Красивият Лайпциг или саксонският център на печата

Прочетена: 122

Светослав Загорски

Има сравнително малко градове, които излизат извън своите географски граници и оказват влияние върху почти всички точки на света. Едни са свързани с политиката и военното дело, а такива като Лайпциг – и с културата. Той винаги е заемал централно място в европейския търговски и културен живот и това си личи и днес.

Лайпциг е най-големият град във федерална провинция Саксония в Германия и много от историческите сгради в центъра му, както и уникалната система от галерии и дворове са построени от търговци. От векове е свързан и с образованието. Университетът в Лайпциг е създаден през 1409 г. и е вторият най-стар в Германия.

За милионите немци свещено място днес е историческата църква „Свети Николай“. Тя бе началната точка на мирните демонстрации срещу комунизма, които доведоха до обединението на Германия.
Лайпциг е прочут също с полиграфическите си комбинати, които са 40 на брой. В тях се печат книги, атласи, календари на различни езици. Именно тук започва да се издава първият ежедневник в света. В Лайпциг Иван Богоров прави и първия български вестник „Български орел“.

Градът е енигматично място и за почитателите на музиката. Известните композитори Йохан Себастиан Бах и Феликс Менделсон са само пример за влиянието на това място върху световната култура. Тук е

единственият дом на Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди,

който е запазен и днес е превърнат в музей. Изложени са мебелите, предметите и документите, които е използвал самият композитор. В Лайпциг той основава първата в Германия консерватория. В този град Шилер написва една от версиите на Одата на радостта, а по-късно Бетовен създава музиката.

Лайпциг е разположен на мястото, където се сливат реките Парте, Ваис Елстер и Плейс. Масовото заселване на днешния град започва официално през VII – IX в. Упоменаван за първи път през 1015 г. и основан през 1165 г., сега Лайпциг е сред петдесетте най-големи селища в ЕС по брой на населението.

Известен е от XI в. като Урбс Либци. През XII в. е германско търговско селище, през следващите 3 века е един от главните центрове на Саксония, а през XIV в. става имперски град.  Съвсем логично е нашата разходка из Лайпциг да тръгне от историческите сгради. Германия е люлка на протестантството, затова не е изненадващо, че тук има много църкви, от чиито амвони водачите на новото движение са проповядвали своите идеи. Най-известната в е

„Томаскирхе“,

в която с проповедта на Петдесетница през 1539 г. Мартин Лутер обявява навлизането на протестантството в Лайпциг. В нея в продължение на 27 години до 1750 г. работи като хормайстор и музикален директор Йохан Себастиан Бах. Някои от най-прочутите си кантати той написва за хора на тази църква, съществуващ още от XIII в. Пак оттогава датира и постройката, която първоначално е била манастир.

Друга сграда, свързана с историята на града, а и на цяла Европа, е Паметникът на битката на народите. Той е издигнат в чест на най-голямото сражение по време на Наполеоновите войни. Паметникът е най-големият в Европа. Битката е била водена пред вратите на Лайпциг в периода 16 – 19 октомври 1813 г. Френският император Наполеон Бонапарт претърпява поражение от обединените сили на Шестата коалиция, включваща Англия, Русия, Австрия, Прусия, Швеция и няколко малки държави. В непосредствена близост до паметника се намира камъкът на Наполеон.

На това място на 18 октомври 1813 г. той разполага своя щаб.

Криптата в

Паметника на битката на народите

заема средата на залата и е символичен гроб на над 120 хил. души, загинали в сраженията. В тяхна почит е направена тежка бронзова плоча, която има формата на венец и е заобиколена от каменните статуи на осем бойци. Историческият център на Лайпциг не е голям, но не може да се разгледа за 1 – 2 часа, защото съдържа много забележителности. Онова, което прави впечатление, когато човек се разхожда из него е, че старите фасади на сградите са запазени, а отзад, откъм вътрешните дворове се пристрояват модерните офиси от стъкло и бетон на различни фирми. По този начин ценната история се съхранява, без да се пречи на развитието на града. Изключение прави само гарата, която доскоро беше най-голямата в Европа със своите 24 коловоза.

Внушителната ренесансова постройка на Старата община, която е запазена, е вдигната за девет месеца през 1556 г. от самия кмет на града, който бил и строителен майстор – Йеронимус Лотер. Тя и досега се смята за една от най-красивите общини в Германия. Вътре има музей, представящ историята на града от XII в. до днес.

До нея се намира
Кьонигс Хауз

– приемната на града, в която е отсядал Август Силни, княз на Саксония и крал на Полша, а също така и Петър I на връщане от Холандия, където работел като дърводелец в корабостроителниците.

Тук е и старата търговска борса, построена още през 1677 г. В нея са се подписвали договорите по време на панаира. Отпред е паметникът на младия Гьоте с книга в ръка и лика на двете приятелки, които е имал в Лайпциг – Елза, дъщеря на професор по изобразително изкуство, която била „за духа“, и Кетчен, дъщеря на кръчмар, която била „за сърцето“. Той гледа към Ауербахс Келер, който се намира срещу него – от другата страна на улицата. Гьоте обичал да отсяда в старата гостилница и точно нея описва в сцена от „Фауст“, озаглавена „Ауербахс Келер“.

Кофе Баум пък е най-старата, все още работеща кафетерия в Европа и едновременно с това ресторант. Тя никога не е затваряла врати и сега функционира и като музей, документиращ историята на пословичната любов на саксонците към ароматната напитка. Още щом се озовете вътре, Ви грабва завладяващият мирис на кафе, чай, канела и други екзотични подправки. На първия етаж се намира музеят с над 500 експоната, свързани с кафето – мелнички, кафеварки, сервизи, метални кутии.

За любителите на по-традиционното е
площад „Маркет“,

на който са разположени множество барове и ресторанти, всеки със свой собствен чар, макар че през лятото голяма част от тях са домакини на най-различни прояви на открито.

Всяка година през октомври тук се провежда комедийният фестивал Лахмесе, който привлича комедианти не само от Германия, но и от цяла Европа. С течение на годините той се превърна в най-големия от своя вид на Стария континент. Кулата Панорама пък е най-високата сграда в Лайпциг, има ресторант и наблюдателна площадка на върха.

Не бива да се пропуска и Музеят на изящното изкуство, дори само заради сградата. През 2004 г. той беше преместен в ултрамодерен, наподобяващ куб комплекс, построен на оригиналното му място отпреди войната, разрушен от бомбите на Коалицията. В него са показани над 2700 картини от немското Средновековие до съвременното американско изкуство.
Форум за по-скорошната история е музей, който представя историята на ГДР и на падането на Берлинската стена. Намира се на Grimmaische 6.

Край Лайпциг има няколко езера, които в миналото са били открити мини, а сега са превърнати в места за забавление. Можете да прекарате деня на плажа, да карате кану или да ловите риба.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.02.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.