Експерти дискутираха нуждата от промени в ГПК

Прочетена: 1478

Емил Христов

„Навършиха се 10 години от приемането на новия Граждански процесуален кодекс (ГПК). Достатъчно дълго време, в което го изучавахме и тълкувахме. В Съюза на юристите в България (СЮБ) решихме, че е крайно време да видим има ли потребност от промени.“ Това заяви Йосиф Герон, зам.-председател на СЮБ, по време на експертна кръгла маса на тема: „10 години ГПК – има ли нужда от съществени промени?“. Организатор на форума беше Съюзът на юристите в България в партньорство с Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието и Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“. В дискусията взеха участие председателите на СЮБ Владислав Славов, на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев. Специален гост беше омбудсманът на Република България Мая Манолова.

„Ние от Съюза на юри­стите в България от 2 години апелираме за дискусия по темата в нашия сайт. Търсихме и различни други начини да съберем предложения от колеги. Истината е, че всички коментираме по коридорите на съдебните палати, пишем от време на време по някоя друга статия, но нещата винаги стигат само до там”, допълни Йосиф Герон. Той каза още, че

Гражданският процесуален кодекс е може би най-сложният нормативен акт в България

и го определи като жив организъм. Според Герон изменението на един текст ще рефлектира поне върху още 5 части от него. „Заради това целта ни е да се направи един цялостен анализ, а не промени на парче. Цялостният анализ ще доведе до действителни резултати”, подчерта зам.-председателят на СЮБ.

„Съюзът на юристите създаде специален интернет портал. В него събрахме мнения от колегите, които имаха предложения за изменение на ГПК. Благодарение на обратната връзка концентрирахме нещата и в рамките на два месеца изпратихме тезиси до всички участници в кръглата маса – до организациите и органите, които представляват”, заяви пред гостите на събитието Владислав Славов. Той допълни, че това не е първата подобна среща по темата, като изрази надежда, че тези инициативи ще доведат до началото на промени в ГПК.

„Имаме идеята да направим и една среща с Министерството на правосъдието, за да има активно участие и от тяхна страна”, каза още председателят на СЮБ.

Славов информира експертите на кръглата маса, че СЮБ е получил одобрение за изпълнението на дигитален проект с европейско финансиране. „Идеята е въвеждането на система, която да дава възможност на всеки един практикуващ юрист по-бързо и лесно да стига до информация за практиката на европейските съдилища, а и до националните законодателства на отделните държави, във връзка с прилагането на европейско право. Искрено се надявам, че ще успеем да проведем успешно този проект и в най-скоро време тази система ще бъде внедрена”, каза още той.

„Една от целите на кръглата маса е да формира общественото настроение, необходими ли са или не промени в ГПК. Виждаме, че в обществото витаят всякакви предложения за различни текстове на Гражданския процесуален кодекс. Понякога те се правят от хора, които не са вещи по темата, и заради това искахме да съберем специалисти, които имат професионално, експертно мнение и работят с тази материя”, завърши Славов.

„Ние сме за съдебна реформа и работим усилено за нея. Но не реформа като самоцел, а за промени, които ще доведат до предвидимост в правораздаването и до
възвръщане на усещането за справедливост у гражданите от прилагането на ГПК“, заяви Ралица Негенцова, председател на ВАдвС пред участниците във форума. Тя подчерта, че адвокатите са всеки ден в съдебната зала и знаят къде са слабите места в нормативния акт. „Затова поехме инициатива и предложихме на един от предишните екипи на Министерството на правосъдието нашето виждане за промени в ГПК, които обаче не стигнаха до пленарна зала”, допълни Негенцова. Тя коментира още, че евентуалните бъдещи промени в Кодекса трябва да са съобразени с интересите на гражданите, да ги защитават.

„Камарата на частните съдебни изпълнители винаги е изхождала от принципа, че във всеки процес има две страни и трябва да се търси балансът между тях. По отношение на законодателни предложения за изменения от години предлагаме такива. Новият ГПК като цяло много подобри процеса”, заяви на свой ред Георги Дичев, председател на КЧСИ. Той допълни, че няма как една съдебна система да е идеална, ако някой от законите не е работещ и не изпълнява правилно функциите си. От думите му стана ясно, че докато е действал старият ГПК, България е била многократно осъждана от Европейския съд по правата на човека. „Последните 2 години Министерството на правосъдието свърши много работа по Проекта на Закон за допълнение на Гражданския процесуален кодекс, който беше приет от правителството. Той е изключително добър и само трябва да се надгради”, каза той. Дичев даде и предложение за две промени в ГПК. „По отношение на разноските специално за юрисконсултите – нашето становище официално сме го обявявали многократно. Според нас тези такси изобщо трябва да отпаднат”, подчерта председателят на КЧСИ. Другото изменение е свързано със спирането на изпълнението на дадено решение.

„Действително има проблем по тази тема. В масовия случай длъжниците не оспорват решението. Може би трябва да се предвиди по-засилена защита в този аспект”, допълни Дичев.
„Близо 10 години нов ГПК си е един достатъчно дълъг и сериозен срок, и то за такъв важен нормативен акт”, каза на свой ред омбудсманът на България Мая Манолова и запозна гостите на форума с визията си относно предложените промени.

След обстойното обсъждане на позитивите и негативите на десетгодишното прилагане на ГПК
експертната кръгла маса прие заключителен документ с предложения,
насочени към усъвършенстването на Кодекса.

Сред по-съществените идеи са тези за определяне и подлагане на контрол на сроковете за доклад по чл. 146 ГПК, за преодоляване на забавянето на делата. Предлага се да се преосмислят основанията за допустимост при касационното обжалване, да се прераз­гледа основно въпросът с преклузиите, като се търси действителен баланс между защитата на правата на страните и търсенето на обективната истина. Експертите се обединиха около позицията, че е необходимо да се намалят изискванията за аргументирано оборване на изводите на първоначалната експертиза, както и че трябва да се регламентира детайлно призоваването в съда чрез „залепване” на призовките.

Участниците във форума отправиха и предложение към министъра на правосъдието да сформира работна група по изменение и допълнение на ГПК, като изразяват готовност за експертно участие. Идеите за промени ще бъдат предоставени на Министерството на правосъдието от организатора – СЮБ, съгласувано с останалите съорганизатори.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.05.2017. Категория Законът, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.