КСБ и ПП АБВ обсъдиха проблемите в строителния бранш

Прочетена: 51

Емил Христов

„Ситуацията в строителството е тревожна. Има няколко базови проблема в бранша. От една страна, през последните години се срина системата на образованието, свързана с подготовката на кадрите в строителството, от друга, е нужна промяна в технологията на заплащането. Необходима е държавна намеса и в този отрасъл, за да бъдат задържани добрите специалисти и да се възстановят престижът и авторитетът на ключови професии.“ Това заяви председателят на политическа партия „Алтернатива за българско възраждане“ (ПП АБВ) Румен Петков по време на среща с ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ), която се проведе в централата на партията на ул. „Врабча“ 23. КСБ беше представена от председателя на Управителния съвет инж. Илиян Терзиев, изп. директор инж. Мирослав Мазнев и Ренета Николова, ПР на КСБ, прокурист и главен редактор на „Вестник Строител“ ЕАД. На срещата присъстваха и зам.-председателите на ПП АБВ Владимир Маринов и Любомира Ганчева, Димитър Димитров, член на АБВ, и Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове на ПП АБВ.
„Нашата идея да Ви поканим е свързана с две неща. Първо, състоянието на строителния сектор в страната и притеснението от кадрово обезпечаване на бранша, и отделно, една манипулация, която се извършва от неправителствени организации и средства за масова информация“, заяви Румен Петков. Той допълни, че се е създало обществено напрежение, което се отразява негативно на строителите.

По темата за образователната система той посочи още, че тя е деформирана от гледна точка на нуждите на сектора и той изпитва недостиг на качествени кадри. В тази връзка Петков обсъди с ръководството на КСБ и необходимостта работната ръка в страната да бъде съхранена. „Считаме, че върху сектора много тежко рефлектира липсата на способност на държавата да планира инвестициите, които прави. Трябва да бъдат наложени много ясни правила, общи норми, технология на подготовка на кадрите, заявени от бранша“, каза председателят на ПП АБВ и допълни, че не бива да се обявяват обществени поръчки, в които определящият фактор е най-ниската цена. „Трябва да си дадем сметка, че стойността влияе върху качеството“, посочи още той.

„Камарата на строителите в България има приоритети, които ние като ръководство се опитваме да осъществим. Ако всяка година реализираме 2 – 3 от тях, ефектът за сектора ще е огромен“, заяви председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. По думите му най-важното в момента е да бъдат създадени единни правила в бранша за строително-монтажните работи и изпълнението им. Трябва да се въведат задължителни стандарти за качеството на използваните материали и ценообразуването. „Тези промени ще дадат възможности на всички по веригата, които се занимават с държавни поръчки, да могат да бюджетират нещата правилно според това какви са цените в момента“, подчерта инж. Терзиев. Той акцентира и върху нуждата строителите да бъдат оставени да си вършат работата, без да има намеса от хора, които нямат нищо общо с бранша.

„Държавата от много години е абдикирала от сектор „Строителство“, каза по време на срещата инж. Мирослав Мазнев. Той подчерта, че е необходимо по-сериозно планиране и прогнозиране на инвестициите в строителството, което да е за 7 или 15 г.

След края на срещата ПП АБВ и КСБ дадоха съвместна пресконференция, на която обобщиха актуалните въпроси и проблеми пред строителния сектор.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.10.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.