Участниците в рубриката „Строител“

Прочетена: 118

И през 2017 г. в рубриката „Строител“ нашите читатели имаха възможността да се запознаят с някои от най-новите тенденции в бранша, с част от висшия мениджмънт на строителните фирми, а също така да чуят различни мнения по актуални въпроси.

В този брой Ви представяме едни от най-интересните участия през годината.

Иван Иванов, управител на „Актив билдинг инк“ ЕООД и член на УС на Камарата на строителите в България: „Актив билдинг инк“ ЕООД се превърна в желан партньор с участие дори в чужбина

Възпитаник съм на Техникума по строителство „Кольо Фичето” в Бургас (сега Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия). След това продължих образованието си и завърших „Право”. Няколко години по-късно станах един от учредителите и основоположниците на „Холдинг Пътища” АД. Впоследствие фирмата се преименува на „ПСТ Холдинг” АД, а в момента е „ПСТ Груп” ЕАД. Като юрист на компанията бях избран за изпълнителен директор и заемах този пост в продължение на 18 години – от 1996 до 2014 г. През 2014 г. създадох „Актив билдинг инк” ЕООД. Основната част от екипа на фирмата са хора, с които съм работил последните над 20 години. Те ми повярваха и още от първия ден на моето излизане от холдинга влязоха в структурата на „Актив билдинг инк” ЕООД.

Опитът, когато си управлявал дадена структура, помага, но има сериозна разлика между ръководството на голямата компания и на малката. Първо трябва да започнеш да обръщаш внимание на малките обеми, на поръчките с ниска стойност. Важно е да си поставяш постижими цели, докато мине един период на адаптация, на натрупване на опит. В момента „Актив билдинг инк” ЕООД е средна фирма за страната. Таргетът ни са търговете със средни цени, нямаме афинитет към обекти, които могат да бъдат изпълнявани само от най-големите в бранша. Мащабните съоръжения са съобразени с финансовите възможности на големите дружества, с техния човешки ресурс, машини и организационен потенциал. Това е едната специфика.

Другата е, че обществените поръчки в България нормативно изискват референции или CV, с които ако не разполагаш, не можеш да участваш директно. Първоначално тези изисквания ни костваха много усилия, защото ни трябваха партньори. Благодаря на всички, които ни подадоха ръка. Направихме редица успешни сдружения, като никого не подведохме и никой не ни подведе. Така натрупахме опит. „Актив билдинг инк” ЕООД се превърна в желан партньор с участие дори в чужбина. Вече изпълнихме няколко проекта в Албания и Македония. Това е в резултат на дългия път, който извървяхме за тези близо 4 години.

Инж. Николай Георгиев, управител на „ABC Инженеринг – H“ ООД и председател на ОП на КСБ – Ямбол: Фирмата е изградила стотици промишлени и граждански обекти на територията на цялата страна

„ABC Инженеринг – H” ООД е създадена през 1992 г. с основен предмет на дейност строителство. На по-късен етап започнахме да се занимаваме и с търговия на строителни материали. Фирмата е изградила стотици промишлени и граждански обекти на територията на Ямболска област и цялата страна. Компанията е участвала и в изпълнението на редица проекти, финансирани по оперативните програми.

В сферата на търговията „ABC Инженеринг – H” е най-големият доставчик на строителни материали за областта, вносител и ексклузивен представител на едни от най-утвърдените европейски марки. Днес във фирмата работят повече от 200 служители. Компанията е известна със своя професионализъм, добър инженерно-технически състав и бързото и качествено изпълнение на възложените обекти.

Специализирали сме се в сферата на промишленото и високото строителство. Работили сме в Норвегия и Русия. От 2010 г. сме лицензирани за строителство на паметници на културата от национално и местно значение. В тази връзка знаков обект от портфолиото на „ABC Инженеринг – H” е реставрацията и консервацията на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена, която е на 550 години. Проектът беше много труден, но се справихме успешно. Лично аз съм много доволен, а и населението на Ямбол го оцени.
Участвали сме в строителството на множество големи промишлени обекти.

