Мебели с характер за градината

Или различният поглед на един руски дизайнер за иновациите в бранша

Прочетена: 63

Елица Илчева

Те изглеждат стари, груби и непретенциозни. Но са 100% дизайнерски и не просто нови, а и иновативни. Авторът е руският майстор Виталий Жуйков. Той е завършил British Higher School of Art & Design през 2012 г. Скоро след това създава дизайн лаборатория „Август“, чиято популярност вече излиза извън границите на родината му. С нея декларира, че работата му в бъдеще ще е насочена към това да дава живот на старите мебели изключително в интерес на устойчивото развитие.

„Август е краят на лятото, но не и краят на света. Този месец аз асоциирам със зрялата красота, класиката, благородните признаци на възрастта, сложните и богати оттенъци“, казва Жуйков. Първият проект от бранда – „Произведено в Август“, е плод на амбицията на всеки дизайнер да направи перфектния стол. След това създава нова голяма колекция от мебели за верандата или градината. Някои от тях дори са предмети, които превръщат екстериора в интериор. Творенията му се раждат, както самият той споделя, след дълги пътешествия из родната му Удмуртия, която е част от Приволжкия федерален окръг и Уралския икономически район на Руската федерация.

Изработени са от стари врати, дъски от плевни, каси и первази на прозорци, които са вкарани под общото название „Утвар“ и слогана „Поносимата грубост на битието“. В крайна сметка обаче това са мебели с характер и много настроение. Материалите, както казахме, са стари предмети, събрани в рамките на две години в различни региони на необятната Русия. Като свой най-голям успех авторът отчита това, че не се е намесвал в миналото, оставил е очите да се вглеждат в него и го е приобщил към настоящето. Изпълнена е и задачата, която си е поставил, а именно да съживи и вдъхне нов живот на старото, като го обогати с допълнителна функционалност и го натовари с още полза за човечеството.

Най-атрактивни в колекцията са стелажите – шкафове без гръб, пригодени да се долепят към външната стена на вилата или просто да се превърнат в самостоятелни врати в двора. Мощен, брутален, но здрав и внушителен е Portal Brut. Идеално е той да бъде настанен до прозореца, но от външната страна на стената. Всичко в него е от дялани някъде през 20-те години на ХХ в. и отдавна забравени мебели. При Portal Steelage и Portal Red настроенията идват от цветните окраски и богата орнаментика, запазена с касите на стари прозорци от характерните руски селски къщи.

Освен в шкафове и стелажи подобни рамки за врати са превърнати и в рамки за огледала и подвижни портали „за влизане в нищото“.

Атрактивна е и масата столетница Implant. Тя не може да бъде повторена не само заради формата й. Плотът й е направен от стари дъски, открити в храма на селото Яромашка в Удмуртия. Резбованите дъбови вложки в него са от друга стара маса, а краката – от оградата на запусната градина в с. Степанов. Оцветена
в орех и богато напоена с восък, Implant се превръща на практика в част от вечността и е изключително подходяща за всяка широка веранда.
Mirror Spil пък предлага възможност да се оглеждате не само когато сте в спалнята си, ами и навън. Но ако си мислите, че тези предмети са набързо сглобени в гаража на дизайнера и не можете да си поръчате подобни, грешите. Те са произведени съвместно с мебелна фабрика Pipuu, която има готовност да им прави реплики. И само подсказват, че част от грижата за природата е грижата за мебелите, които в днешно време обичаме да сменяме колкото е възможно по-често.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.05.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *