ОП на КБС – София, проведе семинар за приложението на BIM технологията

Гост-лектори от Русия представиха ползите от системата

Прочетена: 54

Емил Христов

„Времето на линейните структури вече приключва и който иска да върви напред и да е ефективен, трябва да умее да строи информационни модели чрез технологията BIM (Building Information Modeling)”. Това заяви Веселин Бойчев, автор и собственик на платформата ASIC, предназначена за създаване на информационни модели в проектното управление, по време на семинар на тема „BIM практики и приложения в строителството“, който беше организиран от Областното представителство на Камарата на строителите в България в София (ОП на КСБ – София). Домакин на събитието бе инж. Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ – София и член на Изпълнителното бюро (ИБ) и Управителния съвет (УС) на КСБ. Сред участниците бяха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, Руен Панчев, член на ИБ и УС на КСБ, Ренета Николова, главен редактор и прокурист на в. „Строител“, Борислав Брайков, прокурист на „Строителна квалификация“ ЕАД и представители на строителни компании.

Специално за конференцията пристигнаха водещите специалисти от Русия Владимир Талапов, главен експерт BIM в Министерството на строителството на Руската федерация, Валери Орлов, проектен мениджър на повече от 20 инвестиционно-строителни проекта, и Елена Кунавич, генерален директор в административна дирекция на „Група Компании Сетл Сити Санкт Петербург“.

„Целта на форума е да покаже ползите и перспективите на системата, както и конкретни практики, които доказват до каква степен построяването на общо информационно поле в инвестиционния проект може да го обърне от губещ в изключително печеливш“, сподели Веселин Бойчев. Той подчерта, че при използването на BIM има до 40% по-голяма ефективност. По думите му това е нова технологична платформа, която интегрира архитектура, проектиране и инженеринг. В основата си тя представлява набор от цялостната строителна информация в дигитален формат. Бойчев сподели, че процесът на проектиране на сградата може да се подобри значително със създаването на примерен триизмерен модел чрез BIM. Той заяви, че тази технология се изработва повече от 15 години. Първоначално проектът на системата е бил създаден в България, но след това е намерил реализация в Русия.

„Въвеждането на информационното моделиране е един неизбежен процес. Чрез технологията могат да се решават множество възникнали задачи. Получава се един модел, в който може да се види всеки етап от процеса на реализиране“, каза по време на презентацията си Владимир Талапов. Главният експерт от Министерството на строителството на Руската федерация допълни, че за BIM технологията важат три принципа. „На първо място е общият модел, което значи, че цялата информация трябва да бъде обобщена. Вторият принцип е на прагматизма, а именно да се моделира само това, което е нужно. Последната стъпка е свързана със съгласуването“, подчерта Талапов.

Гост-лекторите представиха резултати от работата на платформата ASIC 3.00 в десетки продукти в Санкт Петербург, а също така и добри практики в използването й от строителния бранш.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.12.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.