Бяхме подизпълнител на Bilfinger Berger на военната база „Ново село”. Там реализирахме значителни обороти. Мога да кажа, че този обект помогна на „ABC Инженеринг – H” да си стъпи на краката в голямата криза, от която всички строители бяха потърпевши.

Инж. Николай Чомаковски, главен изпълнителен директор на „Пайп Систем“ АД и член на УС на КСБ: В „Пайп Систем“ винаги правим всичко със страст и ентусиазъм

Стартирах компанията като на шега. Отворих малък склад за търговия с материали за ВиК инсталации. Не бях правил някакво предварително проучване за пазара. Постепенно, поради нуждите на инвеститорите, започнахме да се занимаваме и със същинското изпълнение на обектите. Така вече не се ограничавахме само с доставката на материалите, а с цялостното изграждане на инсталациите. С много работа и експерименти постигнахме успех. Разбира се, не всички наши начинания са били съвсем успешни, но това никога не ни е отказвало, защото така се трупа полезен опит. Винаги сме правили всичко със страст и ентусиазъм. И така стигнахме до момента, в който нескромно можем да заявим, че сме лидер на пазара в нашата сфера. Но това е още по-задължаващо. Защото, за да продължиш напред, трябва да работиш много. Често цитирам думите на Айнщайн, който казва, че животът е като карането на колело – спреш ли да се движиш, губиш равновесие. Опитвам се да предам тази нагласа и на колегите в компанията. Това, че сме направили нещо вчера или миналата година, не трябва да ни спира да се развиваме. Защото движението прави даден човек или компания силни. В общи линии това е моята рецепта за успеха.

Имаме над 500 реализирани обекта. Значимите са много. Казвал съм го и преди, че за мен изпълнението на всеки проект е като раждането на дете. Отглеждаш го и го пускаш в живота.
Един от най-предизвикателните обекти беше военната база „Ново село”. Влязохме там в момент, в който все още не бяхме на това ниво, на което сме сега. Имаше и една нагласа, че там не се плаща навреме, а изискванията са много високи. Точно тези високи критерии обаче ме заинтригуваха. Успяхме да си свършим работата и дори получихме референции от една от най-големите фирми в Европа, която беше главен изпълнител – BilfingerBerger. На този обект аз и екипът на компанията научихме много уроци. Човек не трябва винаги да остава само в зоната си на комфорт, а да приема новите предизвикателства. Защото преодоляването на всяка трудност е трупане на опит, който ни води до следващото ниво. Така вече 13 години с „Пайп Систем” се изкачваме по стълбичката на успеха.

Димитър Янакиев, президент на „Мидия“ АД и член на КС на КСБ: През декември „Мидия“ АД навърши 25 години

Аз съм родом от района на Ямбол и по стечение на обстоятелствата завърших ПГСГ „Кольо Фичето“ (бивше Професионално техническо училище по сградостроителство). Кандидатствах в Икономическия университет във Варна и там завърших задочно специалност „Организация на производството и управление на строителството”.

Кариерата ми започна от най-ниското стъпало и постепенно достигнах до най-високото. В началото на трудовия ми път бях работник четвърти разряд, а излязох от системата като генерален директор. През онези години това можеше да се постигне единствено с много труд, старание и дори лишения. Цялата ми служба в държавните структури премина в „Заводски строежи“, където постъпих през 1960 г. Тогава участвах в изграждането на Азотноторовия завод в Стара Загора. Във визитката ми влиза и реализацията на много други големи национални обекти по онова време.

Когато видях, че промените в страната настъпват и идва краят на големите стопански строителни предприятия, прецених, че моето място вече не е в държавното дружество, и напуснах. Подадох оставка като член на Управителния съвет на „Заводски строежи“. Така излязох от системата през 1992 г. и създадох „Мидия“ АД. Тя се появи като естествено продължение на моя живот. В началото бяхме само двамата със съпругата ми, но постепенно развих фирмата и тя работи успешно повече от 25 години.

Имам дъщеря, която завърши строително инженерство и която бе част от „Мидия“ АД в продължение на 15 години. Радвам се и на двама внуци.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.12.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.