Ръководството на ДПС ще подкрепи предложените законодателни промени от КСБ, от които зависи просперитетът на страната

Прочетена: 57

Емил Христов
Ренета Николова

„Политическите процеси в страната са динамични и са в пряка връзка с икономиката и бизнеса, независимо за кой сектор става дума. В този ред на мисли аз поздравявам Камарата на строителите в България (КСБ), която във времето доказа себе си и своето място като браншова организация“. Това заяви председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ по време на работна среща с ръководството на Камарата на строителите в България, която беше част от поредицата провеждани с политическите сили по искане на КСБ след Декларацията от миналата седмица. От страна на Камарата присъстваха председателят на Управителния съвет (УС) на КСБ инж. Илиян Терзиев, зам.-председателят на УС инж. Калин Пешов, инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро (ИБ) и на УС, председател на ОП на КСБ – София, инж. Благой Козарев, член на ИБ и на УС, ръководител на секция „Хидротехническо строителство, ВиК мрежи и съоръжения“, Велико Желев, член на ИБ и на УС, Руен Панчев, член на ИБ и УС, Любомир Пейновски, член на УС, инж. Стефан Тотев, председател на секция „Високо строителство“, почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на „Вестник Строител“ ЕАД, ПР на КСБ. Ръководството на ДПС беше представено и от зам.-председателя на партията Ахмед Ахмедов и народните представители, членове на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към НС Рамадан Аталай и Танер Али.

„Желанието да направим тази поредица от срещи с политическите партии е свързано с факта, че напоследък неоснователните и некомпетентни обвинения към строителния бранш зачестиха“, каза инж. Илиян Терзиев. Той благодари на ДПС, че са показали отговорно политическо поведение и по нинакъв начин не са участвали в процеса. „Претендираме, че на нашия бранш, в който работят 250 000 души, трябва да се отдели специално внимание. Предстои нов програмен период. Нужни са правила и подготвени кадри, в противен случай има риск да не можем да отговорим на обема от работа и на средствата, които ще бъдат предоставени от ЕС за строителни дейности“, каза инж. Терзиев.

„На всички срещи, които провеждаме с политическите сили, аз призовавам за мъдрост по отношение на посланията, които се отправят към Европа и касаят еврофондовете“, каза почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов. „Според нас всички политици, независимо от коя партия са, трябва да се борят за увеличаване на евросредствата за нашата страна. Непремерените изказвания на някои политици само могат да навредят на България“, каза още инж. Пешов.

Членът на ИБ и на УС Велико Желев сподели, че едно от основните желания на КСБ е политическите партии в парламента да съдействат на бранша за необходимите законодателни изменения, касаещи сектор „Строителство“. „Вие добре знаете, че Камарата настоява за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществени поръчки (ЗОП)“, заяви той и подчерта, че КСБ активно участва в работата на ресорните комисии в парламента, които са водещи в работата по измененията в ЗУТ и ЗОП. „Стремим се да запазим своите кадри, за да не отидат в чужбина, а да са при семействата си. Толкова труд и години коства на строителите да създадат качествени работници, трябва да намерим механизмите, включително и законодателни, за да останат у нас“, каза още Желев.

Мустафа Карадайъ благодари на ръководството на Камарата за добрия диалог през годините. Той посочи, че ДПС ще подкрепи предложените законодателни промени от КСБ, от които зависи просперитетът на страната. „Ние имаме общи отговорности към държавата, които не са само за конкретните процеси в бранша. От нашето поведение зависи и средата, в която ще функционира секторът. Затова нека заедно да направим най-доброто, което можем – от една страна, в нормативната база, а от друга – по отношение на перспективата за развитието на България“, заяви още председателят на ДПС.

По време на срещата той засегна и темата за разпределянето на средствата от многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) за следващия програмен период 2021 – 2027 г. „За първи път ЕС отделя толкова много средства в сферата на сигурността. Голяма част от тях ще бъдат насочени към Северна Африка, като основно ще бъдат използвани за инфраструктурни проекти“, сподели Мустафа Карадайъ и препоръча на ръководството на КСБ да се поинтересува от възможностите за участие на строителните фирми на тези пазари. В края на срещата двете страни изразиха желанието си полезният диалог между КСБ и ДПС да продължи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.10.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.