Отбелязаха Деня на конституцията и юриста

По традиция бяха отличени личности от правната общност

Прочетена: 1059

Емил Христов

„Устойчивостта на конституцията е белег за устойчиво развитие на една държава. Съвременна България има удивителен конституционен, емпиричен опит. След 1879 г., когато учредителното събрание заработва и приема Търновската конституция, идват по реда си Димитровската конституция от 1947 г., така наречената Живковска конституция от 1971 г. и настоящата Конституция на България от 1991 г.“ Това заяви служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков по време на честването на Деня на конституцията и юриста. Събитието се състоя в сградата на Съюза на юристите в България (СЮБ). На тържеството присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният зам.-министър на правосъдието Валери Тарандов, омбудсманът Мая Манолова, председателят на Нотариалната камара Димитър Танев, председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ралица Негенцова и видни представители на правната общност у нас.

„Търновската конституция озарява със своя прогресивен дух близо 7 десетилетия пътя на съвременна България. Безспорно е значението й още от края на XIX век, та чак до средата на XX век. Благодарение на нея страната ни се издига на равнището на най-развитите европейски демокрации, съизмерва се с тях и бива призната като европейска, демократична държава”, заяви в речта си проф. Герджиков.

Той обърна внимание и върху увеличаващата се неграмотност в страната. „В XXI век ние имаме стотици хиляди неграмотни и полуграмотни. В сега действащата конституция е казано в чл. 36, ал. 1 – изучаването и ползването на българския език е не само право, но и задължение. В чл. 53, ал. 2 е записано, че училищното обучение до 16 г. е задължително. Не е ли притеснителен фактът, че ежедневно, ежечасно се нарушава нашата конституция в тези текстове”, коментира още проф. Огнян Герджиков.

„Нека си дадем сметка, че в предходните конституции също имаше демократично звучащи текстове. Те обаче бяха витрина. Нека не допускаме сега действащата конституция да бъде в някои свои текстове една витрина, изпразнена от съдържание“, апелира проф. Герджиков.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че отстояването на основните принципи на правовата държава, на разделението на властите и на политическия плурализъм е условие за просперитет и за модерното съвременно развитие на страната ни. „На този празник ние се прекланяме пред делото и образа на всички онези големи български юристи, положили основите на съвременна България. Обръщам се и към Вас като пазители на истината и съзидатели на държавността, на идеите за демокрация и справедливо общество”, допълни още тя.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на юристите в България, че продължава традицията всяка година да бъде почитана законността като основа на българската държавност.

Тя подчерта, че в системата на съдебната власт има високообразовани и трудолюбиви, отдадени на правото и законността юристи.

„Всички те вършат професионално своята работа и са всеки ден на поста си. В България работят много магистрати, които носят с чест тежката тога и не допускат компромиси с правото, със закона и съвестта въпреки изкушенията на ежедневието и трудностите, пред които сме изправени всички ние. Прекланям се пред Вашата професия, пред Вашия опит и пред онова, което не е просто професия, а признание”, каза още Илияна Йотова.

„Денят на конституцията и юриста е ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които с приемането на Търновската конституция дават началото на конституционализма в България и въвеждат прогресивните принципи на разделението на властите, на законността и юридическото равенство на гражданите като основополагащи принципи в устройството на младата българска държава.“ Това заяви по време на тържественото събрание председателят на СЮБ Владислав Славов. Той допълни, че 16 април е определен за Деня на конституцията и професионалния празник на юриста по инициатива на Съюза.

„Както всяка година, на този ден правната общност се събира, за да изкаже своята синовна обич към предците, които преди 138 г. приеха Търновската конституция – едно от най-великите достижения на България. Ние адвокатите ще се борим и ще работим за това да бъде нашата дейност прозрачна, за да бъдем в отношенията си с другите правни организации на такова ниво, че да можем спокойно да кажем, че не се страхуваме от многообразието”, каза на свой ред председателят на ВАдС Ралица Негенцова.

Думата взе и председателят на Нотариалната камара Димитър Танев, който заяви, че

Съюзът на юристите в България и Нотариалната камара работят съвместно от години.

„Един от примерите за това взаимодействие е именно създаването на концепцията за законодателни промени относно противодействието на имотните измами. Радостен съм да съобщя, че тя постигна своя резултат, така че да се променят редица нормативни актове. Създадоха се правно-технически способи, които възпрепятстват до голяма степен този вид престъпност. Работихме и за намаляването на кражбите на фирми. Надяваме се, че това е един пример как не само с големи думи могат да се постигат големи резултати”, сподели Танев. Той допълни, че българската съдебна система е запазила достойнството си през всичките тези години.

„Нотариалната камара ще продължава да работи, така че да бъде в услуга на гражданите и обществото”, завърши той.

„Професията на юрис­та, независимо в коя сфера се осъществява – съдия, адвокат, нотариус, частен съдебен изпълнител, трябва да бъде уважавана и затова е нужно да работим за засилване на общественото доверие в нея. Това е една и от моите каузи“, сподели бившият правосъден министър Екатерина Захариева.

В края на церемонията по традиция бяха отличени 11 юристи.

Те получиха почетен знак от Съюза на юрис­ти­те в България за високи професионални постижения и принос към правосъдието. Сред наградените бяха Екатерина Захариева – министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2“, сега депутат в 44 Народно събрание, председателят на Нотариалната камара на Република България Димитър Танев, председателят на Административен съд София-град Радостин Рад­ков, Владимир Петров – зам.-председател на Камарата на следователите в България, Дария Проданова – зам.-председател на Върховен касационен съд и председател на Търговска колегия, Елиза Николова – президент на Професионалната асоциация на медиаторите в България, и други. Отличени бяха и журналисти, работили по материали със съдебна тематика.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.04.2017. Категория Законът, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.