Експерти от КСБ и Комисията по регионална политика в 44-тото НС ще работят заедно по актуалните за бранша законодателни промени

Прочетена: 44

За създаването на работна група от експерти, които заедно ще обсъждат важните за строителния сектор промени в нормативната база, се договориха ръководството на КСБ и на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 44-тото НС на работна среща. В нея от Камарата се включиха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, зам.-председателите Владимир Житенски, инж. Христо Димитров, инж. Николай Николов, членовете на УС инж. Любомир Качамаков и Мирослав Манолов, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, почетните председатели инж. Симеон Пешов и инж. Светослав Глосов, както и Ренета Николова – ПР на КСБ и прокурист на „Вестник Строител” ЕАД.
Парламентарната комисия бе представена от нейния председател Искрен Веселинов и зам.-председателите Петя Аврамова, ПГ на ПП ГЕРБ, Дора Янкова – ПГ „БСП за България“, и Пламен

Христов, ПГ на
ПП „Воля“.

„Това е първата среща, която провеждаме в НС с председател на парламентарна комисия, и съвсем естествено това е регионалната комисия”, каза в началото на срещата инж. Илиян Терзиев. „Искам да Ви благодаря за това, че се отзовахте, както и за добрата комуникация и диалог, които през годините винаги сме имали, за тази чуваемост на проблемите на бранша и за желанието заедно да работим за подобряване на нормативната база. Ще започна с основния за нас закон – Закон за устройство на територията. Прилагайки на практика от доста години сега съществуващия закон, въпреки многобройните му промени с цел да стане по-добър, Камарата и браншът като цяло категорично считаме, че ЗУТ трябва да се промени, като се раздели материята в два отделни закона. Мислим, че вече е дошло времето за Закон за строителството”, каза още председателят на Камарата. Той подчерта, че съвместната работа с регионалната комисия, която е водеща по ЗУТ, за Камарата е от ключово значение.

„Нашето желание е заедно, с общи усилия да работим за една наистина различна актуална на съвременните условия редакция на закона, която до голяма степен може да подобри строително-инвестиционния процес“, допълни инж. Терзиев и даде думата на изп. директор на Камарата, който представи и другите предложения на КСБ за законодателни промени.

„Не сме съгласни с внесеното в НС предложение от група депутати, с което се разрешава строителство на обекти под 300 м2 на фирми без регистрация в ЦПРС. Кой ще носи отговорност за такива строежи?“, заяви инж. Мазнев. Той бе подкрепен от почетния председател инж. Светослав Глосов, който посочи, че КСБ стои зад това всички строежи от 1-ва до 5-а категория да се изпълняват само от фирми, вписани в Централния професионален регистър на строителя.

„Правилата, облечени в закон, трябва да важат за всички“, категоричен бе зам.-председателят на КСБ Владимир Житенски. Противното означава, че се насърчава сивата икономика, е позицията на Камарата. Инж. Симеон Пешов изрази подкрепата на КСБ за внесените промени в ЗОП, касаещи обжалванията. 80 процента от търговете в момента се обжалват, сочи статистиката, като експертите са изчислили, че в резултат на непрекъснатите обжалвания закъснението на изпълнението на обектите е общо над 30 години. Изходът, който КСБ предлага, е въвеждане на предквалификация за големите обекти, посочи инж. Мазнев. Обсъден бе и въпросът за ценообразуването на строителните дейности и нуждата от въвеждане на правила. „Тезата, че строим най-евтино, е пагубна за бранша“, посочи инж. Мазнев. На срещата бе обсъден и проблемът с липсата на кадри и възможността за внасяне на работна ръка отвън.

Инж. Николай Николов изрази позицията на Камарата за необходимостта от продължаване на ­НПЕЕМЖС, защото тя е доказала огромния си социален ефект.
„Тук сме, за да поставим въпросите, които са съществени за бранша, заедно да направим експертна група и да поправим законите – ЗУТ, ЗОП и др., така че браншът да работи нормално, да задържим хората в България“, заяви Владимир Житенски.

„Обща е волята да си сътрудничим“, заяви от своя страна председателят на Комисията Искрен Веселинов. Той подкрепи идеята за създаване на работна група от експерти на КСБ и Комисията, които да обединят усилия за подобряване на законодателството.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.05.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.