Кънтри, джаз и барбекю в Канзас Сити

Прочетена: 94

Светослав Загорски

Градовете в САЩ предлагат доста по-различно изживяване на европейския турист в сравнение с традиционните маршрути на Стария континент. Канзас Сити, който е най-популярният и най-големият град в щата Мисури, не прави изключение. Той е основан през 1838 г. там, където се сливат реките Мисури и Канзас. Канзас Сити е бил един от ключовите градове, чиито битки са били решаващи за хода на Гражданската война в САЩ. В памет на героите от войните са издигнати много исторически монументи. Канзас се свързва не само с миналото. Той се характеризира и с вълнуващи джаз и блус ритми, които са част от живота и културата на местните.

Една от най-големите забележителности на града е Мемориалът на свободата. Паметникът е издигнат в чест на храбрите мъже и жени, загинали по време на Първата световна война. Мемориалът е открит през 1926 г. През 2006 г. обелискът е обявен за една от историческите забележителности на САЩ. В него се помещава и Националният музей на Първата световна война. Посетителите му имат възможността да разгледат една от най-големите колекции на артефакти, фотографии и разкази за Първата световна война. Освен това по безпрецедентен начин музеят успява да пренесе гостите си във времето на войната чрез специален аудио-визуален симулатор.

Друго интересно място в Канзас Сити е
Музеят на изкуствата „Нелсън-Аткинс”.

Обектът е изграден в неокласически архитектурен стил и е популярен с това, че има една от най-богатите колекции от азиатски творения на изкуството. Дизайнът на сградата е забележителен, отличен е като един от най-блестящо изпълнените в световен план. Творческият дом е основан през 1933 г., но и до днес пази голяма част от своите интериорни и атрактивни решения.
На територията на музея се намира и Паркът на скулптурите в Канзас Сити, където е разположена огромна колекция от бронзови статуи на Хенри Мур и много други талантливи творци. Но най-запомнящият се акцент на парка са наистина огромните перца за бадминтон.

В Канзас Сити има и една друга прочута забележителност, която не се свързва с историята или с архитектурата. Това е барбекюто. В града барбекюто е цар, любимо на родените тук джаз легенди Чарли Паркър и Каунт Бейзи и също толкова горещо. Може да се наредите на опашка в коя да е от деветдесетте площадки за ребърца и препечени шишчета (хрупкави парченца от телешки гърди), но

легендарното барбекю на Артър Брайънт

е почти единодушно смятано за най-доброто в града или може би където и да било. Обектът на Брайънт отваря врати през 1931 г. и до днес няма да откриете нищо по-вкусно в района от специалитета – бавно сготвен телешки стек, поставен върху стар бял хляб, с пикантен барбекю сос и най-добрите пържени картофки в Америка.

Повечето столици на барбекюто се специализират в различни стилове, но не и Канзас Сити. В това отношение градът се гордее, че действа на принципа „всичко става“ и ползва всякакви видове месо – пилешко, телешко, свинско, овче, наденички и разнообразни съставки за соса – домати, оцет, захар, мед, кленов сироп, горчица, чесън.

Ако искате да изпитате едно пълноценно барбекю изживяване, трябва да посетите това кътче от Мисури по време на двумесечното изложение на коне и родеото, провеждани всяка есен от 1899 г. Има процесии, организирани търгове и шествия на шопари из цялото 720-декарово бивше оградено място за добитък. Всичко това обаче бледнее в сравнение със състезанията по барбекю, в които участват над 3000 американци от всички краища на САЩ. Те устройват лагер и пекат своето месо, като всяка палатка излъчва аромат, който възбужда апетита.

Най-гъсто населеният град в Мисури се гордее и със своите арт сцени, дали началото на много от съвременните музикални стилове. Канзас очарова посетителите си и с еклектичния микс от места за пазаруване и кулинарни изкушения.

Кънтри клуб „Плаза”

е едно от доказателствата за това. Комплексът е съставен от 15 улици, на чиято територия има над 150 магазина, дузина чудесни ресторанти и много места за забавление. „Плаза” е изграден още през 1922 г. и е един от първите мащабни шопинг центрове в света. Някои медии определят мястото като един от най-сполучливите градски проекти.

Изключително интересна за туристите е и сградата, в която в миналото се е помещавала Първа национална банка на Канзас. Тя се намира в центъра на града и е истински архитектурен шедьовър с мраморните си колони, бронзови врати и богато украсени с орнаменти корнизи. В началото на 1999 г. започва реконструкцията й, като се добавя пети етаж. Предназначението на сградата също се сменя. Това е новата Градска библиотека на Канзас. Най-интересната част от реновирането на сградата е иновационният проект за прилежащия паркинг с площ 52 864 кв. фута, където 485

паркоместа са скрити зад подредени в
редица гигантски копия на книги.

Архитектите са поискали помощта на местните жители при избора на заглавия на книги, с които по своеобразен начин да символизират Канзас. Замислени като закачлив екстериор на паркинг, те имат и скрит подтекст – да вдъхновят населението, подканвайки го да посети градската Централна библиотека. В зала „Долината Мисури” се съхранява колекция за историята на Канзас Сити, включително оригиналът, и издания, статии, пощенски картички, снимки, карти и градски указатели, датиращи от най-ранната история на общината. Друга важна колекция е тази, включваща книги, брошури, статии в списания и други материали, свързани с афроамериканската история и култура.

Интересен факт е, че вътрешната пътна мрежа на Канзас Сити е изградена от толкова много булеварди, колкото няма никое друго населено място в света освен Париж. В Канзас Сити

има и над 200 освежаващи и елегантни фонтана

спечелили му прозвището Град на фонтаните. Всъщност Канзас е вторият град след Рим, в който има най-много красиви градски шадравани. Сред най-известните са „Джей Си Николс Мемориал Фонтан“, „Нептун“, „Морска сирена“ и „Бакхус“. И като говорим за вода и фонтани, няма как да пропуснем, че в Канзас Сити действа и един различен парк с най-високата водна пързалка в света. Височината й е по-голяма от тази на Ниагарския водопад – над 51 м. Надминава два пъти най-голямата вълна, по която човек е сърфирал. Неслучайно избраното име е „Верюкт” – това на немски означава „луд“. Пързалката може да се използва само в група от четирима души. Според създателите от „Шлитерблог“ по този начин изживяването е много по-пълноценно, а и е далеч по-забавно да се пуснеш с приятели.

В Канзас Сити се намира и стадионът „Острието”. Спортното съоръжение е по-известно като „Дома на първенците”. То е най-големият стадион на територията на Мисури и едно от най-посещаваните места в града. Стадионът „Кауфман“ също е една от забележителностите на Канзас Сити. Със сигурност съоръжението успешно издържа проверката на времето – доказателство за това е, че през своята близо 40-годишна история спортният терен е посрещнал над 67 милиона фенове. Величествените водни обелиски, намиращи се на стадиона „Кауфман“, са най-големите частно основани фонтани в
света.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.04.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *