Нормативни промени позволяват създаване на 27 регионални центъра за правни консултации

Финансирането е осигурено от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 г.

Прочетена: 1030

Емил Христов

Над 780 магистрати и съдебни служители са обучени по Програма BG 14 „Изграждане на капацитет и сътрудничество в областта на съдебната система” на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. Това заяви Далила Факирова, програмен мениджър и представител на Министерство на правосъдието по време на заключителна пресконференция, която се проведе в София. Гости на събитието бяха Филип Кранц, представител на Съвета на Европа, председателят на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева и експерти от съдебната, изпълнителната и законодателната власт.

„Програмата доведе до създаването на по-ефективно съдебно производство, подобряване на управлението на работата на съдилищата, както и повишаване на капацитета на съдебната власт за изпълнение на разпоредбите на Европейския съд по правата на човека и неговата съдебна практика”, каза Факирова.
Програма BG 14 е разделена на пет отделни направления.

Първото е „Повишаване на капацитета на съдебната система и обучение по европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи в Националния институт на правосъдието” и е с бюджет от 1,2 млн. евро. „Подкрепа на Висшия съдебен съвет, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система” е на стойност 785 хил. евро. Третото направление е „Укрепване на националните компенсаторни мерки за обезщетяване при твърдени нарушения на конвенцията за правата на човека и основните свободи на Съвета на Европа и капацитета за изпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека” – 750 хил. евро. „Подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ чрез въвеждане на пилотен проект за „Гореща линия за първична правна помощ” и регионални центрове за консултиране” е осъществен за 337 хил. евро. „Повишаване капацитета на служителите в ГД „Охрана” в съответствие с международните стандарти с цел постигане на по-ефективна съдебна система” е с общ бюджет от 217 хил. евро. Партньор по петте направления е Съветът на Европа.

„За реализирането на проекта се проведоха 15 регионални обучения, 10 централизирани, 4 обучения на кадри и един пилотен семинар. Направихме и дистанционен курс по различни аспекти на европейската конвенция за правата на човека”, сподели Далила Факирова. Тя допълни, че част от предвидените дейности на програмата са били насочени за повишаване на многостранното сътрудничество за гарантиране защита на човешките права. „Бяха проведени няколко работни посещения в Националната камара на Европейския съд за правата на човека и една среща в Норвегия. Създаде се и платформа за диалог между заинтересованите лица, които участват в прилагането и реализирането на защитата на правата на човека. Организирани бяха и два форума за правосъдие и права на човека с общо 191 участници. Също така беше създадена консолидирана база данни в областта на защита на човешките права”, подчерта Факирова. От нейните думи стана

още ясно, че е
създадена и онлайн платформа,

която събира информация за различните аспекти за правата на човека. „Тя е действаща и всеки има достъп до нея”, допълни Далила Факирова.

„Изключително сме доволни, че имахме възможността да изпълним този проект, защото правната помощ, изразяваща се в правни консултации, вече се поставя на едно изключително различно ниво”, сподели Елена Чернева. Тя представи пред участниците в пресконференцията 2 пилотни услуги – национален телефон за правна помощ и два изнесени центъра за консултиране на градовете Видин и Сливен. „Интересът на гражданите към тези услуги беше изключително висок. Всичко това доведе до необходимостта да направим така, че да предприемем законови промени, за да може

тези две пилотни услуги да станат устойчиви и да се прилагат в цялата страна. Те са факт
от 7 февруари тази година и вече имаме законовата възможност за създаване на регионални центрове за консултиране
към 27-те адвокатски колегии в страната”, завърши Чернева.

„Искам да ви поздравя за успешното стажуване на 10 български съдии и служители от съдебната система в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека. Тяхното посещение допринесе за намаляване на забавянето на делата в българската съдебна система. Надяваме се, че визитата ще послужи за пример на техните колеги и ще помогне да се намалят забавянията в работата по делата, да се подобри качеството на българското съдопроизводство, за да отговаря то на изискванията за справедливост и независимост”, каза на свой ред Филип Кранц. Той допълни, че от Съвета на Европа имат готовност да продължат да подкрепят проекта.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.05.2017. Категория Законът, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *