Боил Банов: Моят личен срок за приключване на преписка, постъпила в НИНКН, ще бъде месец и пет дни

Прочетена: 51

Ренета Николова

Министърът на културата Боил Банов проведе неформална работна среща с представители на браншови организации в сферата на строителството. В нея взеха участие изп. директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев, председателят на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) д-р инж. Иван Каралеев, председателят на УС на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти инж. Атанас Ангелов, председателят на УС на Съюза на архитектите в България (САБ) арх. Георги Бакалов, арх. Атанас Динев, член на УС на Камарата на архитектите в България, адв. Емилия Александрова, представляваща КИИП и САБ, Ваня Бедрова, началник на политическия кабинет на министъра на културата, и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на в. „Строител“ и ПР на КСБ.

Боил Банов представи промените, които осъществява министерството по отношение работата по опазването на паметниците на културата. „Моят личен срок за приключването на една преписка, постъпила в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), ще бъде един месец и пет дни, а не както е сега по закон – 4 месеца”, подчерта той. Боил Банов обясни, че

ведомството ще се стреми към по-голяма оперативност,

съкращаване на крайните срокове, така че всички процеси да бъдат максимално оптимизирани. Това ще бъде постигнато и чрез преместването на НИНКН в централната сграда на министерството. Освен това целият архив на института ще бъде приведен в адекватен вид и дигитализиран, което ще снижи значително и корупционния риск.

„Виждате, че се стремим да бъдем логични и това лека-полека започва да личи в дейността на НИНКН”, изтъкна Банов. Той се ангажира
паметниците със статут „за сведение“, които са 25 000, да станат нула.

„Това е работа, от която е бягано в продължение на 40 години, и аз съм решен да я свърша“, категоричен бе министърът.

„Преди всичко искам да Ви благодаря за тази среща. Второто нещо, за което искам да изкажа своята признателност, е Вашето внимание и усилия, които влагате, за да промените нещо, което ни създава трудности много години наред, като например липсата на оперативност. На третото място Ви благодаря за готовността Ви да се срещаме перманентно, а не инцидентно да си кажем няколко неща и след това всеки да си гледа само своята сфера. Ние като строители сме най-видими в процеса. Като има забавяне, на нас ни казват – хайде, няма ли да строите, кога ще работите, без да се знае, че този процес, докато тръгне, има много съгласувания, разрешения. Според нашата визия малко се е прекалило с местата, които са окачествени като културни паметници – 25 хиляди са доста. Но нека все пак специалистите да се произнесат“, каза инж. Мирослав Мазнев.

Изп. директор на КСБ обърна внимание на някои проблеми, с които се сблъсква браншът. Той заяви, че КСБ е съпричастна към инициативата на правителството да се изгражда инфраструктура.

„Работим усилено по проекти и често при тях се появява археология. Знаем, че Министерството на културата не отговаря за нея, а БАН. Ние се опитваме да се съобразяваме с археологията и да изпълняваме дейностите си, но това е един проблем, който трябва да решим със съвместни усилия, защото това са паметници на културата и те изникват в хода на стартирали строителни дейности“, допълни инж. Мазнев. Той подчерта, че на АМ „Струма” строителите

са изградили цял участък с подпорни стени, за да се запази археологията

за бъдещите поколения. „Не сме преминали просто през археологията, защото виждаме ползите от нея – привлича посетители, носи приходи от туризъм“, категоричен бе инж. Мазнев.
Друг проблем, който той изтъкна, е, че строителите се сблъскват с редица пречки при възстановяването на паметници. Инж. Мазнев даде пример с „Цари Мали град” край с. Белчин. По думите му този обект се е превърнал от една камара от камъни в културно-туристически център, който се посещава от 2 – 3 хил. души всеки уикенд. „Когато започна проектът, имаше всякакви пречки пред начина на възстановяване. Концепцията, върху която трябва да се работи, е хората да откликват по друг начин, когато има този тип на реставриране на паметниците. Ние, строителите, винаги ще Ви подкрепяме в тази насока. Безспорно разчитаме на взаимната колаборация, за да възстановяваме ценното наследство, защото то оживява населените места и дава възможност за инвестиции“, подчерта инж. Мазнев и допълни, че „Цари Мали град” е добър пример, за който трябва да се говори. Същото важи и за останалите места, откриващи се покрай многобройните километри инфраструктура.

„Искам да заявя, че сме безкрайно удовлетворени от това, което Вие посочихте като инициатива във връзка със сроковете. Очакваме да влезе в практиката и да броим 35-ия ден, в който нашите багери да бъдат на обектите. Благодаря Ви!“, каза в заключение инж. Мирослав Мазнев.

Боил Банов увери присъстващите, че е отворен към всякакви идеи и предложения, включително и за промени в нормативната уредба, така че средата да се нормализира. „Смисълът на тази среща е да обединим усилията си така, че да заработим по-добре”, допълни той.

Министърът посочи още, че той и екипът му се стремят всички смислени проекти да бъдат реализирани. По думите му подходът към всяка сграда следва да е според нейната специфика. „В същото време има обекти, съдбата на които не бива да се решава „на парче”, а трябва да се гледа добавената стойност, която имат като цели ансамбли или квартали“, допълни той.

От своя страна представителите на браншовите организации благодариха на министър Боил Банов. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че срещата в този формат е добре да стане регулярна.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.05.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.