Областното представителство на Камарата в Стара Загора дискутира актуални проблеми пред строителните фирми

Прочетена: 37

Петър Терзиев,
ОП на КСБ – Стара
Загора

На 10 октомври 2018 г. се проведе редовно Общо годишно отчетно събрание на ОП на КСБ – Стара Загора, в конферентната зала на хотел-ресторант „Зеленият хълм“. На събитието присъстваха 21 представители на фирми членове. Гост на заседанието беше Милена Желязкова, експерт в дирекция „Организационна политика“ на КСБ. Тя прочете приветствие от ръководството на Камарата и запозна делегатите с постигнатите резултати – динамични разговори с институциите и промяна на нормативните актове, активни срещи с председателите на ОП и кметовете по населени места, новата възможност, която дава ЦПРС при подаване на заявления с електронен подпис. Инж. Петко Балабанов, председател на ОП на КСБ – Стара Загора, направи отчет на дейността на Областното представителство. Той подчерта, че 221 строителни фирми са се пререгистрирали тази година, като от тях 130 са членове на КСБ. ОП на КСБ – Стара Загора, е провело курсове по ЗБУТ, за личните данни, за изолации в строителство и по заваряване. ОП на КСБ – Стара Загора, е участвало в комисиите за държавни изпити в ПГСАГ „Л. Байер“ и ПГСД „Инж. Н. Ранчев“. Инж. Балабанов подчерта и активния диалог с общината относно „Интегриран план за развитие на Стара Загора“, проблеми, касаещи строителните фирми в региона, текущи задачи. ОП на КСБ – Стара Загора, активно е работило и с регионалните структури на КАБ и КИИП. Беше отчетена и дейността на Контролния съвет на ОП.

Бяха обсъдени предложенията за промени в Устава на КСБ и Кодекса за професионална етика. Дискутирани бяха и актуални проблеми пред строителните фирми.

„Часовата ставка, която е залегнала в общински и европроекти, е твърде ниска. Тя не отговаря на действителната, която плащат работодателите. Това възпрепятства фирмите да задържат кадрите си, тъй като са принудени да дават по-малко на работниците. КСБ трябва да се заеме с решаването на този проблем. Освен това Камарата трябва да съдейства за въвеждането на средни единни цени. Това е необходимо, защото редица фирми дават дъмпингови стойности в офертите си, които са под реалните, което от своя страна влияе върху качеството на строителството. От това страдат всички изрядни строителни фирми“, заяви арх. Иван Иванов, представител на „Форум 49“ ЕООД, член на ОП.

„Електроразпределителните, ВиК, газоснабдителните, телекомуникационните дружества и други подобни трябва да имат определено време за изпълнение на задълженията си при присъединяване на нови обекти към тях, като при неспазване тези компании следва да плащат неустойки. В момента строителните фирми търпим загуби и губим клиенти поради невъзможността да пуснем в срок обектите си“, сподели инж. Никола Нешев от „Никон“ ЕООД, член
на ОП.

„Съществуват редица фирми и бригади, които не са регистрирани в ЦПРС. Камарата трябва да предприеме мерки в тази посока, защото по този начин се извършва нелоялна конкуренция. Всички строителни компании, които са изрядни, плащат данъци, застраховки, осигуровки и т.н. Понеже проблемите са много, предлагам да се изпрати запитване до всички дружества относно трудностите, с които се сблъскват. Информацията да се обобщи и да се представи на УС на КСБ“, каза инж. Пламен Михалев, представител на „Лесо инвест“ ООД, член на ОП.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.11.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.