30 ученици от строителни гимназии в страната преминаха практическо обучение в Германия

Инициативата е в изпълнение на проект „УМЕн“ на КСБ

Прочетена: 64

Мирослав Еленков

30 ученици от строителни гимназии от 6 града в страната се включиха в триседмично практическо обучение в Ерфурт, Германия. Младежите са в XI и XII клас от ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас, ПГСАГ „Лубор Байер“ – Стара Загора, ПГСА „Никола Фичев“ – Плевен, ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново,
СГСАГ „Христо Ботев“ – София, и ПГСАГ – Пазарджик. В Обучителния център на немската строителна индустрия за провинциите Хесен – Тюрингия – BiW те са придобили знания на тема

„Изолация на нови и съществуващи сгради с фокус върху външната изолация“. Инициативата е в изпълнение на проект „УМЕн“. Той е разработен от Камарата на строителите в България (КСБ) по програма „Еразъм +“, мярка КД1 „Мобилност на обучаеми и учители в професионалното образование и обучение“.

При пристигането си в България, въпреки изморителния полет, възпитаниците от СГСАГ „Христо Ботев“ – София, се съгласиха да споделят впечатленията си след престоя си в Ерфурт пред вестник „Строител“. Единадесетокласниците Боян, Мира, Георги, Стелян и Лилян бяха
изключително развълнувани от посещението си в немския град.

„Обучението включваше модули по теория и практика. Тези по теория обхващаха топлоизолационни материали, здравословни и безопасни условия на труд, пасивни къщи и

изискванията за самото им построяване“, побърза да ни обясни Стелян. Той ни разказа и за иновативните методи, които са им били показани. „В Германия използват много екологични материали като дървесина, коноп, пеностъкло, аерогелове и др. В България също прилагаме някои от тях, но те все още не са толкова разпространени“, обясни Стелян.

Георги не пропусна да разкаже за
впечатлението си от преподавателите

в центъра BiW. „Отношението на учителите беше чудесно. Те се постараха изключително много да разберем материята, с която ни запознаха, защото между нас имаше езикова бариера. Колкото и добре да знаеш немски, все пак се сблъскваш със сложната терминология. Въпреки тази трудност учителите успяха да ни предадат всичко така, че да го усвоим максимално добре“, разказа Георги.

По темата се включи и Мира. „Самият начин на преподаване беше по-различен. Не е като в традиционна класна зала, където ти се представя някакъв материал. Беше по-интерактивен начин на обучение. Показваха ни видеа и снимки, за да може реално да видим как се работи с различните материали и се прилагат специфичните техники в строителството“, сподели Мира.
Когато попитахме младежите какво смятат да правят, след като завършат образованието си, всички бяха категорични, че
искат да се реализират професионално в България,
въпреки че вече имат предложения да заминат да работят в чужбина.

Припомняме, че проект „УМЕн“ има за цел да надгради знанията, професионалните умения и компетенции на младите строителни специалисти по отношение на европейските тенденции в сферата на полагането на висококачествени външни изолации. Наред с това той трябва да внесе европейски практики в сферата на енергийно ефективното строителство и да отговори на нарастващата потребност от квалифицирани кадри в тази област. Чрез изпълнение на проекта КСБ се стреми да повиши качеството на средното образование чрез въвеждане на практика в чужбина, която ще помогне на младите специалисти да усвоят модерните технологии за енергийно ефективно строителство и ще ги подготви за успешно адаптиране към пазара на труда.

Инж. Доротея Дончева, директор на СГСАГ „Христо Ботев“ – София: Това е преживяване, което нашите възпитаници ще помнят цял живот

Инж. Дончева, какво е мнението Ви за проекта „УМЕн“? Как той ще допринесе за развитието на учениците Ви?

Със сигурност за тях това е преживяване, което ще помнят цял живот. Децата заминаха за Германия след много сериозна подготовка. Още в самото начало бяха предварително обучени какво представлява екологично строителство. Добиха представа по отношение на изолациите и на материалите, които се използват. Те преминаха и теоретични и практически изпити. Имаха и обучение по немски език, в частност професионален немски. Готвеха се по осигурени от нас материали за изолациите, които ни бяха предоставени от Българска асоциация за изолации в строителството.

Такива проекти влияят много положително на учениците. Видимо се променят и по отношение на дисциплина, на работа в екип и личностно израстване. Моите наблюдения са, че в Германия учителите са изключително отзивчиви. Те помагаха по всички възможни начини на децата. Ние имахме и предварително посещение в центъра в град Ерфурт, при което успяхме да се запознаем с целия процес на работа.

Какви бяха критериите, които трябваше да покрият децата?

Кастингът беше много труден. Освен изпитите, които бяха еднакви за всички училища, нашите деца имаха допълнителни препятствия, тъй като кандидатите бяха много. Беше важен успехът им от предходната година по предметите, които са за професионална подготовка. Не трябваше да имат отсъствия. Трябваше да преминат и нелек изпит по немски за ниво, както и такъв по практика.

Как си сътрудничите с Камарата на строителите в България (КСБ)?

Контактите ни с КСБ са от доста отдавна. Години наред Камарата изключително много ни подкрепя във всякакви дейности, които целят повишаване качеството на образованието. Заедно с браншовата организация имаме и други проекти, състезания. КСБ винаги ни е съдействала. Тя ни подкрепя и в състезанието „Най-добър млад строител“, като осигурява материалите и предварителните обучения, които са нужни. С много от фирмите правим и workshop-ове за всички ученици, които са на определена възраст. Например в XI клас, когато имат достатъчно познания за технология на строителството и строителните материали. Това е много полезно.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.05.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.