Велико Търново отбеляза 833 години от въстанието на Асен и Петър, Димитровден и Деня на строителя

И ОП на КСБ – Сливен, връчи своите отличия в годишната класация за най-добри фирми в бранша

Прочетена: 54

Петя Борисова,
ОП на КСБ – Велико
Търново

За Велико Търново Димитровден е троен празник. На 26 октомври 2018 г. търновци почетоха покровителя на старата столица – Свети Димитър Солунски, строителите празнуваха професионалния си празник, а също така отбелязаха 833-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възраждането на Второто българско царство със столица Търновград.
Празничният ден започна със Света литургия, отслужена от отец Славчо Иванов в църквата „Успение Богородично”, където беше осветена хоругва с образа на Свети Димитър. С литийно шествие иконата бе прeнесена до църквата музей „Св. Димитър Солунски“, която бе напълно реконструирана през 80-те години по проект на арх. Теофил Теофилов, изпълнен от ССО „Архитектурен резерват“ под ръководството на инж. Стефан Соколов.

На тържеството присъстваха кметът на града инж. Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спиридонов, областният управител Любомира Попова, председателят на ОП на КСБ – Велико Търново, инж. Любомир Шербетов, директорът на ОДМВР Димитър Машов, строители, именици, гости и жители на града.
Честването бе открито с празнично слово на инж. Даниел Панов.

„Въстанието от 1185 г. не е просто локален бунт, то е общобългарски акт, довел до премахването на несправедливост, на една неправда, настъпила през 1018 г. Тук, в Търновград, е възстановена онази българска държава, начело на която са били хановете Аспарух, Тервел, Крум и Омуртаг, царят покръстител Борис-Михаил, великият Симеон I, вечният Самуил.
Съвсем заслужено Петър и Асен обявяват Търново за столица на Второто Българско царство. Въстанието на двамата братя е от онези бележити дати в нашата българска история, от онези бележити събития, с които трябва да се гордеем, които трябва да помним и за които да разказваме на нашите деца. От Търновград България се превръща във водещ фактор в Европа. И в основата на всичко това стои датата 26 октомври 1185 г.“, заяви инж. Панов.

„Днес отбелязваме и големия християнски празник Димитровден, затова позволете ми да поздравя всички, които носят името на Св. Димитър. Приветствам и строителите, защото днес е техният професионален празник. Димитровден е неизменна част от нашите традиции, той ни припомня как стопаните са разпускали работниците си, които са наемали на Гергьовден. Винаги се е приготвял и празничният курбан. Благодаря на ОП на КСБ – Велико Търново, в лицето на инж. Шербетов, за нашето успешно партньорство. Пожелавам на всички строители да бъдат здрави и с работата си да доказват, че са достойни наследници на Колю Фичето“, отбеляза в словото си кметът на общината инж. Даниел Панов.

„За мен е чест и гордост, че имам възможността да застана пред Вас за пореден път. Днес смело мога да заявя, че кризата, която беше близо 10 години при нас, вече е минало. През този период ние срещнахме много трудности, борихме се за оцеляване, за това да съхраним и хората – този така ценен капитал при нас, и успяхме. Необходимо е да надградим тези 10 години и да се опитаме да достигнем нивото на ЕС така, че всички да получават това, което строителите заработват и там”, каза инж. Любомир Шербетов, председател на ОП на КСБ – Велико Търново.
С благодарствен молебен от отец Славчо Иванов в двора на църквата бе осветен рибен курбан, осигурен от ОП на КСБ по инициатива на инж. Шербетов и по повод Деня на строителя. Той беше раздаден за здраве на присъстващите, които уважиха празника. Събитието завърши с кръшните хора и песни на ансамбъл „Искра”.

Областното представителство на Камарата в Благоевград отчете дейността си

Даниела Иванчева,
ОП на КСБ – Благоевград

Областното представителство на Камарата в Благоевград проведе Общо годишно отчетно събрание на 19 октомври. Гости на събитието бяха председателят на Управителния съвет (УС) на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро (ИБ) на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – София, инж. Руен Панчев, член на ИБ и УС на КСБ, председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, Димитър Копаров, директор дирекция „Организационна политика“ към КСБ, инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на Националния клуб на строителите ветерани (НКСВ), инж. Димитър Филипов, председател на регионалната структура на НКСВ в Благоевград. Домакин на събранието бе председателят на ОП на

КСБ – Благоевград, Петър Байкушев.
В предварително обявения дневен ред бяха включени десет точки – приемане на отчети за дейността на Областния съвет и на председателя, такъв за приходите и разходите за периода от 01.09.2017 г. до 31.08.2018 г., доклад на Контролния съвет, план за дейността на Областното представителство за 2019 г., както и план-сметка за следващата отчетна година. Бяха взети и решения за освобождаване от отговорност на ОС, както и обсъждане на промените в Устава на КСБ и Кодекса по професионална етика на строителя.

Събитието откри Петър Байкушев, който представи отчетите за дейността на ОС и на председателя. През отчетния период са били проведени редица допитвания сред фирмите от областта от технически и изпълнителски кадри. ОП на КСБ – Благоевград, е организирало редица събития и традиционно си е сътрудничело с регионалните структури на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и НКСВ. До всички членове редовно е била свеждана информация за проведените от КСБ мероприятия на национално и местно ниво, за насоките в развитието на бранша, както и за новите строителни технологии и материали. Съвместно със „Строителна квалификация“ ЕАД са организирани два пъти курсове по ЗБУТ. Председателят на ОП изтъкна и борбата, която КСБ води със сивата икономика.

Председателят на УС на Камарата инж. Терзиев запозна присъстващите с приоритетите в работата на ръководството на КСБ – срещи с институции, синдикати, парламентарни групи и браншови организации. Полагат се усилия за решаването на проблема с нелоялната конкуренция от бригади, които не са вписани в ЦПРС. Не на последно място е липсата на квалифицирани кадри в строителството и промените в законите, касаещи бранша.

ОП на КСБ – Сливен, връчи своите отличия в годишната класация за най-добри фирми в бранша

Звезда Кошничарова,
ОП на КСБ – Сливен

ОП на КСБ – Сливен, отбеляза Деня на строителя с тържествена церемония. Събитието беше проведено на 19 октомври и на него присъстваха над 57 представители на фирми от Сливен и Нова Загора. Официални гости бяха кметът на града Стефан Радев и зам.-кметът с ресор „Финанси и общинска икономика“ Румен Иванов. Присъства също инж. Ирена Аврамова, председател на Регионалната колегия на КИИП, инж. Митко Маринов, председател на Регионалния клуб на строителите ветерани и др.
Стефан Радев изнесе тържествено слово по случай Димитровден, който освен Ден на строителя, е и празник на града. Той пожела на всички много успехи в трудната, но достойна за уважение професия. „Нашите успехи са това, което градим сега и което ще остане за поколенията ни. Надявам се, че и нашите деца ще се гордеят с плодовете на труда ни“, посочи в словото си кметът. „Усилията на строителите са значими за бъдещето на града ни, да бъде по-красив и по-комфортен за живот“, добави той.
Присъстващите бяха поздравени и от председателя на ОП на КСБ – Сливен, Георги Стоянов. Програмата продължи с връчване на наградите на фирмите, изявили се с най-добри резултати през изминалата година. Класацията беше проведена между 63 строителни компании от областта, вписани в ЦПРС наградените са:

I група – „Високо строителство” с плакет:

„Гради” ЕООД – Сливен
„Билдинг – ТД“ ЕООД – Сливен

I група – „Високо строителство” с грамота:
„Благоустройствени строежи“ ЕООД – Сливен
„Рая – 52“ ООД – Сливен

II група – „Транспортна инфраструктура” с плакет:
„Берко-90-Берковски и сие” СД – Сливен

II група – „Транспортна инфраструктура” с грамота:
„Гео-Кри“ ЕООД – Сливен

III група – „Енергийна инфраструктура” с плакет:
„Техномаш – Българска индустриална група“ АД – Нова Загора

III група – „Енергийна инфраструктура” с грамота:

„Ваяна“ ЕООД – Нова Загора
„Брико 80” ЕООД – Сливен

IV група – „Благоустройствена инфраструктура“ с плакет:

„Монолит“ ООД – Сливен

IV група – „Благоустройствена инфраструктура“ с грамота:

„Българска Хидростроителна Компания“ ООД – Сливен
„АК-СИ“ ЕООД – Сливен

V група – „Отделни видове СМР“

„Аерзетикс“ ООД – Нова Загора
По предложение на Техническата комисия на ОП на КСБ – Сливен, със специална награда тази година бе удостоена фирма „Гради” ЕООД „За най-много осигурени работни места в сферата на строителството в област Сливен“.

Ветераните от секция „Гражданско строителство” също почетоха Димитровден

Георги Сотиров

В уютната атмосфера на столичния ресторант „Форум” строителите ветерани от секция „Гражданско строителство” към НКСВ отпразнуваха Димитровден – празника на българските строители. В емоционалното си приветствие инж. Стоян Шатов, председател на секцията, направи преглед на изграденото през годините от членовете на структурата само в столицата – сградата на НДК, жилищните комплекси „Младост“, „Овча купел“, „Люлин“ и прочие. За своя високоинтелектуален и професионален труд мнозина от присъстващите са носители на редица държавни отличия. Сред тях е и големият български строител инж. Делчо Гюров, ръководил навремето изграждането на НДК.
Празника на секция „Гражданско строителство“ уважиха и първият зам.-председател на НКСВ инж. Виктор Шарков, председателят на секция „Строители воини“ ген. Борис Анакиев, приятели и колеги.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.11.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.