Аман – Събира историята на велики цивилизации

Прочетена: 89

Светослав Загорски

Дните около християнски празници като Великден карат милиони туристи да се отправят на пътешествие към Светите места. Да направят разходка назад в хилядолетията и да се докоснат до различни култури. Подходяща дестинация за целта е столицата на хашемитското Кралство Йордания – Аман, разположена между пустинята и плодородната долина.
Колоритният град се намира върху цели 19 хълма в северозападната част на страната. Първоначално бил изграден на седем от тях, всеки от които се нарича „джабал“, което в буквален превод значи „планина“. Днес отделните райони на Аман са кръстени на съответния хълм, върху който са разположени.

Той е политическият, културен и търговски център на страната, като същевременно е един от най-старите постоянно обитавани градове в света.
Столицата на Кралство Йордания е изпълнена с контрасти. В Аман си съжителстват християни и мюсюлмани, а заради бързите темпове на развитие и благоприятния умерен климат тук е концентрирано над половината от населението на страната.

Наблизо са Соленият град, селищата Фухей и Кан Заман, където можете да се запознаете с традициите и типичната атмосфера за Йордания. На 45 минути път с кола от Аман е разположено и
мястото, където е кръстен Божият син

в река Йордан. В хода на историята в Аман са процъфтявали и затихвали няколко велики цивилизации. Основите на града датират от около 8050 г. пр. н.е., а за това свидетелстват останките на светилища, които служели за поклонение на Слънцето, Луната и звездите. По-късно дошла епохата на египтяните. По това време в земите около града се заселило и племето амонити, което дало името на Аман. След египтяните селището преминало под управлението на асирийци и вавилонци.

Гърците владеели Аман около 384 г. пр.н.е. По това време тяхната империя се управлявала от Птолемей II Филаделф, който решил да издигне нов град върху старите останки. Кръстил селището Филаделфия – в своя чест. Това име то носило чак до 106 г., когато било завладяно от римляните. По-нататък непосредствената близост на двете столици – Багдад и Дамаск, оказала благоприятно влияние върху Аман. Силно земетресение и доста пожари сложили край на златния период за града и неговата територия се редуцирала до малко село.
Новият живот за Аман започнал през 1906 г., когато Османската империя предприела строежа на хиджазката железопътна линия, свързваща Дамаск и Медина. Градът бил главна спирка по маршрута, което се оказало благоприятно за търговските му връзки.

Станал столица на Йордания през 1921 г. Интересен факт е, че владетелят
Абдуллах I нямал собствен дворец

по това време, затова управлявал страната си от жп гарата, като кабинетът му се помещавал в един вагон. Значителното разрастване на Аман впоследствие се дължи на многото бежанци от Палестина, които дошли в Йордания след създаването на Държавата Израел. След войната в Залива през 1991 г. в града пристигат и доста хора от Източна Азия, както и иракчани.
Разхождайки се по улиците, няма как да не останете впечатлени от ултра модерните сгради и хотели, изискани ресторанти, галерии и бутици, които учудващо, но по естествен начин хармонизират с напълно различните местни кафенета, сергии и малки занаятчийски работилници. Въпреки съвременния облик на част от града навсякъде ще се натъкнете на доказателства, които ще Ви отведат към древното му минало.

Характерна черта на Аман са преобладаващите ниски жилищни сгради, изработени от бял камък, заради които столицата е известна като Белия град. Сред цялата пъстра смесица от култури и религии с радост ще откриете, че местните жители са добре образовани и изключително гостоприемни. Те посрещат сърдечно туристите и с гордост им показват забележителностите на града.

Долната част на Аман е по-стара и там може да се намери всичко – от впечатляващи пазари до исторически забележителности.

Безспорно една от най-посещаваните дестинации е
джабалът Цитаделата.

Целият хълм е осеян с археологически останки от различни цивилизации, заради което е включен в Йорданския археологически музей. В него е и скулптурата Ейн Газала. Счита се, че датира от 7250 г. преди новата ера, и е една от най-старите в света.

Хълмът Цитаделата е бил обитаем още преди 18 хил. години и днес на пътя към централния вход на археологическия музей можете да видите „вратите“ в скалите, в които през бронзовата епоха са живеели хора. Римляните са почистили голяма част от мястото, преди самите те да строят. Изхвърлили са много от останките надолу по хълма и в наши дни археолозите се ориентират по тях за историята на Цитаделата.

На същия джабал са храмът на Херкулес, дворецът Умаяд и византийска църква. В подножието има две римски руини. Театърът, издълбан в хълм, е построен между 1131 – 1161 сл. Хр. с места за 6000 души. Акустиката му все още е добра. До него е Одеонът – също театър, но по-малък – с 500 места, ползван и за дебати. И двете здания са близо до римския форум на града, от който сега не е останало много.

Изключително интересна е разходката из старата част на Аман. За нейната живописност допринасят цветният пазар и джамията „Крал Хюсеин”. Популярна дестинация е и друг от хълмовете – джабал Аман, с най-добрите пазари, музеи, паметници. На него се намира Улицата на дъгата, по която са разположени посолства и магазини, както и популярни туристически обекти. Тук са къщата ал-Муфти, резиденцията на крал Талал и пазарът Джара.

На джабал Ашрафи се намира
джамията Абу Дервиш.

Отвън тя е покрита с черни и бели шарки, което я прави уникална за Йордания. Отвътре е украсена със светли цветове и персийски килими.

Голяма част от туристите отиват към най-новата от джамиите – тази на Крал Абдула I, изградена между 1982 – 1989 г. Внушителната религиозна сграда е с капацитет 3000 души.
В Аман има и множество музеи и паркове. Включете в обиколката си Фолклорния музей и Музея за автомобили, в който е изложена последната колекция коли на крал Хюсеин.

Ако желаете да се отдадете на шопинг терапия, Ви предлагаме да се насочите към пешеходната търговска улица „Вакалат“, където Ви очаква изобилие от магазини и бутици. Любителите на екзотичните стоки могат да се ориентират към стария център, за да се насладят на автентични сувенири и на прекрасния аромат на местни подправки.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.04.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *