КСБ и Министерството на икономиката ще работят заедно за подобряване на законодателството в сектора

Прочетена: 52

Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе работна среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. КСБ бе представена от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, инж. Розета Маринова, член на Изпълнителното бюро и на УС и председател на Комисията по професионална етика към КСБ, Любомир Пейновски, член на УС на КСБ, Ренета Николова, ПР на КСБ, прокурист и гл. редактор на „Вестник Строител“ ЕАД.

Срещата бе част от поредицата, които ръководството на Камарата провежда с отговорните за бранша институции и с парламентарно представените политически сили. На нея двете страни обсъдиха сътрудничеството си по отношение на подобряване на законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес. В началото инж. Терзиев благодари на министър Караниколов за срещата и посочи, че Камарата приветства усилията му за подобряване на бизнес климата в страната, за привличане на инвестиции и растеж на икономиката.

„Изключително много се радвам на тази среща. Министерството ще Ви оказва пълно съдействие. Важна част от работата ни е да подкрепяме бизнеса, а строителният сектор е един от основните за растежа на икономиката“, каза от своя страна министър Караниколов.

„Ние сме ново ръководство на Камарата и като такова сме си поставили редица задачи. Една от основните е подобряване на законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес и по-конкретно основните закони за бранша – Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП)“, посочи инж. Терзиев.

„За КСБ е изключително важно да има предвидимост в развитието на строителния сектор, визия за поне 5-7 години напред, плановост на инвестициите, включително на източниците на финансиране, като се отчитат спецификата и нуждите на отделните региони в страната“, подчерта председателят на УС на КСБ.

Той посочи, че интерес за Камарата представляват актуалната инвестиционна програма на Министерството на икономиката, напредъкът на изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, предстоящите процедури до края на 2018 г. и за 2019 г. „За нас е от особено значение и политиката на министерството по отношение на малките и средните фирми, които са над 85% от бранша. Искаме да им дадем по-конкретна информация за възможностите за подкрепа, от които те могат да се възползват“, заяви инж. Терзиев. Той увери министър

Караниколов, че може да разчита на КСБ и на експертния капацитет на Камарата.

Изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев представи конкретните инициативи на Камарата за промени в нормативната база. Той подчерта, че позицията на КСБ относно предлаганите промени в ЗУТ, с които се изменя и чл. 14, ал. 2 от ЗКС, e, че в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) е необходимо да се вписват всички строители на строежи от първа до пета категория включително, както и по отделни строителни и монтажни работи. Инж. Мазнев посочи, че по отношение на ЗОП Камарата подкрепя промените във връзка с обжалванията, както и че КСБ предлага въвеждане на предквалификация за големите обекти. Изп. директор на КСБ акцентира, че очакванията на организацията са за засилване на комуникацията с Българската банка за развитие, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Българската агенция за инвестиции. „Предлагаме да установим, подобно на работата на Камарата с други министерства и агенции, механизъм за взаимодействие с МИ на експертно ниво под формата на работна група по актуалните за строителния сектор теми“, каза в заключение инж. Мазнев.

„Трябва да обединим усилия първо да подобрим законодателството в сектора и след това да работим за обща визия за развитието на бранша“, каза министър Караниколов. „Проблемът с обжалванията е общ – ние не можем да възлагаме, а Вие не можете да строите“, посочи той. Необходимо е да се направят промени в ЗОП, допълни министърът и даде за пример белгийския опит в сферата на обществените поръчки.

По време на срещата Любомир Ганчев, съветник на министъра, представи възможностите за кандидатстване за финансиране, от които може да се възползва строителният бизнес в областта на иновациите, предприемачеството, технологичната модернизация, дигитализацията, покриването на международно признати стандарти и въвеждането на системи за управление.

Повече за стартиралите и предстоящите процедури четете в следващ брой на в. „Строител“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.07.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.