Рамковата стратегия Smart City Wien превръща Виена в иновативен град

Концепцията e новата визитна картичка на австрийската столица

Прочетена: 531

В четири поредни броя вестник „Строител“ ще Ви представи добрите строителни и инвестиционни практики във Виена. Община Виена и Eurocomm PR Wien поканиха в. „Строител“ като най-авторитетното издание в строителния бранш в столицата на Австрия, за да отрази постиженията и развитието на града. В миналия брой Ви запознахме с амбициозния проект „Град край езерото“. В този ще обърнем внимание на стратегията Smart City Wien, която е в основата на бъдещето развитие на австрийската столица. На страниците ще прочетете още как местната власт във Виена реновира и въвежда мерки за енергийна ефективност на сградния си фонд и как градът се преобразява за Коледа.

 

 

Мирослав Еленков,
Виена

001 Изменението на климата и драстичният недостиг на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, са най-големите глобални предизвикателства за следващите десетилетия. Те бележат и бъдещия облик на градовете. Преминаването към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в градовете е най-голямото предизвикателство. Използването на изкопаеми горива е причина за 75% от глобалните емисии на CO2 в момента. Този факт неимоверно ще доведе до увеличаване на търсенето на енергия от ВЕИ, ще повиши необходимостта от изгодни и едновременно с това енергоефективни жилища, както и нуждата от надеждни транспортни концепции. Всичко това кара все повече кметове на различни градове по света да се замислят как да направят района, който управляват, по-устойчив на тези предизвикателства.
През март 2011 г. градоначалникът на Виена дава старт на стратегията Smart City Wien. Проектът обединява всички области на знанието, като целта е да се надградят силните страни на града. Платформата обхваща шест теми – развитие на населението, опазване на околната среда, електронна администрация, икономика, енергетика и мобилност.
Стратегията трябва да бъде изпълнена през 2050 г., тъй като необходимите промени в областта на енергетиката, мобилността или строителството не могат да се случат за кратко време.
006 Според Памела Мюлман, която е част от екипа, ангажиран с разработването и осъществяването на стратегията, пред Виена стоят още много предизвикателства, но пътят, който са си поставили, е ясен – да се намали драстично консумацията на ресурси. „В същото време градът има намерение да продължи да предлага висок стандарт на всички жители и посетители. Ние може да изпълним заложените цели, ако в бъдеще използваме иновации във всички сфери, дори повече, отколкото сега“, заяви пред в. „Строител“ Памела Мюлман.
Според нея успехът на Smart City Wien зависи от доброто сътрудничество между всички участници в процеса. „Рамковата стратегия дава възможност да се съсредоточим върху конкретни задачи и области на действие. Чрез тясно сътрудничество и добро планиране на работата ние се стремим към реализирането на още по-амбициозни цели и иновативни идеи. Поради тези причини мога да кажа, че концепцията Smart city Wien се превръща в новата визитна картичка на Виена“, сподели още Мюлман.
003 Инициативата включва много ключови области на градския живот. Тя се стреми да обеди частни и общински предприятия, учени и бизнесмени. Това е отражение на мотото „Нека намерим интелигентни решения за сложни проблеми“.
Градът се радва на много добра стартова позиция за постигането на целите на стратегията. Австрийската столица се различава от други метрополии заради доброто си представяне в редица области – жилищна инфраструктура, публичен транспорт, разделно събиране на отпадъци, образование и не на последно място обширните зелени пространства.

 

 

 

Каква трябва да бъде Виена през 2050 г.?

Град на съвместно вземане на решения и социална справедливост
В съответствие с тази цел Виена през 2050 г. ще е още по-приятно място за живеене. Тя ще е отворен град за всички, без значение колко време са живели тук.
Град на зелени площи и енергия от  възобновяеми източници
Виена не е известна само с доброто качество на въздуха, културното наследство от миналото, живата сцена на изкуствата и качеството на живот, но също така и с просторните зони за отдих и зелените площи за развлечения. До тези места, както и до всяка друга точка в града, може да се стигне както с изпитани във времето, така и с иновативни средства за транспорт. Управлението на трафика запазва ресурсите и спазва публичното пространство.
Един град на равни възможности за всички поколения
Интелигенти мрежи и полезни информационни системи улесняват комуникацията. Ново развитие в областта на архитектурата, дизайна и устойчивостта, както и многоаспектни квартали определят градския живот. Богатата гама от местни възможности за доставка и достатъчно свобода на действие за градския дизайн също допринасят за осигуряване на равни възможности за всички поколения, а оттам и на по-добър живот за всички. Благодарение на отлични учебни заведения Виена се е утвърдила като централната европейска столица на научните изследвания. Постоянният обмен на знания и научни открития с международни научни институции се е превърнал в установена традиция.
Град за младите хора от цял свят
Благоприятните условия за икономическа политика и авангардните технологии създават разнообразен пейзаж на заетостта с достатъчен брой работни места, които са силно съвместими със семейния живот и децата. В международен план Виена се счита за лидер в продукти и услуги, свързани с енергетиката, мобилността, устойчивостта и здравето. Тези активи привличат млади хора от цял свят, които намират възможности за пълноценен и щастлив живот във Виена.

Целия материал можете да видите тук на стр. 32

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.12.2016. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *