Кампанията „Аз съм строител” показва лицата на българските строители

Инициативата на КСБ стартира по случай професионалния празник Димитровден

Прочетена: 547

Мирослав Еленков

20 български строители от различни компании застанаха пред обектива на един от най-добрите фотографи у нас – Мони Франсес. Лицата им са основен акцент в кампанията „Аз съм строител“, която стартира по случай Деня на строителя. Инициативата е на Камарата на строителите в България. Строителите на България са 250 000 души, които искат да работят и да живеят в страната. Искат да отглеждат децата си тук. Искат да изграждат, не да рушат. „Аз съм строител“ има за цел да покаже различни лица на български строители – активни хора от всякакви възрасти, които са посветили живота си на изграждането на една модерна България, с развита инфраструктура, привлекателна за бизнес, инвестиции и за живеене. Сред хората има както пето поколение строители, така и такива, които тепърва прохождат в професията.

 

Кампанията ще бъде реализирана в периода октомври – декември
и обхваща комбинация от различни канали – телевизия, социални медии, външна реклама, специални събития и други.

Срещнахме се с най-младия и с най-възрастния участник в инициативата – инж. Кристин Стефанова, на 25 години, и Найден Живков, на 56 г., за да ни разкажат какво е за тях професията.
Инж. Кристин Стефанова е родена в София. Завършва Университета по строителство, архитектура и геодезия. По време на обучението си получава възможността да започне професионалния си път по избраната от нея специалност в сериозна строителна компания. „Решението да работя по време на следването си не беше лесно, наясно бях с това колко време и усилия ще ми коства да ги съчетая, но не знаех дали ще се справя. Всичките безсънни нощи, притесненията, дали няма да се проваля, и желанието да представя най-доброто от себе си започнаха да се отплащат със знанията и опита, които натрупах. Изключително съм благодарна на всички специалисти, с които съм работила и продължавам да го правя, за гласуваното доверие, споделените знания и умения“, казва Кристин.

Тя ни разказа още, че
строителството и архитектурата са я впечатлявали още от дете.

„Любопитството и интересът ми не се променяха с годините и това ме накара да усетя професията си като призвание“, спомня си младият инженер. „Когато видиш реализацията на един обект, в който заедно с колегите си влагаш ум и сърце, изпитваш радост и удовлетворение. Никой в моето близко обкръжение никога не ми е показвал пътя на строителния инженер, сама го открих и избрах да вървя по него“, не крие вълнението си инж. Кристин Стефанова.

Питаме я с какви предизвикателства се сблъсква по време на работния процес. „Ден с ден не си прилича, защото всеки проект е различен, включваш се в не един или два екипа, състезаваш се с времето. Трудности винаги има, важното е да се намери правилният път“, посочва инж. Стефанова. „Ако си упорит и имаш желание, можеш да постигнеш много неща. Отговорността, напрежението и безкрайно многото въпроси, на които трябва да намеря отговор през всеки един ден, са сред най-големите предизвикателства за мен. Но страстта ми към професията ме кара да продължавам“, споделя ни рецептата си за успех младата дама.

Интересуваме се и от постигнатото от нея до момента. Кристин ни казва, че е рано да говори за сериозни постижения, защото е убедена, че има още много неща да научи, развие и усъвършенства. Според нея

най-големите й успехи за момента са всички осъществени проекти,

в които е взимала участие и чрез отношението на колегите си се е чувствала значима и ценена.

По време на разговора засягаме и проблема за това, че много от младите й колеги избират да градят кариерата си в чужбина. „Всеки има право на избор къде да работи и живее. Аз никога не съм си представяла да се развивам професионално или да живея някъде другаде. Тук е моето семейство, приятели и само тук се чувствам у дома. Виждам неща, които не ми харесват, но от нас самите зависи да направим страната си едно по-добро място за живеене“, казва тя. Според нея това е правилният път към успеха – да развиваме богатствата, които имаме в нашата страна.
Другият строител, с когото се срещнахме – Найден Живков, е кофражист. 

„От дете харесвам професията на строителя и вече 17 години се занимавам с нея“, започна той.

Питаме го как преминава един негов ден на строителната площадка, какви трудности среща, както и
какво го мотивира да продължава да бъде част от строителния бранш.

„Работата ни е много динамична и предизвикателствата винаги са различни, всеки ден е запомнящ се с нещо. Това никога не ни е спирало, защото чрез добития опит през годините успявам заедно с колегите си да се справям с всички перипетии“, обяснява Найден.

Обикновено заплащането е водещ фактор за работника за избора му на реализация, но за Найден Живков парите не са най-важното нещо. Голямата мотивация идва от доброто и коректно отношение на работодателя му, както и от общуването с колегите. „Защото в нашата фирма сме едно голямо семейство“, каза в заключение най-възрастният строител, участващ в кампанията „Аз съм строител“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 31.10.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.