Стефани Кутас – за живота с изкуство

Прочетена: 19

Елица Илчева

Една от най-търсените съвременни дизайнерки – французойката Стефани Кутас (Stephanie Coutas), е израснала в Хонконг, където покрай живописната среда, погълната от микс от култури, е получила сериозен творчески заряд. Кариерата си започнала в модната индустрия, но през 2005 г. създала студиото „1001 къщи“, което се занимава с интериор. Днес красивата дама оформя вътрешните пространства на мезонети, апартаменти, хотели, ресторанти, създава сложни, многопластови, богати проекти. Всеки от тях се отличава с любов към нещата, занаятчийска работа, скъпи материали и съвременно изкуство.

„В дизайна приемам за абсолютен гения на Елин Грей, за мен тя е ненадминат майстор на модерността. Харесвам и Марсилия Вандерс, възхищавам се на Заха Хадид, която вкарва смело архитектурните форми в дизайна. Искам да забележите, че проектите премиум клас винаги се характеризират с наличието на уникати – неща за индивидуално производство“, споделя веруюто си французойката.

Днес ви представяме личния й апартамент в Париж, както и някои нейни съвети за начинаещи колекционери. Тя живее в 16-и район, чудесно място, тихо и зелено, на пет минути пеша от Айфеловата кула и на десет от известната с бутиците си ул. „Монтен“.

Сградата, построена в края на XIX век, е с типична парижка архитектура. Прекрасен образец на османовския стил, създаден по времето на Наполеон III – радва с високи тавани, големи прозорци, плътни и ажурни парапети на терасите.

Домът е разделен пространствено с ламперия от абанос, в която са монтирани рафтове от бронз по дизайн на Стефани. Масата в салона е уникат от Galerie Chahan, а край нея е скулптурата „Падение“ от Wilke. Стопанката на дома е обединила хола с преддверието чрез импровизирана отворена стена. На нея странно, на пръв поглед, са съчетани модерна творба от Юбер от галерия Art Medioni и портрет на Махатма Ганди, купен от Galerie des Lices.

„Най-важното за колекционера е, че се влюбва в произведенията на изкуството, които придобива. И не възникват въпроси къде и как да ги поставите, защото ви радват независимо от мястото. Изкуството в една къща е много интимна тема. Ценността на една картина или скулптура не се определя от паричната й стойност, а от вашето отношение към нея. Въпреки че не споря, приятно ми е да знам, че съм направила печеливша инвестиция. Моята колекция до голяма степен определя имиджа на този апартамент“, споделя дизайнерката.
Разбира се, планировката в жилището е изцяло променена, за да се адаптира към съвременните изисквания за комфорт. Кухнята е преместена така, че да се окаже в съседство с трапезарията, създадена е баня за гости и две отделни за стопаните. И, разбира се, има гардероби за всяка спалня.

Входната врата е ненадминат уникат, изработен по дизайн на Кутас, и цялостно облечена в седеф. Отварянето на хола към дневната осигурява перспектива – още от входа са видими и полилеят, и… съседското имение, където днес се помещава музеят на Бакара. Въпреки своята тържественост интериорът е доста приятелски настроен. Сериозните неща вътре се свързват със забавни, а много уют и светлинна среда създава текстилът.

Една от отправните точки в дизайна на жилището е полилей, който дизайнерката проектирала за Baccarat. Още докато го работила, си представяла как ще изглежда таванът над него. Мраморната маса пък е пиедестал за модерна синя скулптура. Покритието на пода е от масивен дъб. В облицовките, използвани в този апартамент, акцентите са бронз, платина, дърво с лъскав лак и специална кожа. „Обожавам текстила, той прави дома по-топъл. Много обичам да се комбинират кадифе с кожа, да обвивам повърхността на мебелите с велур или набук. Харесват ми още седеф, мрамор и изобщо всички камъни, които могат да се намерят в природата. С нетърпение очаквам да работя с тях, защото всеки път се получава непредсказуем резултат“, споделя още Кутас.

Два големи „задраскани“ с кръв портрета правят впечатление в хола. Авторът им е художник, който работи под псевдонима The Kid. „Той е млад, един от моите любими. Страхотен, талантлив работохолик“, хвали го красивата французойка. Когато оформяла апартамента, му казала, че има картбланш да твори. И след известно време той донесъл двете гигантски платна с червени кръстове върху тях. „Така ми харесаха, че веднага измислих за тях стена с подсветка, която създава преливащ ефект.

Изкуство има и в трапезарията, където на стените има две творби на белгиеца Беланже, както и снимка на китайския художник Лю Болин. Той стана известен с „изчезващите“ автопортрети на фона на известни забележителности. Полилеят тук е на Магдалена Лангле и от Galerie Negropontes.

В огледалната стена е монтиран екран, показващ дигитална акула от Moving Design. Масата е с мраморен плот с ярък дизайн и основа от полиран месинг и бронз. Столовете са на Minotti.

В спалнята цяла стена е облепена с релефни панели, обвити с набук. До прозореца има творба на френски художник от 1970 г. Покривалото пък е на Adler. Пердетата са тъкани на Pierre Frey и Loro Piana.

„Когато планирате интериор, където ще се експонират произведения на изкуството, оставяйте стените свободни, не ги задръствайте с мебели. Аз например имам проблем с моята любов към изкуството в едър формат, крайно недостатъчни са ми чистите сектори“, съветва Стефани. Тя твърди, че трябва да се спазва правилото – едно платно на стената, но ако картините са серия, те могат да бъдат и две, и три. Като покритие за стените французойката препоръчва топли нюанси на бялото, защото не влизат в сблъсък с много бои.

Истинско произведение на изкуството в този парижки апартамент е и малкият салон. С разтегателен диван Minott , тапет на Phillip Jeffries и творба на Комб. Няма сблъсък на разкоша и с геометричната скулптура на стоманен пиедестал. Плочите на пода в хола са от бял опал с инкрустации от месинг и черен мрамор. Характерни са вградени шкафове с фасади, облечени в кожа, и бронзови дръжки по дизайн на стопанката.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.02.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.