Лиеж – Градът на инспектор Мегре

Прочетена: 152

Светослав Загорски

За любителите на пътешествията с автомобил из Европа има ключови маршрути и градове. Такъв е белгийският Лиеж. Той е на кръстопът от няколко магистрали, като основната е от Германия към Белгия и Холандия. Съвсем близо е до немските Аахен и Трир, до холандския Маастрихт. От Лиеж влизате бързо и във Франция.

Но градът съвсем не е само разпределителен център. Той е красива архитектурна приказка и в същото време е най-известен с прословутата лиежка стомана и… легендарния криминален комисар инспектор Мегре.

Следователят е рожба на Жорж Сименон, който е родом от Лиеж. На улица Leopold 24 се намира родният дом на писателя, а в квартала Outremeuse са къщите на детството и младостта му. Тук започва кариерата си и като журналист с псевдонима Жорж Сим. Под пешеходния мост на кей „Дьо Гол” е привързвал лодката си, а от там се открива гледка и към моста, чието име носи първата му книга – Au Pont des Arches.

Центърът по туризъм в Лиеж предлага специален маршрут, замислен като полицейско разследване, за да Ви запознае с живота на Жорж Сименон. Но и сами можете да включите някои от пунктовете в разходката си из града. В кметството ще откриете възпоменателна плочка на отдалия живота си за Лиеж герой от книгите на Сименон – полицай Арнолд Мегре, а пред входа на паважа

стои малка метална плочка с
гравирана лула в негова чест.

От нея ще се върнем обратно в днешната реалност. Лиеж е град в Белгия, който е разположен на река Мьоза и е център на едноименната провинция. Днес той е третият по големина в Белгия. Неговият девиз е „Лиеж – пламенният град!“ (Liége- la ville ardente!) и се смята за един от най-франкофонските в Белгия. Намира се във френскоезичния регион Валония, на който Лиеж е бил индустриалният гръбнак допреди няколко десетилетия. Славата си дължи на производството на стомана, което го превръща в един от най-важните центрове на този продукт в Европа – индустриалният комплекс „Сераинг“ е най-големият в света.

Интерес за туристите представлява и модернистичната гара Лиеж-Гиймен, реновирана по проект на испанския архитект Сантяго Калатрава.
Като се има предвид местоположението на града, то напълно нормално е историята му да започва хилядолетия назад във времето. Има данни, че териториите му са били населявани още от древността. Археологически разкопки показват, че тук е имало селище още преди 2 хил. г. пр.Хр. Първото споменаване на Лиеж датира от 558 г. под латинското име Викус Леудикус. Няколко века по-късно селището става столица на Лиежкото епископство, подчинена територия на Свещената римска империя, което просъществувало от 985 г. до 1794 г. През Средните векове Лиеж е един от големите интелектуални и духовни центрове в Европа.

През XIV в. тук се формира
уникална политическа система,

при която всичките 32 търговски гилдии в града участват в упражняването на политически контрол над местното правителство. Всеки човек, вписан в регистъра на някоя от гилдиите, можел да участва в гласуването, като гласовете били равни – така се създава най-демократичната политическа система, която страните от Ниската земя са имали дотогава. Скоро тя е възприета и в Утрехт. През XIX в. Лиеж става един от първите градове в Европа, в които започва индустриалната революция.

Той е успял да съхрани чудесни сгради и квартали от Средновековието. Сред основните забележителности са площадът „Сен Ламбер” и Дворецът на принцовете епископи. Интерес представляват общината и сградите около централния площад. Лиеж притежава прекрасни дворци и паркове, които радват посетителите и са гордост за местните жители.
Гостите могат да се запознаят с внушителните готически сгради, като катедралата „Сен Ламбер”, която е била напълно разрушена в началото на XIX в. В момента на нейно място са поставени специални метални колони и скица с точното й разположение. Когато сте пред останките от катедралата, обърнете внимание на Лъвския фонтан и на статуята на Мария с младенеца най-отгоре – изработена е от Жан дел Кул. Те са съвсем наблизо.

Сред забележителните сгради е кметството. Представлява елегантна класическа постройка, построена през 1714 г. Сградата е в розово-лилав цвят, поради което местните хора я наричат La Violette.

Наблизо е и
готическият дворец от XVI в.

Днес тук се помещават местното правителство и съдебната палата.

За символ на Лиеж се смята конструкцията „Льо перон“. Намира се в центъра на пазарния площад над фонтана, който служи за негова опора. Хиляди туристи посещават и 400-те стъпала „Монтан де Буйрен“, водещи към Цитаделата. От върха се разкрива прекрасна гледка – от покривите на двореца до древните наблюдателни кули.

Разходката Ви из Лиеж трябва да включи още няколко исторически сгради. Такава е Куртиус Палас – внушително 8-етажно здание от началото на XVII в., което е служило за магазин на богат търговец на оръжия. Голям е интересът и към хотел „Хайм де Бомал”. Той е бил официална сграда по време на френското управление. На два пъти го е посещавал самият Наполеон.

В Лиеж има интересни и нетрадиционни музеи. Такъв е Музеят на Чанчес. Той е свързан със съществуването на
легендарната кукла Чанчес,

която излиза от земята през 760 г. и е отгледана само с местното питие Пеке. В музея има множество картини, сувенири, магнити и всякакви вещи с образа на Чанчес.
Тези, които са тук през август, не трябва да пропускат Фолклорния фестивал. Той е на Голяма Богородица – 15 август.

Любимо място на местните, а и на хилядите туристи е и Неделният пазар Ла Бат. Той се провежда всеки последен ден от седмицата от 8.30 до 14.30 ч. на река Мьоза.

Интересни места има и извън центъра на Лиеж. Отидете до предградието Флемал, в което ще видите останки от праисторическо селище и възстановки на древните дейности. Там можете да пробвате да направите съд от глина.

Интересен е и хълмът Бюрен, който местните наричат планина, но всъщност е изкуствен насип. Той разполага с тераса, от която се открива панорама към целия град.

Релаксирайки от дългата разходка, непременно опитайте известния плодов джин Пеке, който се пие като аперитив. Сред местните специалитети, предлагани по заведенията, са печената бяла наденица Буден, салата със зелен фасул, бекон, картофи и яйце, която се сервира топла, или цикория с бекон. А накрая за десерт хапнете палачинки от елда или оризов пудинг.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.03.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *