След среща на КСБ и ПП ГЕРБ ще бъде създадена работна група към Комисията за регионална политика

Прочетена: 41

Емил Христов
Ренета Николова

За създаването на работна група към парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление (КРПБМС), в която да участват експерти от Камарата на строителите в България (КСБ), се договориха ръководствата на ПГ на ПП ГЕРБ и на КСБ по време на работна среща. Тя се проведе в Народното събрание по искане на КСБ след Декларацията, с която ръководството на Камарата излезе през миналата седмица. КСБ беше представена от председателя на Управителния съвет (УС) инж. Илиян Терзиев, зам.-председателя на УС инж. Калин Пешов, инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро (ИБ) и на УС, председател на ОП на КСБ – София, инж. Благой Козарев, член на ИБ и на УС, ръководител на секция „Хидротехническо строителство, ВиК мрежи и съоръжения“, Велико Желев, член на ИБ и на УС, Руен Панчев, член на ИБ и УС, Любомир Пейновски, член на УС, инж. Стефан Тотев, председател на секция „Високо строителство“, почетния председател на КСБ инж. Симеон Пешов, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на „Вестник Строител“ ЕАД, ПР на КСБ.

От страна на ГЕРБ присъстваха Цветан Цветанов, председател на ПГ и зам.-председател на партията, Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание (НС), Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС, Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и води в НС, Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните в НС, Александър Ненков, зам.-председател на ­КРПБМС, Станислав Иванов, зам.-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС.

„Настояваме за законодателни промени, с които да се въведе ценообразуване в сектора в съответствие със стойността на материалите. Така че, когато някой прави цена, тя да е правдива и съвременна, а не остаряла“, обяви пред политическата организация председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „Искаме да работим качествено и с нормални срокове. Целта ни е да осигурим спокойствие на бранша. Трябва всички участници в процеса да носят отговорност – инвеститорите, проектантите, надзорът и строителите“, допълни инж. Терзиев.

Той подчерта, че

Камарата има и ясна позиция за разделяне на Закона за устройство на територията

на два отделни закона. Председателят на УС на КСБ информира ГЕРБ, че ръководството на Камарата ще проведе срещи с всички парламентарно представени сили. „Ние категорично не желаем строителният бранш да се използва за политически цели и настояваме да бъдем оставени да работим спокойно“, каза инж. Терзиев. По думите му фирмите не трябва да бъдат обвинявани, че строят скъпо и некачествено. „Нека ни оценяват тогава, когато сме свършили изцяло нашата работа, а не във всеки един етап на дейността“, завърши той.

„Напоследък се насажда мнението, че не строим качествено и че е скъпо. Това трябва да спре. Този вид говорене не е полезно за всички 250 000 хиляди души в сектора. Нужни са промени, за да се осигури квалифициран персонал. Липсата на кадри е сериозен проблем. През миналата година средно образование със строителна насоченост са завършили 708 човека, а от тях едва 28 са продължи да се обучават в тази сфера. Това е пагубно за сектора“, заяви Руен Панчев, член на УС и председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД.

Изпълнителният директор на КСБ Мирослав Мазнев пък бе категоричен, че e
нужна смелост за решаване на проблемите в сектора.

„Трябва да се каже „не“ на сивия сектор и на най-ниските цени“. Строителството не е генератор на корупция, кражби и злоупотреби, то е двигател на икономиката“, каза той и изрази благодарност към парламентарната Комисия по правни въпроси към Народното събрание в лицето на нейния председател Данаил Кирилов, която се е вслушала в част от препоръките на Камарата по отношение на необходимите промени в ЗОП.

Управителният съвет на КСБ е на мнение, че критерият „най-ниска цена“ задължително трябва да отпадне, защото той декапитализира компаниите. „Искаме да обучаваме служители, да им даваме високи заплати, но не можем да си го позволим с фактори като най-ниска или девизна цена“, заявиха представителите на УС на КСБ.

„Трябва да слагаме проблемите на масата и да търсим решения. Всичко, което се случва последните месеци, създава усещането, че строител е мръсна дума, свързана с някаква далавера. Аз искам категорично да се разграничим от подобен подход. Ние знаем какво правите Вие, в какви срокове и че всичко е на база стандарти“, коментира Цветан Цветанов, председател на ПГ на ПП ГЕРБ. Той

призова всички в законодателната, изпълнителната и местната власт, както и от президентската институция да се отнасят с уважение към българския строител.

„Имате нашата политическа подкрепа, поемаме ангажимент да направим работна група към Комисията за регионално развитие, в която да бъдат включени представители на всички политически сили, за да подобрим нормативната уредба“, каза още Цветан Цветанов.

„Желанието ни е да има работен формат за законодателните промени за строителния бранш, в който политическите декларации да бъдат на заден план“, подчерта Цветанов. „Строителството е част от развитието и просперитета на една държава. Ще бъдем в постоянен диалог с КСБ и ще работим активно за реализирането на нужните законодателни промени“, обяви още председателят на ПГ на ПП ГЕРБ.

Цветанов засегна и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която се реализира от правителството и от строителите. Той подчерта, че жалбите срещу некачествено изпълнение на санираните блокове в страната са незначителни – 5%, като само 1% от тях са основателни. „България ще остане без строители заради фалшивите новини. Строителите са гордост за цяла България. Нека да не стигаме до необходимост да търсим строители от чужбина“, каза още Цветанов. „Най-лесно е да кажем, че строителите са корумпирани, строят скъпо и всичко направено до момента не отговаря на изискванията, но това просто не е вярно. Българският строител трябва да бъде уважаван, а не омаскаряван“, посочи той.

„Секторът е основна част от развитието и просперитета на една държава. Точно заради това строителите днес заявяват пред политиците, че искат да се промени законодателството, но по начин, по който да бъде изолиран сивият сектор“, коментира Цветан Цветанов на брифинг за журналисти след срещата. За финал, по повод Димитровден, Цветан Цветанов се обърна към строителите с думите „Вие сте гордост за България“. Той пожела по повод професионалния празник на работещите в сектора да продължават да създават блага.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.10.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.