Високи, бързи и с невероятна гледка

Прочетена: 62

Невена Картулева

Инженерната професия също може да бъде практикувана със стил. Пример за това са не само впечатляващи сгради, издигнати като произведения на изкуството по цял свят. Новаторски подход с отношение към естетиката и „преживяването“ за потребителите може да бъде открит на особено необичайни места. Те са високи, бързи и предлагат невероятна гледка. Още се чудите кои са тези инженерни достижения? Това са най-удивителните асансьори.

Санта Джуста

Този асансьор е признат за паметник от национално значение. Намира се в Лисабон и е създаден през 1902 г., за да помага на пешеходците да преодоляват стръмния склон и да достигат от улица Rua Do Ouro до площада Largo do Carmo. Двата асансьора, които преди са се движели с пара, сега функционират с ток. Най-високата им точка е на 45 м във въздуха. Декорирани са в неоготически стил и украсени богато не само отвън. Отвътре кабините са с огледални панели и дървени детайли. Това, разбира се, не е най-високият асансьор в света, но е сред най-красивите.

Ериксон Глоуб

Намира се в Стокхолм. Най-високата му точка се извисява на 85 м в небето. Диаметърът на асансьора е 110 м. Представлява най-голямото сферическо съоръжение в света. По външната страна на сградата минават две стъклени гондоли SkyView – специален асансьор, който превозва пътниците за 20 минути.

Хаметшванд

Намира се в швейцарския град Бюргенщок. Това е най-високият външен асансьор в Европа, създаден през 1905 г. За по-малко от минута той издига пътниците на височина 153 м. От там се открива прекрасна гледка към езерото Люцерн.

Скай Тауър

Тази радиокула е символ на Нова Зеландия. Издига се на 328 м. Това е третата по височина кула в света. На върха й е разположена площадка за наблюдение. И гледката, както се очаква, е несравнима. Асансьорът изминава разстоянието от първия до последния етаж за 40 секунди. Стените и подът му са стъклени, което ще Ви даде усещането, че докато се возите, политате нагоре в небето.

Вратата на Запада

Намира се в Сент Луис, щата Мисури. Наричат я „Вратата на Запада“. Това е най-високата арка в света. Издига се на 192 м. Неин създател е архитектът и индустриален дизайнер, дал началото на неофутуристичния стил – финландецът Ееро Сааринен.

Малко преди смъртта си той неочаквано променя конструкцията, решавайки да внедри асансьор в арката. Съоръжението обаче не позволява да се използва обикновен такъв. Това кара много инженери да се откажат от задачата. Само Ричард Бауер успява да формулира предложение, и то за две седмици – идеята му е да се обединят въжен асансьор и кабина на колела. Уникалната система е реализирана и машината минава на всеки 10 минути, издигайки посетителите до върха за 4 минути. Състои се от 8 вагона, всеки с капацитет да превози 5 души.

Байлонг

Намира се в Китай, в скала, редом до град Чжанцзяцзе, провинция Хунан. Асансьорът издига пътниците край склон на височина 360 м. Който се осмели да се качи в него, ще бъде награден с невероятно живописна гледка от върха на скалистата планина. Всъщност целият път ще бъде приключение, защото стените на асансьора са прозрачни.

Си Ен Тауър

До 2007 г. асансьорът бе най-високото съоръжение по рода си. Намира се в Торонто и се издига на 553,33 м. Движи се със скорост 22 км/ч и „пътешествието“ до върха трае по-малко от минута. Пеша можете да се качите още по-нагоре – на разположение са 33 етажа.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.03.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.