Пазители на знанието

Или къде се намират първите университети, дали на света най-ярките личности

Прочетена: 54

Невена Картулева

Най-старите учебни заведения в света са дали много не само на науката, а и на обществото, образовайки някои от най-влиятелните личности през последните векове. Постъпването в подобен университет е чест и престижният диплом от него отваря най-високите врати на бизнеса и политиката. Ето къде са най-старите действащи университети по света.

Коимбра

Университетът на Коимбра – град в Централна Португалия, е създаден през 1290 г. Сред видните му възпитаници са Луиш ваш ди Камоинш – определян като националния поет на страната, и Антонио де Оливейра Салазар, който е бил премиер и фактически диктатор от 1932 до 1968 г. Днес висшето учебно заведение има капацитета да обучава 23 хил. души.

Падуа

Университетът в Падуа, в приказната италианска област Венето, съществува от 1222 г. В него е учил един от най-изтъкнатите астрономи на Ренесанса – полският математик Николай Коперник. Възпитаник на университета е също най-великият любовник в световната история – Джакомо Казанова.
Днес ВУЗ-ът има капацитета да обучава 59 хил. души. Той разполага с най-старата оцеляла постоянна анатомична зала в Европа, която датира от 1595 г.

Саламанка

Разположеният в западната част на Испания университет е гордост на Саламанка от 1134 г. В него е учил драматургът и поет Мигел де Сервантес Сааведра, автор на първия съвременен европейски роман „Дон Кихот“. Още една ярка личност от ВУЗ-а е президентът на Панама в периода 1978 – 1982 г. Аристидес Ройо.
Днес университетът обучава 28 хил. души. Носител е на кралски статус от фондацията на крал Алфонсо Девети от 1218 г. насам.

Оксфорд

Независимо защо говорим за университети, е немислимо да пропуснем този в английския град Оксфорд. Създаден през 1096 г., той е обучавал британския премиер Тереза Мей, 42-рия президент на САЩ Бил Клинтън, Аун Сан Су Чжи – мианмарски политик и носител на Нобелова награда за мир през 1991 г., както и Беназир Бхуто – премиер на Пакистан и първата жена, избрана да ръководи ислямска държава.
Университетът може да приеме 23 хил. студенти. Красивите сгради на факултетите му, скупчени около средновековни улици, са впечатляващи.

Болоня

Най-старият университет в света, който обучава студенти и до днес, е открит в Болоня през 1088 г. Той изпреварва Оксфордския с осем години. В италианското градче между реките Рено и Савена образованието си е получил Еразъм Ротердамски, философ, хуманист, теолог и филолог от епохата на религиозните борби между римокатолицизма и зараждащото се протестантство. Една от най-космополитните личности в световната история, той отказва да бъде определян по националност. Тук са се обучавали още средновековният писател Данте Алигиери и ученият Франческо Петрарка.

Университетът има капацитета да обучава 82 хил. студенти.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.03.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *