Магдебург – Великолепието край Елба

Прочетена: 171

Светослав Загорски

Елба е една от най-красивите реки в Европа, а Магдебург е перлата в короната. Градът в Източна Германия е център на провинция Саксония–Анхалт и е сред най-важните средновековни селища на Европа.

Основан е от Карл Велики през 805 г. като Магадобург. Името произлиза най-вероятно от думите мадаго – голям, силен, и бурга – крепост, на стар немски език. Градът е укрепен през 919 г. от крал Хенри Отон I срещу набезите на маджари и славяни. През 929 г. начело застава Едит, след като се омъжва за сина на Хенри Отон I. Този град всъщност е подарък за булката след първата брачна нощ. Едит страшно много го обичала и прекарвала голяма част от времето си в него. След смъртта й тя е погребана в криптата на бенедиктинското абатство „Сен Морис“, което по-късно е възстановено като катедрала.

През 1035 г. Маг­де­бург получава изключителни права в областта на търговията и това става благодарение на т.нар. Магдебурски правила, разпространени из Централна и Източна Европа. В резултат посетители от много страни започват да търгуват в Магдебург, но за съжаление градът е почти унищожен от възникнал пожар през 1118 г. През XIII в. става член на Ханзата. Възстановил се след пожара, се разраства до един от най-големите градове в Свещената Римска империя.

Прочут е и с т.нар.
1631 чувала на Магдебург,

които затвърждават протестантската му устойчивост по време на Тридесетгодишната война. Повод за името е трагедия от 1631 г. Тогава имперските войски на графа на Тили – Йохан, нахлуват в града и извършват масово и жестоко клане на около 20 хил. жители, като ги изгарят в т.нар. чували на Магдебург. Градът успява да устои на първата обсада на Албрехт фон Валенщайн през 1629 г., но след пагубната 1631 г. в него остават едва 400 души. Според Вестфалския мирен договор от 1648 г. Магдебург влиза в състава на Бранденбург–Прусия като полуавтономно херцогство Магдебург веднага след смъртта на управляващия Август фон Сакс-Вайсенфелс.

През 1646 г. негов кмет става известният физик Ото фон Герике. Днес създаденият през 1993 г. университет носи неговото име. Той е едно от най-младите немски висши училища. Разполага с девет факултета и около 13 хил. студенти. Днес можете да видите експозицията в Лукасклаузе, показваща живота и делото на Ото фон Герике, който през XVII в. провежда опити, за да докаже, че вакуумът съществува.

По време на Втората световна война градът е бомбардиран. Щетите са огромни. 90% от Маг­де­бург са разрушени, сринати са 15 църкви и почти целият квартал, напомнящ за някогашната слава на града. От цяла Германия само Дрезден е с повече щети.

Днес средновековните останки на селището могат да бъдат посетени в историческия му център.

Алтер Маркт
(Старият пазар)

Много стари сгради са възстановени, но повечето са сринати или са оставени на саморазруха. Градът в значителната си част е издигнат отново. Въпреки всички премеждия сега Магдебург очарова с невероятна чистота, усмихнати и любезни хора, добронамерени и готови да помогнат.

Централната част е и великолепно устроена търговски. На жител тук се падат 2,5 кв. м търговска площ, като това поставя Магдебург на първо място в Германия, що се отнася до комфорт на пазаруване. Около площада „Хаселбах”, недалеч от центъра, се намира кварталът на кръчмите с десетки заведения, барове, ресторанти и една от най-прочутите будки за вурстове в Германия – „Къри 54“. Два пъти годишно тук се провежда „Хасел Найт Лайн“ – голям уличен празник със сцени на открито и музика из всички улици.

Сред забележителностите на града са накацалите по брега на Елба внушителни и величествени катедрали „Св. Йоханес“, „Св. Себастиян“ и „Св. Джеймс“.

Несъмнено символ на града обаче е Магдебургският храм, който официално е наричан

Катедрала на Свети Екатерина и Мавриций.

Тя е първата готическа постройка в Германия и е най-високата в източната част на страната със своите 104 м. Построена е върху единствената здрава скала, наречена Катедралната скала.

Днешната сграда е издигната върху останките от най-първия строеж на катедрала, която била напълно унищожена. Сега се правят разкопки, за да се установят неизвестни до този момент факти.
Туристите трябва да посетят още два емблематични храма. Манастирът „Св. Богородица” датира от XII век и е построен в романски стил. Днес в него се помещават музей и концертна зала.

Църквата „Св. Йоан” пък е известна с това, че в нея е проповядвал Мартин Лутер през 1524 г. Тя е изградена също през XII в., но е престроявана няколко пъти и завършена напълно едва през 1999 г.

Естествено както и в повечето стари немски градове, така и в Магдебург си струва да видите сградата на кметството. Издигната е през XVII в. и е разширена през XIX в. По време на Втората световна война е разрушена, но през 1965 г. е възстановена и реставрирана в пълния си блясък.

Пред кметството, на площада, е
статуята на Магдебургския конник.

Тя представлява бронзово копие на първата свободно стояща скулптура на конник северно от Алпите. Създадена в 1240 г., изобразява император Отон I – или поне така се надяват магдебургчани. Оригиналът бил преместен през 1967 г. в Историческия музей, където е отлично експониран.

Наблизо е изключително интересният „Фонтан на дявола“. Не само със своя вид, но и със своя замисъл той цели да покаже човешките слабости.

Тук е и една от най-известните сгради на гениалния Фриденсрайх Хундертвасер – Зелената Магдебургска цитадела. Всъщност това е съвременна розова жилищна сграда, проектирана от австриеца преди смъртта му през 2000 г.

В Магдебург не липсват и паркове, като най-популярeн е Алеята на романтичната общност, разположен точно в центъра на едноименната област. Тук има доста замъци, музеи, както и зоологическата градина, където може да бъде видян застрашеният снежен леопард.

Строителството в Магдебург не знае граници и доказателство е едноименният и най-известен плавателен акведукт в света. Акведуктът „Магдебург” със своите 918 м е и най-дългият воден мост на Земята. Архитектурното и инженерно чудо, което се намира близо до града, свърза канала Елба–Хавел с по-малък, преминавайки над река Елба.

Реализацията на проекта започва през 1905 г., но е прекъсната през 1942 г. заради избухналата Втора световна война. След падането на желязната завеса и обединението на ГДР с ФРГ проектът е възкресен през 1997 г. Нужни са 6 години, за да бъде окончателно завършен. Най-големият воден мост в света, който струва 501 млн. евро, е открит официално през октомври 2003 г.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.04.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.