„Златен отвес 2018“ спечели „Юнион корект Варна“ ООД

Прочетена: 85

Мартин Славчев

Фирма „Юнион корект Варна“ ООД спечели голямата награда в 17-ото издание на конкурса за строителство „Златен отвес 2018“. Отличието беше присъдено за реконструкцията, адаптацията, реставрацията и надстройката до 2 етажа на съществуваща двуетажна сграда културна ценност и пристройка, намираща се на ул. „Воден“ №13 във Варна. На 25 октомври в „Гранд Мол“ – Варна, по време на официалната церемония по обявяване на победителите на компанията бяха връчени статуетка и сертификат. Традиционното събитие се проведе по повод професионалния празник на бранша Димитровден и постави началото на Строителна изложба – Варна. Организатор е ОП на КСБ – Варна, с медийното партньорство на в. „Строител“.

Официални гости бяха кметът на община Варна Иван Портних, зам.-кметът инж. Христо Иванов, главният архитект арх. Виктор Бузев и отец Теодор, представител на Българската православна църква. Домакин на събитието беше инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Варна.

„В навечерието на Димитровден, професионалния празник на строителите, за пореден път имам възможност да открия конкурса „Златен отвес“ и Строителна изложба – Варна, организирани от ОП на КСБ – Варна. И двете събития имат за цел да представят изпълнени проекти от членовете на ОП през последната година. Да заявят открито и да оценяват по достойнство успехите си са качества на добрите професионалисти, каквито определено са всички колеги, управляващи и развиващи своите фирми, независимо от икономическите, демографски и политически обстоятелства в България“, заяви инж. Димитров.

Председателят на ОП на КСБ – Варна, наблегна на факта, че строителите имат право да защитават авторитета си и да изискват коректна оценка за труда си. Той намекна, че през последните седмици медийният интерес към бранша е нараснал, като тенденциозен и обвинителен фокус поставя всички под общ знаменател.

„В момента фирмите членове на ОП на КСБ – Варна, са 140, а регистрираните в ЦПРС са 462. Те плащат своите корпоративни и местни данъци, осигуряват доход за хиляди хора в региона, създават сигурност за техните семейства и с всеки изпълнен проект допринасят за по-добра инфраструктура в областта, за по-качествен и енергийно ефективен сграден фонд. Предпоставката те да работят спокойно и успешно е да има стриктни и ясни правила, честна конкурентна среда и прозрачност при обществените поръчки. За тези стандарти ОП на КСБ – Варна, работи заедно с централното ръководство на КСБ. Поради тази причина не можем да приемем публичното заклеймяване на бранша. Трябва да напомним, че традиционно строителството е основополагащо за българската икономика, а професията ни има дълбоки корени в нашата родина“, каза инж. Христо Димитров.

„Всички проекти, участващи в конкурса „Златен отвес“, са функционално проектирани, технологично обмислени, качествено изпълнени и икономически пресметнати, зад които всеки строител може да застане гордо и със заслужено удовлетворение. Те са знак за уважение към труда ни, признание за професионализъм и ангажимент да продължим по избрания си път, защитавайки доброто име на нашата професия“, каза още инж. Димитров.

„За мен е чест и огромно удоволствие да съм част от тази церемония, на която по традиция награждават най-добрите от бранша в навечерието на професионалния празник. Община Варна работи в тясно сътрудничество с ОП на КСБ и с другите браншови организации. Ние имаме обща мисия – да направим Варна още по-красив град. Очакват ни много предизвикателства, строим булеварди, улици, пешеходни зони, паркове, детски градини, санираме жилищни сгради и училища. Бих искал да изкажа своята най-искрена благодарност за това, което правите. Пожелавам Ви да сте здрави и конкурентоспособни. Честит празник!“, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Право за участие в конкурса имаха строителни фирми, които са завършили своите проекти на територията на България в периода до 30 септември 2018 г. и досега не са се включвали в съревнованието. Сред критериите за оценка бяха качеството на строително-монтажните работи, прецизност­та при спазване на технологиите и детайлите на сградата, съответствието с проекта, както и функционалната пригодност, индивидуалността на архитектурния проект, възстановяването и усъвършенстването на градската среда.

Комисията с председател арх. Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, и членове – арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ), арх. Иван Трендафилов, председател на регионалната колегия на КАБ, арх. Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите в България – Дружество Варна, инж. Снежана Милева, председател на регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Руси Русев, член на Областния съвет на ОП на КСБ – Варна, и Мартин Славчев, отговорен редактор във в. „Строител“, определи победителите в осем категории: „Еднофамилни жилищни сгради“, „Многофамилни жилищни сгради“, „Хотели и ваканционни комплекси“, „Административни, офис, промишлени и търговски сгради“, „Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването“, „Обекти на инфраструктурата и благоустройството“, „Саниране на обществени и жилищни сгради“, „Реставрация на обекти – недвижими паметници на културното наследство“.

Категория „Еднофамилни жилищни сгради“ беше спечелена от „Юнион Корект Варна“ ООД за еднофамилна жилищна сграда в местност Перчемлията, ул. „Юпитер“ №39.

Първа награда и приз за високо качество в строителното изпълнение в категория „Многофамилни жилищни сгради“ получи „Комфорт“ ООД за жилищна сграда на ул. „Македония“ №98 във Варна. Второто място в тази категория бе за „Русевбилд“ ООД за многофамилна жилищна сграда на ул. „Георги Живков“ №62 във Варна. На трето място остана „Лъки КД“ ЕООД с обект „жилищна сграда – I етап“, в жк „Възраждане“ I м.р., Варна. Дипломи за участие в тази категория получиха „Комфорт“ ООД за жилищна сграда в София на ул. „Йордан Радичков“, „Акропол Билд“ „ЕООД за жилищна сграда във Варна на бул. „Сливница“ №87, „Изолации“ ЕООД за жилищна сграда във Варна на ул. „Дубровник“ №54 и „БГ Ленд Ко“ ООД за жилищна сграда блок 2 в Балчик, секция „А“, „Б“, „В“, „Г“, „Д“, ресторант, СПА център, басейн и подземни гаражи.

„Експрес Гаранцион“ ООД спечели първото място в категория „Хотели и ваканционни комплекси“ за разширението на апартаментен комплекс „Топола Скайс“ с жилищна сграда със студиа, приемна сграда и басейни. На второ място се нареди „Комфорт“ ООД за хотелски комплекс „Изгрев“- I етап, „Хотел“ 2 в Обзор.

В категория „Административни, офис, промишлени и търговски сгради“ първа награда и приз за високо качество в строителното изпълнение получи фирма „Борд“ ООД за обект „обществено – обслужваща сграда“, намираща се на ул. „Петко Каравелов“ №9 във Варна.

„Планекс“ ЕООД се нареди на първото място в категория „Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването“ за етапното изпълнение на детска градина в ж.р. „Меден рудник“ в Бургас. Второто място бе за „ГБС-Варна“ АД за обект „Водни атракции в аквапарк „Аквамания“ – техническо помещение, басейн и аквадиско, с. Оброчище, кк „Албена“.

Първата награда в категория „Обекти на инфраструктурата и благоустройството“ получи „Пътища и мостове“ ЕООД чрез ДЗЗД за обект „Път III – 904 „Старо Оряхово – Долни чифлик – Гроздьово“, област Варна.

Тази година нямаше участници в категория „Саниране на обществени и жилищни сгради“.

Последната категория „Реставрация на обекти – недвижими паметници на културното наследство бе спечелена от „Експрес Гаранцион“ ООД за сграда със смесено предназначение, намираща се ул. „Христо Самсаров“ №3 във Варна.

Инж. Снежана Милева, председател на регионалната колегия на КИИП, връчи награда за най-добре реализиран инженерен обект, участвал в конкурса „Златен отвес 2018“, на „Пътища и мостове“ ЕООД за пътя III – 904 „Старо Оряхово – Долни чифлик – Гроздьово.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.11.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.