Иновация от Амстердам

Или как е родена Кристалната къща

Прочетена: 83

Елица Илчева

Поетичен технически подвиг – така е наречен един от последните проекти на холандското архитектурно бюро MVRDV, които са реконструирали фасадата на стара къща на една от търговските улици в Амстердам и са й дали не само нов живот, но и ново име – Кристалната къща. Защото тук не говорим само за реконструкция, а за замяната на старите тухли почти напълно със стъклени, които имитират до най-малкия детайл автентичния облик на сградата. Самата къща е на четири нива, като на първите две се помещава търговски обект на площ 620 кв. м, a на последните има жилища. Преливането от стъклени към керамични традиционни тухли е осъществено по изключителен начин, като границата между двете наподобява пикселизирането на изображение.

Било е наложително част от оригиналната постройка да бъде запазена – според изискването на закона за устройство на градската среда. Той забранява промени във фасадите на жилищните сгради от историческия център на града. По този начин е постигнат интересен ефект, при който долната част на сградата сякаш е в процес на дематериализиране, а горната се извисява над нея. Техническата реализация се оказва истинско предизвикателство.

Въпреки деликатния аспект на фасадата тя всъщност е изключително стабилна. Архитектите от MVRDV са потърсили помощ и сътрудничество с партньори за разработване на технологии, които да направят проекта възможен. Всяка тухла е излята и оформена индивидуално в стъкларско ателие близо до Венеция. А прозрачното лепило, което служи за спойка между тях, е специална разработка на техническия университет в Делфт в сътрудничество с водеща инженерна фирма. Според архитектурното бюро този проект осигурява интересно решение за реконструкция на фасади в историческите центрове на европейските градове, които поради глобализацията на търговията на дребно губят своя характер и се хомогенизират.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.04.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.