България и Сърбия задълбочават сътрудничеството си в областта на инфраструктурата

В пленарните разговори на официалните делегации на двете страни КСБ беше представена от Владимир Житенски, зам.-председател на УС на Камарата

Прочетена: 133

Емил Христов

„Готови сме с Република Сърбия заедно да работим за задълбочаване на добросъседството в региона на Западните Балкани и за реализиране на ключови за европейската перспектива реформи в политическата, икономическата и социалната сфера“. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич, който бе на официално посещение у нас. Брифингът се състоя непосредствено след пленарни разговори на официалните делегации на двете страни. На тях Камарата на строителите в България беше представена от Владимир Житенски, зам.-председател на УС на КСБ.

След срещата президентът Румен Радев даде позитивна оценка на посочената от Европейската комисия индикативна времева рамка за разширяване на ЕС до 2025 г. и определи този срок като ясна перспектива за европейското общо бъдеще на България и Сърбия. Той изрази надежда, че в краткосрочен план ще се засилват и двустранните отношения между София и Белград в областта на инфраструктурната и енергийната свързаност. Като приоритетни проекти бяха определени завършването на магистралата между Ниш и София, изграждането на газов интерконектор между двете държави, оптимизирането и електрификацията на железопътния транспорт и увеличаването на броя и ефикасността на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Румен Радев отправи покана към Александър Вучич страната му да вземе участие в инициативата Единно европейско небе, като се присъедини към Функционалния блок въздушно пространство между Република България и Румъния (DANUBE FAB). „Въздушното пространство на Сърбия е от стратегически интерес за региона и заедно с България и Румъния ние можем да бъдем част от Единното европейско небе в името на ефективността и безопасността на въздушния транспорт. Трябва да имаме всеобхватен подход, когато говорим за разширяване на нашето сътрудничество“, заяви държавният ни глава.

От своя страна Александър Вучич благодари на България за подкрепата, която оказва на Сърбия по европейския й път. „Нашите народи са приятелски и братски и съм убеден, че ще имаме много по-близко сътрудничество и в бъдеще”, заяви Александър Вучич. Той отбеляза широките възможности за взаимодействие между държавни и частни фирми от двете държави в множество области, включително и във военната промишленост.

На пресконференцията стана ясно, че Александър Вучич е отправил покана към Румен Радев да посети Сърбия заедно с представители на българския бизнес за обсъждането на конкретни проекти за насърчаване на двустранния икономически обмен, която държавният ни глава е приел.

След пресконференцията Вучич присъства на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет (МС), където бяха подписани Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт и Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ. Документите парафираха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и вицепреми­ерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович.

С първото споразумение се задълбочава сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по Транспортен коридор 10. С него се заявява общото намерение да бъде проучена възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по коридора. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове. С подписването на втория документ се цели да бъде установено институционално сътрудничество, за да се определи рентабилност­та на изпълнението на бъдещи инфраструктурни проекти за изграждане на пристанищни съоръжения, необходими за претоварване на втечнен природен газ по река Дунав, в контекста на обявеното изграждане на газопреносна връзка между България и Сърбия.

По време на церемонията в МС бе сключен и меморандум за разбирателство в областта на труда и социалната политика, който беше парафиран от министъра на труда и социалната политика на България Бисер Петков и Зорана Михайлович.

Визитата на президента на Сърбия продължи със среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Те обсъдиха основния външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива на Западните Балкани, напредъкът на Сърбия в преговорите за присъединяване и др.

„Важна е съвместната работа на България и Сърбия относно транспорта по р. Дунав, това ще ни осигури газова независимост“, сподели Екатерина Захариева по време на съвместен брифинг с Александър Вучич. „Ключово е да развием инфраструктурата, така че един от нашите приоритети е Коридор 10. Подписаните споразумения ще ускорят развитието на железопътната част от този коридор. Не без значение е и съвместната работа на двете правителства по отношение на газовите връзки“, каза министър Захариева.

В рамките на посещението си в България президентът Александър Вучич разгледа и столичното метро заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.03.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.