Искате иновация над дивана – опънете си таван

Прочетена: 75

Елица Илчева

В миналия брой Ви разказахме как, докато проектирала полилей за марката Baccarat, парижката дизайнерка Стефани Кутас си представила и тавана над него. Така и се подсетихме да вдигнем поглед нагоре и да се огледаме за последните модни решения в този елемент от интериора. Защото, каквото и да си говорим, пространството не може да изглежда съвършено, ако над масата и дивана не всичко е идеално. В същото време един-единствен таван е достатъчен, за да превърне помещението в уникат. А съвременните технологии предоставят невероятни възможности за това. Наред с широко разпространените в последните десетилетия на миналия век окачени конструкции още от 80-те съществува и опънатият таван, но незнайно поради каква причина има по-малка популярност. Едва в последните години той си пробива път като иновация, която вече влиза в портфолиата на най-изтъкнатите архитекти и дизайнери за всяко прекрасно съвременно решение. Предимствата му в модерния интериор наистина са безспорни.

Той позволява да се създаде уникален дизайн и да се постигнат интересни интериорни ефекти, които са невъзможни при други системи. Може да се избира сред богата селекция от цветове, текстури и ефекти. Така с лекота може да се създадат модерен стил и отлична визия, които напълно да отговарят на всички изисквания и желания.

А особено 3D продуктите осигуряват изключителен 3D оцветен ефект чрез използването на светлината, получена чрез LED, което е вплетено в материала. И още нещо – като 3D продуктите могат да бъдат използвани за акустични решения, включвайки в себе си специално адаптиран звукоабсорбатор.

Благодарение на т.нар. харпунна система и специални профили платното, което може да е PVC или текстил, се опъва лесно, чисто и безпроблемно. Необходимо е единствено предварително нагряване на въздуха до температура от 60 – 65 градуса. Таванът придобива окончателен завършен вид, след като помещението изстине до обичайните температури. Минималното снижаване при PVC е 3 см, а при текстил – 1 см. Профилите, които остават скрити, се монтират по всички стени, където опънатият таван завършва.

Най-старата, позната от 45 години марка, е френската Barrisol. След нея се появяват и други фабрики, които работят по подобна технология. В класическия си вариант платното е разработено на базата на поливинилхлорид. То е подходящо за всички помещения, дори за екстремните условия на парната баня. Казват, че не се деформира дори при +50 градуса. Дължината му е неограничена, а широчината варира между 1,5 и 2,7 м. Затова в някои случаи се налага съединяване, което остава незабележимо за окото. За по-взискателните може да се комбинира с гипсокартон. За да не провисне, платното не бива да заема повече от 50 кв. м. Цветовете и ефектите са многообразни – лак с огледален финиш, мат, сатен, металик, велур. Матът имитира перфектно шпаклован и боядисан таван. Сатенът изглежда по-гладък и по-скоро имитира гипсокартон. Полуогледалните платна дължат ефекта си на гланцирания лак и придават обем на пространството. Съществуват имитации на различни видове материали – дървесина, мрамор, велур, метал. За създаването на тези с принтове се използват снимки. Получават се всевъзможни ефекти – на звездно небе, космос, градски пейзаж, гора, на всичко, което фантазията допуска… Принтовете се избират по каталог или се изработват по собствена снимка с определена резолюция.

Швейцария пък е известна с текстилните опънати тавани, появили се през 1998 г. Те са с микрофибърни нишки, покрити с огнеупорен полиуретан. Материята е с лек рипсен релеф, който обаче не личи, когато върху него се принтира. Издържат на наводнение, имат дълъг живот, монтират се бързо.

Предимство е, че таванът над опънатото платно и от текстил, и от PVC не трябва да бъде идеално шпаклован. Така се скриват неравностите и дефектите. Единствено при транслуцентните таванът трябва да е бял, за да прозира добре светлината. И не на последно място важно е, че опънатите тавани се поставят без проблем след завършване на ремонта и дори във вече обзаведено жилище, защото монтажът е чист, не се вдига и прах. Платната са устойчиви на влага, не позволяват да се образуват конденз и мухъл. Производителите не скриват гордостта си, че на квадратен метър могат да се задържат стотина литра вода. Така че течът от горния етаж ще остави у Вас само неприятно нервно усещане, но не и следи.

Поддържането също е много лесно. Само при голямо замърсяване в кухни или заведения е достатъчно таванът да се забърше с влажна кърпа или гюдерия. Ако трябва да смените цвета, просто се сменява платното.

Местата за осветителни тела се определят още при проектирането. За различните видове се предлагат специални конзоли. Този тип тавани са още един начин за борбата с бактериите, влагата и з амърсителите. Освен това се прилагат успешно в помещения с различно предназначение – жилища, магазини, заведения, хотели, болници, лекарски и стоматологични кабинети и т.н.

Първите опънати тавани на българския пазар присъстват от няма 10 години. Отначало са възприемани като елитен тип. Но с течение на времето асортиментът на материалите започва да се разширява и съответно цените падат. Специалистите твърдят, че в настоящия момент всеки може да си опъне таван.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.02.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.