Корсика – Приказката на Средиземно море

Прочетена: 86

Светослав Загорски

През вековете четвъртият по големина остров в Средиземно море – Корсика, е свързван с много легенди за пирати, със съперничеството между Италия и Франция и с Наполеон Бонапарт. Днес той е любима дестинация на милиони туристи, които обожават комбинацията от приказни плажове и средновековна история и архитектура.

След няколко века италианско господство през 1768 г. островът е продаден на Франция. Но официално чак през ноември 1789 г. той става нейна провинция с декрет на Учредително събрание на страната. Столицата е Аячо, която е родното място на френския император Наполеон Бонапарт.

Корсика е красиво място, описвано като „планина в морето“. Крайбрежната му ивица е великолепна със съчетанието от назъбени скали и чудесни плажове. Тук се намират възхитителни курорти с големи яхтени пристанища с възможност за практикуване на различни водни спортове и страхотен нощен живот.

В североизточната част на острова се намира Националният природен парк „Корсика“, създаден през 1972 г. Той обхваща залива на Порто, резервата Скандола, който е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, както и някои от най-високите планински върхове – Синто, Ретондо и Реносо.

Хубаво е да се посети Корсика през пролетта и лятото,
когато цъфтят „маки“.

Това представлява храсталак, който е сбор от мастиково дърво, испанска метла и хвойна, диви маслини, растения от сем. лавданови, мащерка, розмарин и лавандула.

Природата на острова е много добре съхранена. Зеленината е в изобилие, а малките градчета и селца в района омагьосват със своето спокойствие и романтична атмосфера. Уличките в населените места са тесни и ви връщат назад във времето. Тук там ще откриете малки и чаровни кафенета и ресторантчета, където да похапнете морски дарове със зеленчуци. И всичко това излъчва стил и вкус.

Безспорно най-интересен за туристите е вторият по големина град на острова и най-близо до континента – Бастия. Той е сред най-романтичните и най-често посещаваните в света. Отличава се с едно от най-големите пристанища по цялото Средиземно море.

Историята на Бастия

всъщност е и историята на Корсика. Според археологически проучвания селището и местността около него са обитавани през 1500 година пр. н. е. Новата история на Бастия започва през втората половина на XV в. сл. н. е. Тогава градът е превърнат в генуезки бастион. Италианците решават да създадат безопасна морска база и заливът е идеален за тяхната цел. Името на града произлиза от издигнатата от генуезците крепост, известна като Бастилия. Тя станала икономически и политически център на острова.

Днес историческият център на града прави силно впечатление на посетителите. От най-старата част – Терра Векия, започват туристическите обиколки. В центъра е площадът на свети Николай, който е един от най-големите в цяла Европа. Той е прекрасно място за разходки. Тук са поставени два паметника – на Наполеон и на войниците, загинали по време на Първата световна война.

Най-много хора могат да се видят на площада в неделя, когато се осъществява антикварна търговия.

Най-големият храм
в Корсика

–на свети Йоан, също се намира в Бастия. Той е бил построен през 1666 г. и се издига над старото пристанище. Двете му интересни кули са символ на града. Интериорът на сградата изобилства от разноцветен мрамор и прекрасни фрески по сводовете. До храма се намира параклис, известен с политическите си събрания, които се провеждали в него през осемнадесети век. Там има малък музей с предмети на религиозното изкуство.

Дворецът на губернатора е построен през XIV в. Сега е Етнографският музей, който разкрива интересни факти от историята на Бастия.
В селището има и красив епископски храм на Дева Мария, който е построен през XV век. Той е украсен с барокови елементи – като се редуват цветовете червено със зелено и розово със златно.
До Бастия се намира най-голямата лагуна в Корсика, която е обявена за природен резерват. В нея живеят различни видове прелетни птици, които спират тук по пътя си от Европа към Африка. В резервата може да се види рядката пурпурна чапла. Това е и домът на блатните костенурки, които са защитени от закона.

Както вече стана дума, Корсика притежава едни от
най-красивите плажове
в Европа

и в света. Тези в околностите на Порто Векио направо ще ви вземат дъха. Градът е разположен в югоизточната част на острова. Оттук е началото на Седефения бряг с луксозни хотели, яхтено пристанище, забележителна природа, развлечения и хубава храна. Санта Джулия, Рондинара, Спиаджо ди Балистра, Сант‘Аманца, Паломбаджия, Сан Киприану, Голфе де Пинарелу са само някои от имената, които трябва да запомните, ако искате да преживеете незабравими моменти на едни от най-красивите плажове в света. В малките заливчета в тази част на острова са се оформили райски тюркоазени лагуни с най-белия пясък и най-бистрите и чисти води, които можете да си представите.

Разходката ни отвежда до Филитоза – друго малко селище по южното крайбрежие на Корсика. Тук са открити каменни монументи отпреди 3000 години. Разкопките започват през 1954 г. Менхирите имат различни орнаменти и барелефи, а така също и изображения на човешки лица с доспехи и оръжия. Разкрити са 20 такива обекта, като е установено, че огромните каменни статуи са правени по различно време.

Така стигаме до най-южната точка на Корсика и до

най-красивото малко
градче – Бонифацио.

Пристанището носи името на основателя си, тосканския граф Бонифацио. Сливането между порт и град, издигнат върху груби варовикови скали, с издълбани от морето пещери, привлича туристите тук. Една от атракциите на Бонифацио са така наречените Арагонски стъпала. Те са 187 на брой, издялани в скалите. Стъпалата са служели за пренасяне на вода от таен извор до Цитаделата от XII в., издигната на върха на хълма. Оттук гледката е прекрасна.

От брега ще влезем навътре в Корсика и ще стигнем до Сартен, над долината Ридзанезе. Поради географската особеност на местността градът е разделен на горен и долен. Горният е частично обиколен от възстановени крепостни стени. Къщите са каменни, най-малко на два етажа, а уличките са тесни и калдъръмени. Някогашният генуезки дворец е превърнат във винен център, предлагащ дегустации на чудесните местни вина.

Интересна е църквата „Св. Богородица“ в типично италиански стил от XVIII в. Тук се пазят дървеният кръст, тежащ 32 кг, и желязната верига – 14 кг, които се използват при религиозното шествие всяка година на Разпети петък. Тогава гражданин, облечен в червена роба с качулка, ги носи през целия град. Този обичай пресъздава пътя на Христос към Голгота. Съпровожда го процесия от хора с червени дрехи и запалени свещи.

Сградата на стария затвор в Сартен е превърната в Музей на праисторията на Корсика. Тук са изложени както някои от монументите на Филитоза, за които вече стана дума, така и археологически находки от цялата зона.

Накрая на нашата разходка ще спрем в Корте, който е главният университетски град на острова. От 1755 до 1769 г. той е столица на независимата за кратко Корсика. Разположен е в централната част на острова. Цитаделата е построена върху страховита скала, приличаща на глава на огромно каменно животно, гледащо в далечината. Днес в крепостта се помещава Музей на Корсика.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.05.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *