, които изграждаха къщите

В рамките на 2017 г. с много общи усилия постигнахме това, което предвиждахме. Наистина в началото на годината документацията и чисто административната част ни забавиха. Причините бяха най-различни, най-вече определянето на точната собственост на имотите, в които трябваше да се строят къщите. Някои от тях бяха наследствени, а на други места не бяха опи­сани като за ново строителство. Радвам се, че когато започна същинското изграждане, наваксахме забавянето.

Тук искам да благодаря за сериозната и отговорна работа на фирмите – членове на Камарата на строителите в България, които дариха безвъзмезно къщите. Те работеха всекидневно в Хитрино, за да се върне старият му облик. Благодарение на тях се връща и нашето самочувствие. Жителите на селото, а и цяла България видяха тяхната отдаденост. Няма да забравя никога как от КСБ още в първите часове на трагедията протегнаха ръка и се отзоваха. Те поеха най-тежките и най-сериозни случаи в Хитрино. Става дума за постройките, където имаше жертви и най-много пострадали. По наша молба те поеха точно тези къщи. Нямам думи да опиша високото качество на строителство и всичко, което те направиха за нас. В Хитрино никога не е имало такива домове. Свършената работа е наистина сериозна и мога да кажа, че никога не съм виждал такъв висок професионализъм.

Сега остава да насочим енергията си към останалите къщи и имоти. Там също ще бъдат възстановени нанесените щети. Седем сгради са на груб строеж и още не са готови. Три са на кота 0 и всеки момент ще започне основното строителство. Много сме напред и в частичните ремонти, може би над 70 къщи са с подменена покривна конструкция. С общите усилия на общинската администрация, Обществения съвет и голямата помощ на държавата, на институциите и на КСБ хората започнаха да се връщат към нормалния си начин на живот.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.12.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.