Вицепремиерът Томислав Дончев и ръководството на Камарата на строителите в България проведоха работна среща

Прочетена: 39

Ренета Николова

Вицепремиерът Томислав Дончев и ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) обсъдиха актуални въпроси на работна среща. От страна на КСБ в нея взеха участие инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет (УС) на КСБ, зам.-председателят на УС на КСБ Владимир Житенски, зам.-председателят и председател на ОП на КСБ – Бургас, инж. Николай Николов, инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро (ИБ) и на УС на КСБ, председател на ОП на КСБ – София, ръководител на секция „Високо строителство“ към КСБ и вицепрезидент на FIEC, инж. Благой Козарев, член на ИБ и на УС, ръководител на секция „Хидротехническо строителство, ВиК мрежи и съоръжения“ към КСБ, почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов, изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев, Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на в. „Строител“ и ПР на КСБ.

Инж. Илиян Терзиев благодари на вицепремиера Дончев за срещата и посочи, че тя е част от поредицата срещи, които Камарата, след промените в ръководството на организацията провежда с отговорните и свързаните с бранша институции. „Искам да изкажа своята признателност и за добрата комуникация и диалог, които през годините винаги сме имали, за тази чуваемост на проблемите на бранша и за желанието заедно да работим за подобряване на нормативната база, касаеща сектора, и по-конкретно ключовия за бранша Закон за обществените поръчки (ЗОП). Знаете, че подкрепихме новия ЗОП, имахме редица предложения, които влязоха в него, както и такива, които останаха извън текстовете на закона. Но определено той бе важна крачка напред“, заяви инж. Терзиев. Той подчерта, че ЗОП, работейки вече близо 2 години, показва редица несъвършенства, които браншът като цяло е констатирал. „Нашето желание е отново заедно, с общи усилия да работим за една наистина по-добра редакция на определени текстове, която до голяма степен може да подобри строително-инвестиционния процес. Става въпрос за материята, свързана с подизпълнителите, обжалванията, въвеждането на предквалификация за големите обекти и др. наши предложения“, сподели председателят на УС на КСБ.

„По отношение на другия ни основен закон – ЗУТ, ние категорично считаме, че трябва да се промени, като се раздели материята в два отделни закона. Мислим, че вече е дошло времето за Закон за строителството. Разбира се, за да се реализират нашите идеи, е необходима подкрепата на институциите. Ето защо за нас Вие сте стратегически партньор и разчитаме на Вашата подкрепа за тези промени, които са от съществено значение за целия строителен сектор“, коментира още инж. Терзиев. Той допълни, че от името на ръководството на КСБ заявява желанието на Камарата за съвместна работа. По думите му КСБ има готовност да се включи с експертен капацитет в процеса за подобряване на нормативната база в сферата на обществените поръчки. По време на срещата инж. Мирослав Мазнев запозна вицепремиера с конкретните предложения на КСБ, които могат да допринесат за подобряване на строително-инвестиционния процес. Той засегна темата за необходимостта всички фирми в консорциумите да са вписани в ЦПРС, да не се натоварват административно фирмите с изискване да представят документи, които се съдържат в регистъра, с възможностите за въвеждане на предквалификация за големите обекти, с нуждата от типизация на тръжните документи. Инж. Мазнев говори и по проблема с дефицита на кадри в строителството.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев подчерта дългогодишното ползотворно сътрудничество с КСБ. Той заяви, че очаква съвместната работа между двете страни да продължи и в бъдеще, като е важно контактите да бъдат регулярни. „ Европейските пари след 2020 година няма да свършат“, посочи вицепремиерът. Да, те ще бъдат в редуциран размер, но ще има инвестиции в инфраструктура, допълни той. Дончев подчерта, че предстои само МРРБ да обяви проекти за близо 1,6 млрд. лв. „Работим сериозно за намаляване на административната тежест, част от готовите мерки касаят облекчаване на присъединяването към експлоатационните дружества”, обясни той. „Като възможност за намаляване на административната тежест в строително–инвестиционния процес приветствам с две ръце Вашето предложение за това документите, съдържащи се в ЦПРС, да не се изискват от фирмите“, посочи Дончев. Той съобщи и че работна група е изготвила промени в ЗОП, касаещи режимите за обжалвания и по специално статута на заинтересованите лица и въвеждането на право на възложителя да внася иск срещу недобросъвестни обжалващи. „Процесът на стандартизиране на документите вече е факт с въвеждането на единната европейска форма за кандидатстване”, каза Томислав Дончев, предстои типизиране на документите по сектори, допълни той.

Вицепремиерът посочи, че Камарата може да разчита на подкрепата му за бъдещи инициативи, свързани с осъвременяването на нормативната уредба.

Инж. Николай Николов коментира темата за Националната програма за енергийното обновяване на многофамилните жилищни сгради в страната. Той подчерта, че нейното продължаване е важно не само за бранша, но има и огромен социален ефект.

Повече за приоритетите за 2018 г. на вицепремиера Томислав Дончев четете в интервю с него в следващия брой на в. „Строител“

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.05.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.