Викторианската баня – хитът на 2017-а

Прочетена: 125

Елица Илчева

„Мий си ръцете често, краката рядко, главата никога“. Това е популярна английска мъдрост от XVI в. В следващия XVII в. кралица Елизабет се къпела неизменно по веднъж на всеки месец, „независимо дали е нужно или не“, както гласи един известен цитат. През 1653 г. хронистът Джон Ивлин записва в дневника си решение да мие косата си веднъж годишно. Само след 200 години, по времето на кралица Виктория – дълъг период на просперитет за британския народ (управлявала е от 1837 г. до смъртта си на 22 януари 1901 г.), вече говорим за истинско разточителство с превръщането на банята в пълноправно помещение на дома, наситено с пищност и богата орнаментика. Защо Ви разказваме това ли? Защото в настоящата 2017 година се забелязва трайно настаняване на викторианския стил в обзавеждането на тази стая от дома, която дълги години беше натиквана до килера.

Викторианският стил често бива описван като разточителен и луксозен и е факт, че е точно обратното на другата мода, завладяла проектите на съвременните интериорни дизайнери – минимализма. Стилът, както е известно, изобилства от орнаментика, декорации, аксесоари и колкото повече детайли са на показ, толкова по-добре. Това обаче не означава, че интериорът е претрупан. За постигане на перфектен баланс изобилно декорираните мебели контрастират на изчистени подове и тавани и според световно известни имена в областта на интериора днес нямате по-подходящ избор, ако искате да превърнете банята си от място за хигиена в помещение за пълноценен релакс. Още повече че стилът се характеризира с необичайно съчетание на пуританство, изкуство и технически прогрес и тъкмо това го прави доста подходящ и за днешното време.

Ето и някои вдъхновяващи идеи за истинска викторианска баня, ситуирана в модерното жилище на 2017-а. Както и правила, които ще Ви гарантират, че стилът е запазен, ако държите да се вместите във викторианската концепция.

Голямо помещение и много дърво

Предметите, мебелите и декорът във всяко викторианско помещение са много, а това означава, че то трябва да е голямо – най-добре да бъде пълноразмерна стая. Всъщност ако решите да разточителствате с площта, най-удобно е да изберете за това извънградската си къща, още повече че там можете по лесно да постигнете и друг ефект – голям прозорец срещу ваната.

Подът от тъмно дърво не е задължителен, но е предпочитан елемент за този стил бани. Ако за пода се спрете на теракот, трябва да изберете дребни плочки в класическите пастелни цветове и да ги съчетаете със задължителните черно и тъмночервено. Дървени рамки и дървени мебели в тъмни оттенъци могат да се съчетаят успешно с рисувани стъкла или витражи.

Растителни принтове

Флоралните шарени тапети винаги ще съпътстват викториански интериори. Тапетите по принцип са били широко популярни по време на царуването на кралица Виктория. Сюжети с цветя и птици могат да украсят една голяма стена или тясна ивица. Днес е доста удобно да се възползвате и от възможностите да изберете красиви тапети, които да имат и друга функция – да поемат влага и пара.

Дуетът зелено – червено

Когато говорим за цветовете във викторианския стил, с абсолютна категоричност може да се каже, че това е съчетанието на червеното с неговите наситени нюанси – бордо, керпиченочервено и тъмнорозово, и тъмните тонове на зелено, предимно изумрудено, които никога не са в конфликт, а напротив. Това, което създава синхрона между тях, е играта на красиви приглушени нюанси с плътни пастелни и ярки. Само ще споменем, че за характерните цветове на онази английска епоха се разказват интересни и дори страховити истории. Най-популярно за стени тогава било така нареченото парижко, или изумрудено зелено, което било постигнато с използването на токсични елементи, включително арсеник.
Сега, разбира се, този нюанс може спокойно да завладее банята Ви, без да се притеснявате за безопасността си.

Може да обърнете внимание и на светлолилавото, което се счита за любимия цвят на викторианските жени. Той сам по себе си привнася кралска атмосфера за всеки модерен дизайн на баня и изглежда най-добре за обзаведена по викториански образец.

Ретро мотиви

Първото нещо, което се отбелязва винаги когато стане дума за викторианска баня, е голяма красива вана. Тя е сърцето на банята, нейната душа и акцент. Визитната й картичка, разбира се, са краката – те са извити, почти задължително направени от метал във вид на лъвска лапа или богато украсени с дърворезби. Традиционно е бяла, но може да е в слонова кост, черно, бежово, марсала, лилаво, светловиолетово, украсени с позлата, сребро, монохромни цветни орнаменти. Във викторианската епоха хората използвали и изцяло медни вани. Мраморни такива също са характерни и са доста подходящи за днес, когато този естествен материал е обявен за тенденциия в декорите за 2017.

Тоалетна с висок резервоар и затворена квадратна форма, мивка раковина на висока поставка или такава, напомняща широка ваза за цветя с богато орнаментиран крак, чугунени смесители с порцеланови вентили. Ако харесвате боядисани водопроводни тръби, тук те са съвсем уместни.

Изящни аксесоари

Дреболии по мнението на викторианците не съществуват. Мебели и аксесоари в стил ретро се вписват идеално в съвременната викторианска баня. Закачалки за кърпи, поставки за четки за зъби, сапунерки и кошове за бельо трябва да бъдат от нашарени със злато порцелан или месинг. И понеже викторианската баня, е пълноценна стая, там задължително трябва да намерите място за картина, завеси от текстил и огледало, което има преди основната си функция и естетическа. За последното вземете вдъхновение от антикварни форми и обемни орнаменти.
Почти задължителен елемент са предмети от типа на китайски кани с леген или вази с източни мотиви. Подходящи са стенни лампи с форма на свещ близо до огледалото, за да отразяват светлината. Всъщност LED осветлението е забранено.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.03.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *