ОП на КСБ – Добрич, обсъди с ръководството на Камарата актуални за бранша въпроси

Прочетена: 82

Мартин Славчев
Ренета Николова

На 3 април се проведе среща на Областното представителство на Камарата на строителите в България в Добрич (ОП на КСБ – Добрич) с председателя на Управителния съвет инж. Илиян Терзиев, изп. директор инж. Мирослав Мазнев, началника на отдел „Организационна политика“ Димитър Копаров, главния редактор и прокурист на в. „Строител“ и ПР на КСБ Ренета Николова. На нея присъстваха председателят на ОП на КСБ – Добрич, инж. Валентин Зеленченко, председателят на Контролния съвет (КС) на ОП на КСБ – Добрич, инж. Васил Маринов, Иван Петров, член на КС, инж. Димитър Костов и Кирил Апостолов, членове на Областния съвет, Петър Йовев, член на ОП на КСБ – Добрич. „В Добрич има около 100 фирми, регистрирани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС). Те генерират около 100 млн. лв. обем СМР. Само една от тези компании е с оборот от порядъка на 10 млн. лв., 6-7 са с до 10 млн. лв., има и няколко до 1 млн. лв. Повечето строителни фирми от региона – над 80%, са малки. Те се занимават предимно с ремонтни дейности. В обществени поръчки участват около 20% от членовете на ОП на КСБ – Добрич“, заяви инж. Валентин Зеленченко. „Вече нямаме строително училище в града. Това от своя страна води до липсата на квалифицирани кадри.

Разчитаме главно на работници отвън. Надяваме се „Строителна квалификация“ ЕАД, чийто едноличен собственик е КСБ, също да подпомогне нашите фирми да решат донякъде този проблем“, добави той. „Като най-голям проблем за компаниите от региона председателят на ОП – Добрич, определи субективността при избора на изпълнители по обществени поръчки. Той апелира на централно ниво Камарата да инициира промени в ЗОП, които да направят процеса по-прозрачен и търговете по-достъпни за малките и средните фирми. Сред темите, по които КСБ трябва да има позиция, Зеленченко посочи и договорите за поддържане и текущ ремонт на пътищата, чието преподписване предстои.

„От встъпването в длъжност заедно с членовете на ИБ, УС и изп. директор на КСБ инж. Мазнев проведохме поредица от срещи с всички сродни браншови организации, с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, с министъра на околната среда и водите Нено Димов, с министъра на туризма Николина Ангелкова, с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Здравко Здравков, с Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция. Тези срещи продължават“, информира председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. На тях повдигаме всички актуални въпроси, включително за промените в нормативната база – ЗУТ, ЗОП, както и темата за липсата на кадри за бранша.

Според инж. Терзиев Камарата трябва да работи, за да направи строителната професия по-привлекателна за младите хора. Освен това с оглед на повишените цени на материалите цената на строителния продукт не може да остане на едно и също ниво. „Трябва да се работи на реални цени. По този начин ще можем да увеличим заплащането на работниците и служителите, да привлечем повече млади хора в бранша. Важно е да се засили професионалното обучение. Добър вариант е и привличането на квалифицирани работници от чужбина – Украйна, Молдова и др. страни”, обясни той.

„Основната цел на посещенията ни в Областните представителства на Камарата е да се запознаем с проблемите на местните фирми. Като цяло браншът разчита 80 процента на обществените поръчки. Ще направим предложения за нови промени в ЗОП. Законът за устройството на територията (ЗУТ) трябва да бъде разделен на две части. Едната да засяга устройството на територията, а другата – строителството, като в тази част да включва проектирането, надзора и въвеждането на обекта в експлоатация“, каза инж. Мазнев и информира членовете на ОП на КСБ – Добрич, че предстои среща и с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). „Работим заедно с АПИ за стандартизиране на документите за търговете в пътния сектор по подобие на това, което направихме за обектите по ОП „Околна среда“ съвместно с Министерството на околната среда и водите. На предстоящата среща ще коментираме и новите договори за поддръжка и ремонт, обясни инж. Мазнев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.04.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.