Оксфорд – Фантастична симбиоза от наука и архитектура

Прочетена: 129

Светослав Загорски

Едва ли има амбициозен младеж по света, който да не си е мечтал да учи в Оксфорд – един от най-старите и известни университети. Легендарният град е не само седалище на Оксфордския университет, но и една от архитектурните перли на Великобритания, която привлича милиони туристи всяка година.

Оксфорд е административен център на графство Оксфордшър в Югоизточна Англия. Разположен е край двата ръкава на Темза – Черуел и Изис, и е само на 80 км северозападно от Лондон.
Селището, заемащо земите на днешен Оксфорд, е основано около III в. пр. Хр. от келтите. През VI в. Оксфорд се превръща в търговско селище на саксоните, което през X-XI в. е нападнато от датчаните.

Според легенда през 700 г. саксонска принцеса и монахиня на име Фрайдсуайд основала манастир на мястото на днешната Христова църква. По-късно около тази обител започнало да се формира малко общество. То се занимавало с отглеждането на добитък по протежението на Темза. Така възникнало името на града – oxen ford, което в превод от английски означава място, където преминават стада.

През XII в. Августинското абатство полага основите на университетската среда в Оксфорд, като първият колеж тук е издигнат през XIII в. С течение на времето той привлича все повече и повече студенти, в резултат на което днес Оксфорд е един от световните университетски центрове.

В своята славна история Оксфорд става и столица на Англия. Градът получава този статут по времето на Чарлз I в периода на Английската революция (1642 – 1645 г.).

Сърцето на Оксфорд тупти в Карфакс

откъдето тръгват четири главни улици и където в миналото е бил центърът на средновековния град. Можете да опознаете Оксфорд, като се включите в пешеходна обиколка, водена от някой професор или студент. От тях ще получите подробна информация за двайсет и четиримата министър-председатели и многобройните интелектуални светила, от Греъм Грийн до Луис Карол и от Пърси Биш Шели до Бил Клинтън, които са се образовали тук.

Разбира се, проучването на града може да започне и в някоя от пропитите с история студентски кръчми като известния пъб „Беър“ („Мечката“) на улица „Алфред“. Заведението е прочуто с колекцията си от хиляди вратовръзки. След това се разходете покрай Темза. Така няма начин да пропуснете една от емблематичните сгради в града – хотела от ХVII в. с фронтони „Олд Парсън­идж“. Питайте за стая №26, където е отсядал Оскар Уайлд.

Друга забележителност на Оксфорд е издигнатата през XIV в. църква „Св. Мартин”. Този религиозен храм е известен с високата си кула, която е емблематична за града. На горния й край има огромен часовник, който е красиво орнаментиран с римски мотиви.

И все пак, рано или късно, ще трябва да се потопите в основната забележителност на това място – комплекса на Оксфордския университет.

Университетът е построен през далечната 1167 г.

и вече цели осем века ревниво пази атмосферата и традициите си. Противно на очакванията, университетът не е единен. Вместо това той е съставен от 38 индивидуални колежа, всеки един от тях със собствен характер. Някои датират от XIII в., а други са само на няколко десетилетия. Заради кулите на църквите и колежите, съставящи учебния комплекс, Оксфорд е наричан още „градът на спящите кули“.

Балиол, Мертън и Юниверсити Колидж си оспорват титлата „най-стар“ колеж – датите им на основаване са само предполагаеми. Те представляват чудесен пример на университетска готическа архитектура, с която Оксфорд е известен.

Крайстчърч Колидж

е най-големият колеж на Оксфордския университет. Той e основан през 1525 г. от кардинал Улсий под името Кардинал Колидж. Всяка вечер точно в 21,15 ч. камбана известява за затварянето на вратите му със 101 удара – толкова, колкото са били първите приети студенти. Именно в него английският математик и преподавател в колежа Чарлс Доджсън, по-известен като детския писател Луис Карол, създава най-известните си творби. Той се вдъхновява от най-малката дъщеря на декана на колежа и сътворява невероятно забавните си истории за приключенията на Алиса. В този колеж е сниман и първият филм за Хари Потър.

Куинс Колидж – основан през 1341 г., е популярен със своята чудесна архитектура от XVIII в. в класически стил. Това го прави различен от останалите средновековни колежи, които са изградени в готически или неоготически стил.

Магдалин Колидж с Магдалин Тауър е основан през 1458 г. Обикновено това е първият колеж, който виждат посетителите, които идват в Оксфорд от Лондон. Неговата отличителна черта е високата му кула.

Колежът Хертфорд е знаменит с Хертфорд ­Бридж – „Моста на въздишките“. Съоръжението свързва две сгради на колежа.

Сред прочутите колежи е и Ориел. В него е работил и живял големият английски хуманист и държавник Томас Мор, автор на „Утопия”.

Вероятно ще пропуснете някои от колежите, но едно е сигурно – недопустимо е да не видите гордостта на Оксфорд –

Бодлиевата библиотека.

Тя е основната научноизследователска библиотека на Оксфордския университет и е една от най-старите в Европа. Отворена е през 1602 г. на база на колекцията на Томас Бодли. По големина тя отстъпва само на Британската библиотека в Лондон. Наричана е от студентите „Бодли“ или само „Дъ Бод“. Тя е една от шестте библиотеки в страната, които по закон получават екземпляр от всяка издадена във Великобритания и Ирландия книга.

Великолепие излъчва и Радклиф Камера, впечатляващата куполна сграда, продължение на Бодлиевата библиотека, която се използва като читалня от оксфордските студенти.

Церемонията на завършващите студенти се провежда в забележителния с цилиндричната си сграда театър „Шелдониън”. Те получават диплом за „бакалавър на науката”. Тези събития заедно с приемите и тържествените обеди са внушителна атракция, която си струва да се види. Емблематичната сграда е построена през 1667 г. от сър Кристофър Рен. Пред театъра е разположена редица от бюст-паметници, гледащи към улицата.

Към университета спада и
църквата „Дева Мария”.

Тя е много интересна от архитектурна и историческа гледна точка. Храмът е построен през 1280 г., а от кулата на църквата се разкриват някои от най-добрите гледки към града.
Оксфорд е и голям културен център с музеи като „Пит Ривърс” и „Ашмолиан”, както и с множеството си галерии, ателиета и зали за класическа музика.

„Ашмолиън“ е открит на 6 юни 1683 г. и е най-старият обществен музей във Великобритания. Има експозиции на древно изкуство от Египет, Близкия изток, Гърция и Рим, както и богати колекции от образци на западното и източното изкуство.

Музеят „Пит Ривърс“ е посветен на антропологията и етнологията. Това е един от малкото музеи, аранжирани във викториански стил.

В Музея за естествена история към Оксфордския университет се съхранява колекция от научни образци, събирани в продължение на последните три века. Експонатите показват историята и разнообразието на живота на Земята, както и камъните и минералите, които я формират.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.04.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.